Objavljeno: 28.5.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2019

Test Huawei P30 Lite

Huaweijeva taktika prodaje telefonov srednjega cenovnega razreda (malce nad 300 evri) je že nekaj let enaka – imenu trenutno aktualnega vrhunskega modela dodajo pripono »lite«. Sliši se logično in pošteno – za manj denarja bo uporabnik prejel malce (»lite«) slabši model od tistega, za katerega vsi vemo, da je največ, kar se dobiti da. Še več, po osebnih izkušnjah marketing deluje celo tako dobro, da je povprečnim uporabnikom »vse ravno« – P30, P30, P30 Lite, to je vse »isto«. Vendar, žal, ni, saj modeli Lite z vrhunskim bratcem nimajo prav veliko zveze. In to, čeprav gre za dober telefon, velja tudi za tokrat preizkušeni Huawei Pro 30 Lite.

Spomnimo – model P30 Pro je letošnji Huaweijev vrhunski model, ki smo ga v Monitorju lahko zgolj pohvalili. Zaradi strojne opreme, hitrega delovanja, oblikovanja in predvsem zaradi vgrajenega fotoaparata. Model P30 Lite pa je sicer lepo oblikovan in dovolj dober telefon, boljši od marsikaterega v tem cenovnem razredu, vendar nikakor ne vrhunski.

Za začetek se moramo zavedati, da v tem cenovnem razredu težko računamo na zaslone OLED (čeprav so tudi izjeme – Samsung Galaxy A50!), tudi P30 Lite ima zaslon tipa LCD. Zaslon je sicer dober, dovolj svetel in sega skoraj do roba. Bralnik ni pod zaslonom (to zaradi tehnologije LCD ni mogoče), ampak na zadnji strani telefona, pohvalimo pa lahko, da ima telefon tudi 3,5-milimetrsko vtičnico za slušalke, česar vrhunski telefoni Huawei že nekaj let nimajo.

Na vrhu je zareza za eno kamero, medtem ko zvočnika tam ni, zato je zvok pri predvajanju glasbe nekoliko slabši in tipa mono. Na zadnji strani so kamere na videz tri, vendar ena le ocenjuje globino, tako da sta na voljo običajna in široka. Pohvalno, ravno široke kamere so letos tisto, na kar je smiselno meriti pri nakupu telefona, s katerim imamo namen tudi fotografirati. Nekatere (denimo nas) bo motilo le to, da so nameščene ob strani, zaradi česar se telefon, ko leži na mizi, med tipkanjem/tapkanjem zvrača.

Vgrajeni procesor Kirin 710 je zmogljiv, vendar so številke, ki jih dosega na testu, na ravni vrhunskih Huaweijevih predlanskih modelov (Mate 10 Pro). Pomnilnika je za ta telefonski razred dovolj (4 GB), zelo pa smo zadovoljni, da je shrambe zajetnih 128 GB.

Vgrajena je baterija zmogljivosti 3340 mAh, kar je za srednji telefonski razred dobro, na voljo pa je tudi hitro polnjenje, čeprav seveda počasnejše, kot ga zmore »profesionalni« P30 Pro. Brezžičnega polnjenja telefon ne pozna pa tudi vodoodporen ni.

P30 Lite je dober telefon, vendar se je konkurenčni boj letos tako zelo zaostril, da, denimo, Samsungov Galaxy A50 (preizkusili smo ga v majskem Monitorju) ponuja več, za enako denarja. Nenavadno, toda da, telefoni Huawei že nekaj časa niso več (naj)cenejši.

Huawei P30 Lite

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8,5

Cena: 350 EUR

Za: Dovolj hitro in zvezno delovanje, dvojna kamera, obilna shramba.

Proti: Povprečen telefon za povprečno ceno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji