Objavljeno: 30.9.2007 11:08 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite A200-1M8

Toshibin Satellite A200-1M8 (pozor, ne gre za Satellite Pro) je namenjen predvsem rabi doma. Gre za dokaj eleganten model, ki pritegne pozornost predvsem s svetlečim ohišjem. Poglede privabijo tudi lepo oblikovani zvočniki in nenavadna sledna plošča, ki zmore nekaj več, kot smo vajeni sicer. Na ploščici je narisan drsnik za jakost zvoka in šest ikon za hitri zagon programov. Vse vklopimo z dvojnim klikom desnega zgornjega kota ploščice, ki se ob vklopu modro osvetli. Z modro osvetljenostjo so pretiravali tudi pri stalno osvetljenem napisu "Satellite", ki na samem prenosniku ne igra nobene vloge, kvečjemu moti pri uporabi v temnejših prostorih.

Prenosnik je opremljen s standardnimi priklopi, kot so štiri vtičnice USB, VGA in video izhod, modemski in omrežni vmesnik ter izhod za slušalke in priklop mikrofona. Za razliko od nekaterih prejšnjih modelov ima tokratni le eno vtičnico za kartice PCMCIA. Prav tako bomo našli priklop firewire in bralnik pomnilniških kartic. Slabše opazno je stikalo za brezžične povezave, ki je tokrat skrito na sprednji strani spodaj in je s prstom dokaj težko dosegljivo. Na vrhu zaslona pa bomo opazili vgrajeno spletno kamero z ločljivostjo 1,3 megapike, ki svoje delo opravlja povsem dobro.

Satellite A200-1M8 poganja Intelov Core 2 Duo T7100 s frekvenco 1,8 GHz. Opremljen je zgolj z 1 GB pomnilnika, kar je za današnje potrebe (Vista ...) nekakšen minimum. Za grafiko skrbi ATIjev Mobitily Radeon HD 2600, ki pripomore, da lahko okusimo vse vizualne priboljške, ki jih ponuja prednaloženi operacijski sistem Windows Vista Home Premium. 160 GB disk je za vsakdanje potrebe ravno prav velik. Poleg brezžične omrežne povezave WLAN (ker je v prenosnik vgrajeno novo Intelovo vezje Santa Rosa, ta zmore tudi povezovanje Draft-N) je vgrajen tudi brezžični vmesnik bluetooth.

Dober zaslon z bleščečo prevleko zmore največjo ločljivost 1280 x 800 pik, zelo dober kontrast in ostrina pa pripomoreta k elegantnejšemu videzu računalnika. Osvetljenost je dovolj močna, le pri neposredni svetlobi se že zaradi svetleče prevleke ne obnese najbolje. Zaslon je vpet na zadnji strani računalnika. To pomeni, da je za delo zadaj treba imeti malce več prostora. S tem pa so pri Toshibi pridobili kar precej prostora na samem računalniku in si privoščili nekoliko večjo tipkovnico.

Tipke so tako skorajda večje kot na klasičnih namiznih tipkovnicah, še vedno pa pri obilici prostora ni ločen številski del, tipke za pomikanje po zaslonu (Home, PgUp, PgDn in End), ki so edine ožje, pa so nekako stisnjene ob rob.

Mere prenosnika in teža so klasične, 2,7 kilograma ni tako velik zalogaj za prenašanje. Tega pa ne moremo reči za zunanji napajalnik, saj so se v Toshibi tokrat prav potrudili, da je še večji kot pri starejših modelih in tehta skoraj tretjino teže prenosnika.

Prenosnika žal nismo mogli preizkusiti tudi v Windows XP, saj grafičnih gonilnikov za ta operacijski sistem enostavno ni več, pa tudi z iskanjem gonilnikov SATA nismo bili uspešni. Zato lahko postrežemo le s hitrostnimi meritvami Sysmark, ki pa primerjalno niso koristne, saj večine prenosnikov z njimi še nismo preizkusili.

Toshiba Satellite A200-1M8

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 79.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 72.

Mere: 36,3 × 27,5 × 4,3 cm, masa 2,72 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7100, 1,8 GHz, 1024 MB RAM, 160 GB disk, DVD?RW, 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1200 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1299 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Zaslon, strojna in dodatna oprema.

Proti: Velikanski napajalnik, trajanje akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji