Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2009 | Teme: mnenje, komentar, novice

Tehnomanija

Tehnomanija

Težke gospodarske razmere prinašajo tudi manj denarja za oglaševanje. Analitiki že lep čas opozarjajo, da se bo zaradi tega ponudba brezplačnih storitev začela precej krčiti ali pa bodo storitve postale plačljive. Lep zgled je priljubljena spletna storitev Last.FM, ki omogoča poslušanje več kot 7 milijonov različnih skladb. Predstavniki podjetja so nedavno napovedali omejitev brezplačnega poslušanja zgolj na ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo, kjer je še vedno dovolj veliko kritje s strani oglaševalcev. Poslušalci iz drugih držav pa bodo morali odšteti 3 evre na mesec, da bodo lahko prišli do priljubljenih skladb oziroma "nastavljivih radijskih programov".

Kljub temu da se je prodaja računalniške opreme v zadnjih mesecih precej zmanjšala, se ponekod vendarle tudi kar lepo veča. Izdelovalci zaslonov LCD so tako februarja prodali kar za 23 % več izdelkov kot v enakem obdobju lani. Največje je bilo povečanje na račun vedno večjega povpraševanja po prenosnikih (37 % rast), presenečenje pa je predvsem lepa rast prodaje televizorjev (+ 11 %).

Vse bolj se prodajajo tudi pametni telefoni. Sodeč po britanski agenciji Informa, so jih lani prvič prodali več kot prenosnih računalnikov. Najbolje, vsaj glede na hitrost rasti, se prodajajo pametni telefoni Apple iPhone, zato se zdi zelo drzna napoved, da bodo tam okrog leta 2012 prodajo iPhonov prehiteli modeli, ki temeljijo na platformi Google Android. Čeprav gre za razmeroma mlad izdelek, se prodaja nadvse dobro. Kljub temu da je trenutno na voljo le en model, v Veliki Britaniji pri operaterju T-Mobile Android predstavlja že okoli 20 % vseh prodanih telefonov. Menda so edini razlog, da prodaja ni še večja, težave z zagotavljanjem zadostnih količin ter izbira različnih modelov. Toda Apple, Nokia in drugi zagotovo ne sedijo križem rok.

Odločitev nekaterih telekomunikacijskih ponudnikov, da v ZDA onemogočijo uporabo storitve Sykpe na mobilnih telefonih, je povzročila ostre polemike med skupinami uporabnikom in zagovorniki svobodne izbire. Tarča protestov je predvsem AT&T, ki Skype neuradno obravnava kot tekmeca in mu zato ne namerava ponuditi enostavne rabe svojega 3G omrežja. Ob podpori organizacij za zaščito potrošnikov se je v dogajanje vmešala agencija FCC, ki poudarja, da so ponudniki internetnih storitev dolžni omogočati svobodo pretoka omrežnega prometa za razne uporabniške programe, tudi za Skype. Za končno odločitev pa bo, kot kaže, treba še nekoliko počakati. Ali se lahko kaj podobnega zgodi tudi pri nas?

Če smo mislili, da je bilo lansko leto v znamenju netbookov, danes vse kaže, da je bila to šele uvertura. Iz različnih virov prihajajo informacije, da tovrstne rešitve pripravljajo najrazličnejši izdelovalci, od Googla, Nokie, Symbiana do drugih. Po tem, ko smo lani videli predvsem računalnike, ki so v osnovi okleščeni klasični prenosniki, bodo letos prišli na vrsto "povečani" mobilni telefoni. V tem primeru v resnici niti ne gre za bitko med strojnim platformami (izdelovalcev bo precej) temveč za boj za prevlado na področju operacijskih sistemov - Android, Windows/Windows Mobile, Symbian in morda še kakšnega (MacOS?). Možnosti za uspeh so kljub različnim mnenjem precej izenačene in absolutnega zmagovalca ni na obzorju. Mar nismo prav to želeli vrsto let, ko je prevladoval le en izdelovalec?

V poplavi internetnih video storitev včasih pozabljamo, kdo ima najbogatejšo zbirko filmskih izdelkov. IMDb marsikdo pozna kot bogat imenik podatkov o filmih, igralcih in vsem drugem, kar je povezano s filmsko industrijo. Toda avtorji največje filmske zbirke podatkov imajo še precej bolj drzno vizijo - ponuditi svojim uporabnikom dostop do filmov z enim samim pritiskom na tipko. Naloga se zdi velikanska, zlasti če upoštevamo, da je v zbirki podatkov danes skoraj 1,3 milijona naslovov. Potencialno največjo videoteko v spletu seveda čakajo številne ovire, predvsem zadržanost filmskih studiev za tako distribucijo vsebin. Toda lastniki IMDb so optimisti in menijo, da to lahko dosežejo že v nekaj letih, ponujali pa naj bi predvsem pretočni prenos vsebin, torej enkratni prenos vsebin, ki lahko zadovolji zahteve Hollywooda.

IMDb pa zagotovo ne bo edini ponudnik videa na zahtevo. Po tem, ko je pionirske korake na tem področju opravil Apple, se za podoben korak pravkar pripravlja Google. Vse kaže, da bo YouTube kmalu ponujal prikaz celovečernih filmov proti plačilu. Sony je tisti, ki bo prvi poskrbel za vsebino, menda pa drugi niso daleč. Posebnost je ta, da govorimo o pretočnem prenosu vsebin, kar zagotavlja hiter dostop za uporabnike in varnost pred zlorabami za ponudnika. Korak naprej načrtujejo tudi pri glavnem tekmecu, spletni storitvi Hulu, ki bo kmalu na voljo na mobilnem telefonu iPhone. Video revolucija se nadaljuje.

Socialna omrežja še vedno doživljajo pravi razcvet, bolj ali manj zaradi mode. Toda Facebookov primat na tem področju vse bolj nažira Twitter, ki je v enem letu doživel neverjeten razcvet. Količina prometa se je na spletni storitvi povečala kar za 700 % glede na enako obdobje 2008. Konec februarja je storitev uporabljalo že 10 milijonov uporabnikov, dvakrat več kot konec lanskega leta. V zadnjem času so dodatni zagon zagotovili zvezdniki, kot sta Ashton Kutcher in Oprah Winfrey, ki sta začela javno objavljati dogodke iz vsakdanjega življenja. Kutcher je celo prvi, ki je zbral več kot milijon podpornikov, kar precej govori o razsežnosti. Twitter je tudi poln presenečenj - statistike govorijo, da je največja skupina uporabnikov starejša od 45 let, kar je netipično za tovrstne storitve.

Po tem, ko so finskemu programerju Jerryju Jalavi, zaradi motoristične nesreče morali amputirati prst, so se zdravniki med zdravljenjem šalili, da bi ga kot programer moral nadomestiti s ključem USB. Fant je izziv sprejel in zdaj ima v protezo vgrajen pomnilnik velikosti 2 GB. Kadar ga uporablja v računalniku, ga menda sname. Za prihodnost menda načrtuje nove funkcije, kot sta oznaka RFID in večji pomnilniški prostor. Brrr. Otroci, ne

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji