Objavljeno: 22.2.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2022

Test Galaxy S22 Ultra - In telefon je beležnica postal

Telefoni so vsi enaki – veliki, črni, pravokotni. Nekatere poganja Android, druge Applov iOS. Toda nekateri si (ponovno) domišljajo, da jih bomo upravljali tudi s peresom, ne le s prsti. Morda pa res.

Včasih je veljalo, da Samsung svoje vrhunske modele Galaxy S zares nadgradi vsake dve leti, vmes pa ponudi le rahlo pološčeno različico obstoječega modela. Covid, spremljajoče pomanjkanje čipov, svetovne logistične težave in še kaj so to dogmo premaknili. Lani, denimo, kar naenkrat ni bilo nove različice »beležnice«, kot rečemo telefonom Galaxy Note. Še več, uradno je ne bo niti letos, se je pa vanjo spremenil najmočnejši model letošnje serije Galaxy S. Galaxy S22 Ultra je v resnici nekakšen Galaxy Ultra 21. Kaj to pomeni? Da so pri Samsungu ugotovili, da bi imel najmočnejši Galaxy S v letu 22 res premalo novosti, da bi ga lahko ponudili kot »novega«, zato so mu dodali pero S-Pen, mu malce zaostrili obliko in ga spremenili v »beležnico«.

Bere se kot kritika, priznamo, vendar to v resnici ni. Galaxy S22 Ultra je namreč v resnici daleč največ, kar lahko danes dobimo v svetu telefonov z Androidom (pustimo primerjave z iphoni za kdaj drugič).

Na voljo je pero S-Pen, s katerim lahko rišemo, skiciramo zapiske (tudi na zaklenjenem zaslonu), ki jih vgrajena programska oprema (kar dobro) prepoznava in pretvarja v besedilo, in upravljamo telefon (denimo z njim na daljavo fotografiramo). Če tega ne potrebujemo, pa nič, pero je tam, v telefonu, škodi ne. Pričakovali bi, da zaseda prostor, zato je manj prostora za baterijo, toda ne, vgrajenih 5.000 mAh je enakih kot v lanskem modelu S21 Ultra.

Druga novost v primerjavi z lanskim modelom je nadgrajen zaslon ločljivosti 1.440 × 3.088 pik (ta je v svetu telefonov redkost). Že lani je bil to odličen OLED z osveževalno frekvenco do 120 Hz, letos je še malce svetlejši, frekvenco pa lahko menda spusti do 1 Hz in s tem varčuje z električno energijo (frekvenco nam je uspelo znižati le do 24 Hz, medtem ko lanski model zmore do 60 Hz).

Video v mraku

Na povezavi www.monitor.si/S22_video si lahko pogledate primerjavo nočnih videoposnetkov telefonov Galaxy S21 Ultra in S22 Ultra.

Tretja novost je nekoliko nadgrajena programska oprema za fotografski del – po novem zmore v mraku zajemati svetlejše video posnetke. Ne tudi bolj ostre ali manj zrnate, toda svetlejše, kar je vseeno zelo uporabno. Skorajda bi si upali staviti, da bo ustrezna programska nadgradnja prej ali slej našla pot tudi do modela S21 Ultra.

Četrta novost je klasična in jo vidimo vsako leto – telefon je še malce hitrejši, kot je lanski model. Evropsko različico S22 Ultra poganja Samsungov procesor Exynos 2200, ki je po testnih številkah in izračunu programa Geekbench 5 10–15 odstotkov hitrejši od lanskega modela – zaradi novejše arhitekture (najmočnejše jedro je ARM Cortex-X2) pa tudi zaradi nove litografije EUV, ki je tokrat le še 4 nm (lani 5 nm). Procesor (tudi Qualcomm 8 Gen 1, ki je vgrajen v ameriške različice) proizvaja Samsung Electronics. Potrdimo lahko, da je nekaj hitrejše delovanje opazno tudi v praksi, pri uporabi telefona.

Večja razlika v hitrosti pa je pri grafičnem podsistemu, z katerega je tokrat odgovoren AMD, ki je pred časom s Samsungom sklenil pogodbo o sodelovanju. Okoli 25 odstotkov hitrejše izrisovanje kompleksnih scen 3D smo namerili v programu 3D mark oziroma okoli 42 slik na sekundo. Za prihodnost iger na telefonih bo verjetno bolj ključno to, da grafika AMD Xclipse 920 zmore strojno podporo sledenju žarku, kot jo na pecejih zmorejo kartice nVidia RTX in AMD Radeon RX 6. Za zdaj iger, ki bi to podporo znale izkoristiti, še ni.

Če povzamemo – S22 Ultra je velik (6,8-palca!), izredno hiter in z vsemi novostmi naphan telefon, ki je povrh vsega še eden najboljših telefonskih fotoaparatov. Predvsem zuma, ki zmore kar 10×, bo vesel marsikdo.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: Od 1.250 EUR naprej.

Za: Vrhunska hitrost delovanja, odličen zaslon, odlična fotografija, dovolj zmogljiva baterija, napredek pri nočnem videu.

Proti: Izredno visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji