Objavljeno: 7.11.2008 12:59 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2008

Tehnomanija

Tehnomanija

Eden od razlogov, zakaj je Apple v zadnjih letih vse bolj uspešen, je zagotovo tudi ta, da izdelujejo tako strojno opremo kot operacijski sistem za svoje računalnike. Tako lahko bolje prilagodijo delovanje obeh gradnikov. V zadnjem času je vse večkrat slišati, da bodo morda drugi velikani na področju računalništva tak koncept začeli kopirati. Po nekaterih informacijah naj bi Hewlett-Packard, sicer največji izdelovalec osebnih računalnikov, razmišljal o razvoju svojega operacijskega sistema, ki bi bil bolj prijazen od okolja Windows Vista in bolj podoben MacOS. Temeljil naj bi na Linuxu, vendar s številnimi spremembami, zlasti na področju upravljanja uporabniškega vmesnika, denimo pri zaslonih, občutljivih za dotik. HP namreč prodaja računalnike TouchSmart PC, s katerimi ima še velike načrte.

*

Mini prenosniki, namenjeni pretežno za dostop do interneta, ki jih najbolj pooseblja Asus Eee, so že začeli vplivati tudi na razvoj operacijskih sistemov. Še enkrat se je pokazalo, da so glede prilagodljivosti najbolj agilni avtorji Linuxa, ki so prilagodili operacijski sistem skromnejšim sistemskim sredstvom, manjšim zaslonom in temu, da imajo najmanjši modeli zelo majhen pomnilnik za hrambo podatkov. Canonical (sicer avtor sistema Ubuntu) in Good OS so tako že prikazali različice, ki so optimizirane za to kategorijo izdelkov, zanimiva pa je tudi nadgradnja uporabniškega vmesnika za računalnike z zaslonom, občutljivim za dotik, s katerim OS krmilimo na malem zaslonu samo z dotikom prstov.

*

Sodeč po virih iz Microsofta, naj bi konec poletja nova različica Oken, z oznako Windows 7, dosegla pomemben mejnik v razvojni fazi in vse kaže, da bo Microsoft objavil javno preizkusno različico izdelka že konec oktobra, morda na konferenci PDC. Tisti, ki so izdelek že videli od blizu, trdijo, da za zdaj ne gre za velik korak v drugačno smer, kot ga je ubral Windows Vista, čeprav so nekatere novosti že lepo vidne. Na primer uporabniški vmesnik orodja WordPad in Paint, ki ima uporabniški vmesnik sposojen iz Offica 2007 (vmesnik Ribbon). Microsoftu se, kot kaže, zelo mudi, da bi nadomestil javno precej kritizirano Visto, zato nekateri že navajajo možnost, da bo družba iz Redmonda delo končala predčasno - po nekaterih vesteh že junija in ne konec 2009, kot so navajali doslej.

*

Kot kaže, bomo lahko v filmskih projekcijah 3D kmalu uživali tudi v domačem okolju. Philips je s podporo nekaterih filmskih studiev razgrnil načrt, po katerem bodo filme v treh dimenzijah ponujali na nosilcih blu-ray. Resnici na ljubo gre za sistem 2D+globina, ki omogoča lažjo prilagoditev obstoječih filmov, predvsem pa združljivost z različnimi tehnologijami za prikaz slike v treh razsežnostih. Isti nosilec naj bi rabil tako za zaslone, ki zahtevajo za pravilni prikaz slike 3D polarizacijska očala, kot tudi za tiste, ki omogočajo 3D pogled brez posebnih pripomočkov. Pobuda za novo zamisel je menda prišla iz ZDA, kjer so kinodvorane s 3D prikazom vse bolj priljubljene, zdaj pa želijo to navdušenje preseliti tudi v domači (hišni) kino.

*

Medtem ko je med pametnimi telefoni ljubljenec javnosti (in medijev) ta hip zlasti Apple iPhone, se nekoliko v ozadju odvija še večja zgodba o uspehu. Kanadski Research In Motion (RIM) je s svojimi robidnicami (Blackberry) v zadnjem letu dosegel zavidljiv uspeh in močno okrepil svoj vodilni delež na področju večnamenskih mobilnih naprav. V ZDA imajo od nedavna že več kot 50 % celotnega trga, vse bolje pa jim gre v Evropi. Toda to je šele začetek, saj nekatere pametne poslovne poteze napovedujejo, da se bo v prihodnje to še precej pohitrilo. RIM je nedavno sklenil dogovor z Microsoftom o uporabi iskalnika v svojih napravah, v kratkem pa naj bi močno prenovili (in poenostavili) povezljivost z računalniki iz Applovega tabora. Vse kaže, da je RIM sposoben reagirati hitreje kot Apple in Microsoft s svojo lastno ponudbo.

*

Odlično se prodaja tudi bralnik elektronskih knjig Amazon Kindle, ki mu analitiki že pravijo "iPod" za področje knjig in revij. Letos jih bodo prodali skupno menda kar 380.000, to je približno dvakrat več od prvotnih napovedi. Poznavalci razmer zdaj že napovedujejo, da bi Amazon z bralnikom Kindle lahko že leta 2010 ustvaril milijardo dolarjev letnega prometa, to bo tedaj okrog 4 % vseh prihodkov. In to samo s prodajo strojne opreme, še večje obete pa imajo s prodajo gradiva, torej knjig v elektronski obliki.

*

Da družabna omrežja niso koristna zgolj za zabavo in kratkočasenje med prijatelji, najbolje dokazuje dejavnost nekaterih ameriških državnih agencij, ki skušajo to orodje uporabiti med drugim za boj proti organiziranemu kriminalu in terorizmu. Skupina agentov organizacij CIA, FBI in NSA (National Security Agency) preizkuša posebno družabno omrežje, imenovano A-Space, ki so ga v ZDA zgradili za boljšo povezavo znotraj teh velikanskih organizacij, ki štejejo na tisoče uporabnikov. Po trditvah dobro obveščenih gre za nekakšno mešanico Facebooka in YouTuba, s tem da imajo vgrajene tudi številne druge posebnosti. Zvezne oblasti računajo, da bodo s tem agenti lahko z drugimi souporabljali koristne informacije, ki bi sicer ostale znane samo ožjemu krogu ljudi. Najboljši zgled, kje se ceni modrost množic, pa čeprav gre pretežno za vohune.

*

Avtorji računalniških virusov so najbrž proslavljali novico, da so astronavti vesoljske agencije NASA pomotoma odnesli s seboj v vesolje računalnik, okužen s plodom njihovega dela. "Čast" je doletela virus z imenom Gammima.AG, ki skuša ukrasti gesla za priljubljene spletne igre. Samo po sebi nič takega, če ne bi incident razkril več kot pomanjkljivega ravnanja agencije, ki na leto porabi milijarde dolarjev. Denimo informacijo, da računalniki, ki so sicer v vesolju za zasebno rabo astronavtov, nimajo nameščenih protivirusnih programov. Pa tudi to, da astronavtom dovoljujejo uporabo zunanjih diskov in ključev USB, ki jih odnesejo s seboj v vesolje; to je najbrž tudi tokratni vir okužbe. Astronavti sicer nimajo neposredne povezave z internetom, saj gre vse prek prehodov, ki preverjajo promet, pa tudi osebni računalniki nimajo nobene povezave s kritičnimi sistemi v vesoljskem plovilu. Pa vendar. Kje neki živijo? Na Luni?

"Še enkrat se je pokazalo, da so na področju operacijskih sistemov glede prilagodljivosti najbolj agilni avtorji Linuxa."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji