Objavljeno: 20.12.2011 12:49 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba NB-520

V zadnjem času je področje majhnih prenosnikov oziroma netbookov nekoliko manj zanimivo, njihovo mesto so za marsikaterega uporabnika prevzele tablice. A tudi netbooki so za marsikoga še kako uporabni, cene pa se zdijo nekoliko nižje, kot so bile še pred časom. V laboratorij je prišel Toshibin netbook NB-520, ki ima nekaj posebnosti.

Prva je vsekakor strupen videz. Prenosnik je odet v kombinacijo zelene in črne barve, tako vsekakor izstopa iz povprečja. Diagonala zaslona meri klasičnih deset palcev, tudi ločljivost je povsem tipična, 1024 × 600 pik. Ohišje je še kar kakovostno, čeprav smo bili nekoliko razočarani nad tipkovnico, katere tipke ne dajejo ravno najboljšega občutka, tipkovnica pa se nekoliko vdira. Na vsaki strani solidne sledilne plošče je en zvočnik z napisom Harman/Kardon, glede na velikost je zvok presenetljivo dober.

Strojna oprema ni nič posebnega. Glavno breme nosi Intelov dvojedrni Atom N550, ta bije pri 1,5 GHz. Zraven je le 1 GB pomnilnika, po našem mnenju bi za navadno delo potrebovali vsaj še enkrat toliko. Grafična je tudi Intelova in se obnese razmeroma slabo. Pravzaprav se prenosnik ni nič kaj dobro odrezal na preizkusih zmogljivosti. Je pa zato blestel pri preizkusu akumulatorja, saj je zdržal več kot sedem ur.

Zaloga vmesnikov je podpovprečna. Na voljo so trije vmesniki USB, navaden omrežni vmesnik in izhod VGA. Pogrešali smo tako vsaj še kak HDMI, ne bi se branili pa tudi kakega USB 3.0. Za brezžično povezljivost skrbita Bluetooth in WiFi (tudi po novejšem standardu N). Dodan je tudi bralnik pomnilniških kartic iz družine SD, nad zaslonom je seveda spletna kamera.

Prenosnik nam je kljub pomanjkljivostim še kar všeč. Sami bi sicer dodali še nekaj pomnilnika, a se nam kot potovalni računalnik zdi zmogljivost akumulatorja pomembnejša od zmogljivosti strojne opreme. Povsem konkurenčna je tudi cena naprave.

Toshiba NB-520

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 54.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 56.

Trajanje delovanja: 7 ur 21 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 26,2 × 19 × 3,55 cm., 1,3 kg.

Značilnosti: Intel Atom N550, 1,5 GHz, 1024 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 10,1-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 330 EUR.

Prodaja: www.acord92.si.

Za: Zmogljivost akumulatorja, cena, kakovost zvoka, videz.

Proti: Zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji