Objavljeno: 27.10.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2020

Test Samsung Galaxy S20 FE

Najnovejši Samsungov telefon iz letošnje serije S20 je videti kot nekakšno priznanje, da so današnji vrhunski telefoni za marsikoga predragi. In ker po svetu razsaja nekakšen virus, zaradi česar prodajne številke trpijo, so se tudi pri Samsungu odločili, da bodo kupcem z nepreglobokim žepom stopili (vsaj nekoliko) nasproti. Galaxy S20 FE, kjer »FE« pomeni fan edition, se pravi za ljubitelje, verjetno tiste, ki »bi«, pa zaradi visoke cene »ne morejo«, je telefon, ki mu ne manjka prav veliko.

Predvsem lahko opazimo, da deluje popolnoma enako tekoče kot »veliki« Galaxy S20+, ki stane 200 evrov več. Vgrajen je namreč enak procesor, Samsungov Exynos 990, vendar mu v osnovnem modelu pomaga nekaj manj pomnilnika, 6 GB namesto 8. V praksi razlike ne boste opazili, špekuliramo, da bi se morda sčasoma pokazala, če bi na telefonu dalj časa hkrati poganjali več pomnilniško zahtevnih aplikacij. Ali pa tudi ne, 6 GB je v resnici še vedno veliko. Exynos 990 je sicer precej počasnejši od Snapdragona 865, ki je vgrajen v ameriške različice najnovejših Samsungovih telefonov, pa še energijsko je bolj požrešen, toda tako pač je. Nismo Američani, Samsung nas nima tako zelo v čislih. Omenjene požrešnosti sicer v praksi nismo opazili – baterija zmogljivosti 4.500 mAh zadostuje za dan ali celo dva, odvisno od zahtevnosti uporabnika. Le če boste igrali, prek celotnega dneva seveda ne boste prišli.

S20 FE ima vgrajen zaslon AMOLED s hitrostjo osveževanja 120 Hz (ki ga, mimogrede, tudi najnovejši iPhone 12 nima …), ki se v praksi izkaže z res zelo mehkim in gladkim delovanjem, tudi če ne igramo iger. Gre pa za prvo generacijo takega zaslona, kot je vgrajen tudi v »prave« modele S20+ in Ultra. Model Note 20 ima že nadgrajeno generacijo, ki 120 Hz »vklopi« po potrebi in tako varčuje z energijo. 120 hercev namreč po naših izkušnjah pobere približno 20 odstotkov baterije. Vendar je to vredno.

Zaslon je nekaj manjši od tistega pri modelu S20+ (6,5 palca namesto 6,7), predvsem pa ni zaobljen, kot smo vajeni pri modelih Galaxy S. Še več, zaslon ima na vseh straneh celo nekaj milimetrov roba, kar je v resnici ključna zunanja razlika med FE in »pravimi« modeli S. Po eni strani je zato telefon videti manj poseben (»premijski?«), po drugi strani pa je zato manj izmuzljiv in občutljiv na morebitne padce. Na zadnji strani tudi ni oblečen v steklo, ampak v navadno plastiko, vendar bo to opazil le tisti, za katerega je pomembno biti s telefonom opažen.

Zanimivo je tudi, da je ločljivost zaslona nespremenjenih 1.800 × 2.400 pik, kar je pri modelu Galaxy S20+ srednja ločljivost, vendar razlike v prikazu ne boste opazili. Sploh pa mora tudi S20+ imeti vklopljeno to »srednjo« ločljivost, če želimo 120-herčno osveževanje.

V resnici je ključna zmogljivostna razlika med Galaxy S20+ in cenejšim S20 FE slabši vgrajeni fotoaparat. Da ne bo pomote – kot velja za vsak današnji telefon, lahko tudi za tega rečemo, da v dobrih svetlobnih pogojih izdeluje odlične fotografije. In tudi v slabših pogojih sodi med boljše, vendar pa je vseeno občutno slabši od S20+ (in vrhunskih telefonov Huawei). V mraku so fotografije neostre, nočni način pa v temi fotografijo sicer posvetli, vendar je izdelek vseeno na meji uporabnosti. Pohvalimo pa lahko, da ima FE vgrajen optični zum3 ×, enako kot S20+. Četudi za tem objektivom ždi manj zmogljivo tipalo (12 MP namesto 64), so izdelki na dobri svetlobi odlični.

Omenimo še, da sta seveda na voljo hitro polnjenje in tudi hitro brezžično polnjenje(15 W), bralnik prstnih odtisov pa je pod zaslonom, le da gre tokrat za optično različico in ne ultrazvočno.

Samsung Galaxy S20 FE

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 650 EUR (6 GB RAM, 128 GB shrambe)

Za: Funkcionalno skoraj enak »pravemu« Galaxy S20+.

Proti: Slabši fotoaparat, videz ni »premijski«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji