Objavljeno: 26.2.2008 01:08 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Februar 2008 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Portege R500-10U

Lani oktobra smo preizkusili najlažji in tudi najmanjši polno opremljeni prenosnik na trgu (izjema je le pravkar predstavljeni Apple iBook Air). Govor je seveda o Toshibinem modelu R500, ki velja za sam vrh ponudbe t. i. "subnotesov" na trgu. A Toshiba se ni ustavila tu, saj so predstavili še lažji prenosnik.

Že omenjeni preizkušeni model je imel zapisovalec DVD in 160 GB disk. Tokratni model žal ne prinaša vgrajene optične enote (zunanja je na voljo ob doplačilu 193 evrov). Je pa zato običajen disk nadomestil disk vrste SSD (Solid state disk - brez premičnih delov) velikosti 1,8 palca in zmogljivosti 64 GB. Skratka, disk flash. S tem jim je v Toshibi uspelo težo prenosnika znižati pod magično mejo enega kilograma, saj novinec tehta skorajda neverjetnih 0,8 kg (prej omenjeni model je tehtal 1,1 kg). Kako malo je to, dovolj zgovorno pove podatek, da so vsi naši sodelavci, ki so imeli priložnost prenosnik prijeti v roke, verjeli, da gre zgolj za nedelujoč plastični primerek prenosnika, kakršne pogosto najdemo v trgovinah s pohištvom.

A gre za povsem običajen prenosnik, ki povsem spodobno poganja MS Visto. Pravzaprav so druge lastnosti prenosnika povsem enake kot pri že preizkušenem modelu z običajnim diskom (Monitor, oktober 2007). Skupaj s tem, da ima zaslon nekaj težav z neenakomerno osvetlitvijo na spodnjem in zgornjem robu, pa tudi kakovost zvoka prek vgrajenih zvočnikov je res samo zadovoljiva in nič več.

Obregnimo se še ob hitrost delovanja. Ta je, pričakovano, nekaj nižja kot pri modelu z 160 GB diskom. Diski SSD so danes namreč še nekaj počasnejši kot njihovi sukajoči se bratje, predvsem pri pisanju podatkov nanje in pri delu z večjimi datotekami. Po drugi strani je poraba energije občutno manjša, zato smo se nadejali daljšega delovanja na baterije. A izkazalo se je, da ima preizkušeni prenosnik v osnovi akumulator z zgolj pol toliko nazivne moči kot nedavno preizkušeni model (2900 proti 5800 mAh). Zato je tudi čas delovanja s slabima dvema urama in pol vse prej kot dober. Resda se lahko z dokupom dodatnega, zmogljivega akumulatorja odvisnosti električnih vtičnic rešimo za (skupaj) več kot 7 ur, pa vendarle.

Skratka, gre za zanimiv butični prenosnik, namenjen tistim, ki iščejo največje tehnične dosežke pri miniaturizaciji elektronskih "igračk". In so pripravljeni to tudi konkretno plačati ...

Toshiba Portege R500-10U

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 67.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 52.

Trajanje delovanja: 2 uri 22 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 9.

Mere: 28,3 × 21,6 × 2,2 cm, 0,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo U7600, 1,2 GHz, 2 GB RAM, 64 GB disk SSD, WLAN 802.11a/b/g/Draft-N.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 2560 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Peresno lahek in majhen, neslišno delovanje.

Proti: Visoka cena, optična enota ni vgrajena (ali priložena), neenakomerno osvetljen zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji