Objavljeno: 5.11.2007 13:16 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Oktober 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Portege R500-10J

Toshibin prenosnik Portege R500-10J je eden najtanjših in najlažjih prenosnikov na trgu. Tehta le 1100 g, pa je opremljen bolje od marsikaterega cenejšega, a večjega in težjega prenosnika. Ker gre nedvomno za statusni simbol, je tudi njegova zunanjost taka, da "pade v oči". Žal to pomeni tudi to, da je dokaj občutljiv za praske. To smo izkusili tudi sami.

V osrčju R500 tiktaka varčni nizkonapetostni procesor Core 2 Duo, ki deluje pri taktu 1,2 GHz. Pri delu mu pomaga kar 2 GB pomnilnika. Čeprav prenosnik ni mišljen za hitrostna tekmovanja, je dosegel čisto spodobne rezultate na vseh preizkusih v okoljih Windows Vista in XP.

Portege R500 ima zelo tanek zaslon širokega formata, ki je na zgornjem in spodnjem robu neenakomerno osvetljen. Ko ga odpiramo, se kar malo zvije. Že najmanjši tresljaji podlage povzročijo tudi tresenje okvira zaslona. Slika ima ločljivost 1280 × 800 pik, zanjo pa poskrbi kar Intelova integrirana grafika. V njen prikaz lahko vprežemo do 256 MB sistemskega pomnilnika, a večina poslovnih uporabnikov bo verjetno povsem dobro shajala s precej nižjo številko. Nad tipkovnico leži posebna tipka, s katero spremenimo osvetlitev zaslona. To izboljša vidljivost v neugodnih svetlobnih razmerah (sončna svetloba). Zaslon je namreč odbojnega tipa (na zadnji strani ima odbojno plast), kar pomeni, da je na soncu viden tudi brez osvetlitve.

Na disk lahko shranimo 160 GB podatkov. Najbolj zanimivo je, da je Toshibinim inženirjem uspelo v tanko ohišje stlačiti tudi optično enoto. Tej se nekateri izdelovalci ultra lahkih prenosnikov odrečejo na rovaš manjše debeline in teže, R500 pa se lahko pohvali s polnokrvno enoto SuperDrive, ki zmore zapisovati vse vrste optičnih nosilcev DVD, tudi DVD-RAM. Nekoliko nas je motilo le brnenje enote pri delovanju.

Tipkovnica je podobna tisti na Applovih prenosnikih MacBook Pro (le da tipke niso osvetljene). Široka je enako kot tipkovnice pri 15-palčnih prenosnikih. Portegejeve tipke so celo nekoliko večje, to pa seveda pomeni, da je razmik med sosednjimi tipkami manjši. Zaradi tega se pri tipkanju večkrat zmotimo in pritisnemo na sosednjo tipko. Po nekaj tednih (dneh?) rabe pa se tipkovnici bržkone popolnoma privadimo.

Akumulator je nadpovprečno zmogljiv (5800 mAh) in obeta dolgotrajno delovanje brez priklopa v električno omrežje. Naša pričakovanja so bila velika tudi, ker Toshiba na svoji spletni strani obljublja do 7 ur delovanja z akumulatorjem. Izmerjene slabe tri ure v okolju Windows XP sicer niso slab rezultat, vendar je razlika med oglaševano in dejansko vrednostjo (pre)velika. Cestni bojevniki, ki jim je prenosnik predvsem namenjen, bi si zagotovo želeli več.

Nameščen je operacijski sistem Windows Vista za poslovno rabo. Za razliko od nekaterih drugih Toshibinih prenosnikov so na izdelovalčevi spletni strani na voljo tudi vsi gonilniki za Windows XP. Tako bodo zadovoljni tudi tisti, ki iz kakršnegakoli razloga ne marajo Viste.

V Toshibi kupce radi razvajajo z dodatno programsko opremo. R500 ni izjema. Poleg klasičnih programov za zapisovanje optičnih nosilcev in predvajanje plošč DVD na disku najdemo še Nortonov paket za spletno varnost (90-dnevno različico). Seznam Toshibinih programov za upravljanje in lažje delo s prenosnikom pa je predolg.

Toshiba Portege R500-10J

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,2.

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 59,6.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 56,4.

Trajanje delovanja: 2 uri 58 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 10.

Mere: 28,3 × 21,6 × 2,2 cm, 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo U7600, 1,2 GHz, 2 GB RAM, 160 GB disk, DVD?RW (DL), WLAN 802.11a/b/g/Draft-N.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 2100 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Mere, spodobna opremljenost, optična enota.

Proti: Hrupna optična enota, neenakomerno osvetljen zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji