Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor April 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VPCSB1C5E

Japonski izdelovalec zabavne elektronike Sony deluje praktično na vseh področjih trga in z izdelki, po nekakšnem nepisanem pravilu, praviloma ne razočara. Stremi k odličnosti in posega v visoko kakovostne razrede. Znamka Vaio je nastala že pred več kot petnajstimi leti in je že zelo prepoznavna.

Ohišje prenosnika je iz magnezija in aluminija in je trdno in kompaktno. Na prednji strani vidimo le kromiran napis VAIO, stroge, čiste linije se nadaljujejo tudi, ko odpremo pokrov zaslona. Zaslon se odpira mehko, a je dovolj odpora, da se ob premikih prenosnika ne bo dodatno nagibal ali premikal. Materiali okoli tipkovnice so enaki, sama tipkovnica je nekoliko poglobljena v ohišje, prav tako sledilna ploščica.

Prenosnik, ki smo ga preizkusili, naj bi sicer meril na poslovneže, a je na voljo seveda vsem, ki bi si pri prenosniku poleg majhnosti želeli tudi nekoliko večje zmogljivosti. Tako je Sony v tega trinajstpalčnega malčka vgradil Intelov procesor i7 2620M, ki teče pri 3200 MHz, podporo pa išče v 6 GB delovnega pomnilnika. Podatke bomo lahko shranjevali na 320 GB veliko diskovno enoto, prav tako je na voljo tudi optična enota, s katero bomo lahko zapisali na DVDje ali CDje, kar je pravzaprav odlično za to velikost prenosnika.

Zaslon prikazuje sliko v dokaj običajni ločljivosti za zaslone te velikosti, torej 1366 × 768 pik. Slika je enakomerno in dobro osvetljena, vidni koti pa ne predstavljajo težav. Za grafični del bo skrbela tudi vgrajena grafična kartica ATI Radeon HD 6470M s 512 MB lastnega pomnilnika. Vgrajena sta tudi spletna kamera in mikrofon, če bi morda komunicirali prek spleta s sliko. Za zvok poskrbijo vgrajeni zvočniki, ki ob višji glasnosti resda ne presenetijo, a ponudijo povsem zadovoljiv zvok.

Sledilna ploščica je odzivna in natančna, glede na velikost prenosnika večje ne moremo pričakovati, tipki sta postavljeni ob rob ohišja. Tipkovnica je prav tako zadovoljiva, tipke imajo dovolj ugreza in se hitro vračajo v prvotno stanje, tako da smo o pritiskih prepričani. Med tipkami je razmik, tipkali bomo lahko brez težav tudi, če imamo nekoliko večje prste. Številskega dela seveda ni.

Prenosnik, ki se je na naših testih obnesel dobro, je torej namenjen poslovni publiki, ki ga bo veliko prenašala naokrog. Brez težav bi ga označili za enega lažjih prenosnikov, ki ga med drugimi pripomočki v torbi ne bomo preklinjali. Nikakor pa to ne pomeni, da si ga ne bo zaželel tudi kdo, ki bi se na domači kavč rad usedel z manjšim prenosnikom, ki bi bil zmožen večjih opravil, ne bi pa ga motil nekoliko manjši zaslon. Baterija nam bo sicer zdržala dobrih pet ur in pol, to je nekaj manj, kot navaja izdelovalec, vsekakor pa dovolj za običajne opravke in vtičnic zlepa ne bomo pogrešali.

Glede na mere in značilnosti se prenosnik sicer približa ultrabookom, četudi to dejansko ni. Je med tanjšimi in lažjimi prenosniki in nam bo dobro služil, če nas le ne moti cena.

Sony Vaio VPCSB1C5E

Hitrost (SYSmark Productivity): 125.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 214.

Trajanje delovanja: 5 ur 29 minut.

Mere: 33,1 × 22,4 × 2,3 cm, 1,7 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 2620M, 3,20 GHz, 6 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 13-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Professional.

Cena: 1350 EUR.

Prodaja: www.notesniki.si

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 10.

Za: Lep izdelek, dobra tipkovnica, velikost in teža.

Proti: Cena, povprečni zvočniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji