Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2013 | Teme: tablica

Sodobni računalniki

Jesen je kakor nalašč za mobilne novosti. Prihaja praznični čas velikih nakupov in vsi večji izdelovalci pametnih telefonov so predstavili svoje paradne konje, večina jih tudi že prodaja. Novosti je zelo veliko in izbira bo težka. Kot vedno, vam bomo na pomoč priskočili mi. Že v tej številki vam predstavljamo zajeten šopek najpomembnejših.

Čeprav kitajska čuda kapljajo v vedno večjih odmerkih, se glavni igralci za zdaj brzdajo. Čakamo (vsaj) na novi (večji) Nexus in sveža jabolka, ki bodo spet zatresla mobilni svet. Morda se skriva odgovor na vprašanje, zakaj ni več zmogljivejših tablic, v nakupovalnih navadah uporabnikov? Medtem ko ob pomoči ponudnikov mobilne telefonije redno menjavamo telefonske spremljevalce, smo pri tablicah bolj zadržani. Namesto da bi jih menjali kot po tekočem traku, smo zadovoljni s tri leta starimi modeli. Podobno je bilo nekoč z računalniki.

Drug razlog za pomanjkanje zanimanja je večanje pametnih telefonov. Mnogi smo zadovoljni uporabniki tako imenovanih križancev med tablico in telefonom. Večja ločljivost in bogata strojna opremljenost nam ponujata večopravilnost, kot je še ni bilo. Velikani nam omogočajo udobno delo na poti in povsem odpravijo potrebo po dodatni mobilni napravi. Zahtevnejšim opravilom, ki jih pametnjakoviči ne zmorejo, pa tudi tablice niso kos. Takrat tako ali tako posežemo po prenosniku. Večji telefoni so resda okornejši za telefoniranje, a se nam odkupijo z dodatno vrednostjo v obliki odličnih zaslonov in priboljškov, kot je Samsungovo pisalo S Pen, ki ga najdemo v telefonu Galaxy Note 3. Obenem nam postrežejo z udobnostjo na poti, s kakršno se veliko večje tablice povečini ne morejo pohvaliti. Budnemu očesu izdelovalcev naše navade niso ušle. Če smo pred časom pričakovali, da bodo tablice kot potencialna zamenjava za računalnike postajale iz leta v leto večje, je zdaj ravno nasprotno. Telefoni se večajo, tablice pa manjšajo.

V tokratni številki vam predstavljamo Galaxy Note 3 (da, v resnici je to že bolj tablica kot telefon), Nexus 7, LG G-Pad in Asus MemoPad HD7. Vse so tablice oziroma mobilne naprave z manjšimi zasloni, kot je bilo v navadi v preteklosti. Te naprave bodo uporabniku ponudile večjo mobilnost ob nezmanjšani uporabnosti in učinkovitosti. Če smo ob našem lanskoletnem testu ugotavljali, da je opremljenost tablic (z vrha ponudbe) sorazmerna z velikostjo zaslonov, ni več tako. Tablični palčki so velikokrat strojno bogatejši od velikank, prejšnjo generacijo pa po zmogljivosti zlahka pustijo daleč zadaj. Izdelovalci bržkone upajo, da se bomo kljub zadovoljstvu ob uporabi starih velikih tablic odločili za nakup nove, po namembnosti malce spremenjene naprave. Naj dvigne roko tisti, ki ga ne mika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji