Objavljeno: 17.5.2005 15:09 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2005 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite M40-110

Prijetno oblikovan prenosnik v kombinaciji sive in črne barve je razmeroma velik, povečini zaradi zaslona, velikega 15,4 palca in s širokim razmerjem stranic. Ta je izdelan s tehnologijo TruBrite, ki smo jo v prenosnikih tega izdelovalca že srečali, in prinaša nadpovprečno svetlo sliko z zasičenimi barvami in dobrim kontrastnim razmerjem. Negativna plat je malenkost večji odblesk svetlobe, vendar prednosti vsekakor odtehtajo to pomanjkljivost. Tipkovnica s slovenskimi znaki ima precej samosvojo razporeditev določenih tipk, pa tudi vpetost v ohišje je v nasprotju s pričakovanji nekoliko manj trdna. Sledilna ploščica je dokaj natančna, vendar nekoliko premajhna za udobno delo. Od vmesnikov smo pogrešali predvsem infrardečega ter bluetooth, ne manjka pa brezžični po standardu 802.11b/g. Priročen čitalnik pametnih kartic na sprednji stranici sprejme vse danes razširjene vrste kartic, razen kartic Compact Flash. Vgrajeni zvočniki Harman/Kardon predvajajo presenetljivo kakovosten zvok, čeprav bi bili morda lahko za odtenek glasnejši. V korak s časom gre enota DVD, ki zapisuje na obe vrsti nosilcev DVD (plus/minus) z do 8x hitrostjo, ne podpira pa zapisovanja na dvoslojne nosilce. Ob predvajanju filmskih plošč lahko enoti s pomočjo priloženega programa znižamo hitrost vrtenja in tako blagodejno vplivamo na sicer precejšno glasnost le-te. Mimogrede, čeprav se ventilator za hlajenje procesorja med delom občasno vklopi, je na srečo praktično neslišen in zato ne moti zbranosti pri delu ali med ogledom večpredstavnih vsebin.

Priznani izdelovalci se od brezimnih ločijo tudi po količini (in deloma tudi kakovosti) priložene programske opreme. Toshiba tu seveda ni izjema. Poleg operacijskega sistema Windows XP Home je priložen program Norton Internet security 2005 (ki je sicer 90-dnevna preizkusna različica, pa vendarle), za peko medijev CD in DVD pa InterVideo WinDVD Creator. Uporaben je tudi zajeten kupček pomožnih programov, npr. prej omenjeni program za utišanje delovanja optične enote ali pa tisti za programiranje dodatnih tipk ter vklop posameznih delov prenosnika (npr. brezžični vmesnik). Neprijetna lastnost pa je, da zaradi precejšne količine omenjenih dodatkov operacijski sistem potrebuje nekaj več časa, da se uspešno zažene.

Celoto poganja 1,73 GHz Pentium M procesor, pri tem pa mu pomaga 512 MB pomnilnika, ki ni vrste DDR2. Za grafiko skrbi novi ATI Mobility Radeon X300, ki izkorišča vodilo PCI Express, ki ga prinaša prenovljeni nabor Centrino. Po meritvah s programom 3Dmark pa hitrostno ni preveč napredoval v primerjavi s starejšima modeloma Radeon 9600 in 9700. Tudi drugače nas hitrost in zmogljivost prenosnika nista preveč navdušila. Še najbolje se izkaže pri delu z večpredstavnimi programi, kjer dosega dobre rezultate. Pri poganjanju pisarniških programov je dosežena hitrost malenkost nižja od podobno zmogljivo zasnovanih prenosnikov. Najslabše pa jo odnese pri trajanju delovanja brez omrežne napetosti, saj "Satelit" obmolkne že po manj kot dveh urah delovanja.

Toshiba Satellite M40-110

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 22,3.

Trajanje delovanja: 1 h 47 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 36 × 26,8 × 3,6 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,73 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, wifi 802.11g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 504.000 tolarjev.

Prodaja: Inea, www.inea.si, (01) 513 81 00.

Za: Dober zaslon, kakovostni zvočniki.

Proti: Čas trajanja akumulatorja, nekoliko slabša tipkovnica, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji