Objavljeno: 10.5.2007 10:23 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Portégé R400

V Toshibinem »ultra lahkem« razredu Portégé so pri Toshibi poskrbeli za zelo zanimivo novost – model R400. Zmogljiva in zelo lahka mešanica tabličnega računalnika in notesa že na prvi pogled izstopa iz povprečja. Bleščeče belo magnezijevo ohišje privabi marsikateri pogled. Žal je dokaj bleščeč tudi 12,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 pik in osvetlitvijo LED (zaslon je sad sodelovanja Toshibe in Matsushite). Prednost takega zaslona so lepe žive barve, žal pa se je treba navaditi odseva na zaslonu, nekoliko težje je tudi delo na soncu. Vsekakor pa veliko lažje kot z nekaterimi drugimi tabličnimi modeli, ki imajo zaslon občutljiv za dotik (npr. Toshiba Portégé M400). Če smo pri delu s prenosnikom nekoliko neprevidni in se preveč dotikamo zaslona, bodo zelo opazni tudi prstni odtisi na njem. Zaslon je vendarle manj svetleč od tistega pri modelu Portégé M400. Za večjo robustnost so prenosniku k zglobu zaslona dodali še dodatne opornike ob robu, ki skrbijo, da zaslon trdno ostane na mestu (tega model M400 tudi nima).

Portégé R400 poganja Intelov Core 2 Duo s taktom 1,2 GHz, serijsko pa je opremljen z 1 GB pomnilnika. Uspešno ga »porabi« prednaloženi Windows Vista. Del pomnilnika za svoje delovanje porabi tudi integrirana grafika. Splošni vtis ob prenosniku je, da ni tako bliskovito hiter, kot bi pričakovali, k temu pa zagotovo pripomore tudi veliko prednaloženih Toshibinih programov. Zagon in izklop sistema je zato nadvse dolgotrajen, zato se raje poslužujmo spanja (»stand by«).

Vgrajeni Toshibin disk z 80 GB je za poslovni prenosni računalnik razmeroma dovolj velik. Za varnost podatkov so poskrbeli z merilnikom nagiba, ki zazna premočne tresljaje in preventivno začasno »parkira« diskovno glavo. Takšno izklapljanje med delovanjem skorajda ni opazno in pri uporabi ne moti. Pogrešali smo optično enoto, saj jo je treba dodatno dokupiti in jo priklopiti prek USB. Prenosnik je z vmesniki zelo okrnjen, saj ponuja zgolj dva priklopa USB, izhod VGA, avdio in omrežno vtičnico ter PC Card tipa II. Druga zgodba pa je pri brezžičnih povezavah, saj ponuja brezžično omrežno povezavo, bluetooth ter dostop do omrežja UMTS oz. celo HSDPA hitrosti do 3,6 Mb/s. Za vstavitev kartice SIM je treba odstraniti tipkovnico, to pa žal ni povsem preprosto. Vgrajena baterija povprečno zdrži do tri ure navadne rabe, lahko pa dodamo še zunanjo baterijo in avtonomijo računalnika podaljšamo še za enkrat toliko.

Tipkovnica ima ravno prav trde tipke,l vendar so nekoliko manjše od navadnih. Toda med samo uporabo to ne moti. Tudi sledilna ploščica povsem dobro opravlja svoje delo.

Toshiba Portégé R400-101

Mere: 30 × 23,9 × 2,9 cm, masa 1,7 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo U2500, 1,2 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 2664 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Mere, tablični način delovanja, odlična brezžična povezljivost, Active Notifications.

Proti: Cena, ni optične enote, hitrost delovanja v Visti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji