Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2013 | Teme: tablica

Google Nexus 7

Tako kot je Applov iPad Mini zakoličil 8-palične zaslone tablic, je za 7-palične zaslone pred njim storil prvotni Googlov Nexus 7. Ta tablica je presenetila predvsem z nizko ceno, saj so bile tablice okoli 200 evrov prej vedno v domeni neznanih kitajskih izdelovalcev. Ti so se proslavili predvsem s podpovprečnimi izdelki, med katerimi je tu in tam kateri presenetil.

Nexus 7 je na tem delu trga predstavljal boljšo izdelavo, saj si je Google tablico lahko privoščil prodajati brez dobička. Za izdelovalca je izbral podjetje Asus, ki je pred tem na svojo roko edino znalo izdelati tablico, ki je ob iPadu izpadla dostojno. Naveza Google-Asus se je obrestovala, saj je bil prvi Nexus 7 dobro narejena naprava, na kateri je tekel neobremenjeni Android, kar je na začetku pomenilo hitro delovanje. Nadaljnje življenje Nexusa 7 le ni bilo tako rožnato, saj je Android na tej napravi do različice 4.3 imel napako, ki je na dolgi rok tablico močno upočasnila. Večina uporabnikov se je tako skorajda leto dni spopadala z vse počasnejšo napravo, dokler stvari ni na bolje spravila zadnja različica Googlovega operacijskega sistema. Novi Nexus 7 poganja prav ta različica Androida, ki ji izdatno pomaga posodobljena strojna moč tablice. Nvidijin čip Tegra 3 je nadomestil štirijedrni procesor, ki računa pri 1,5 GHz, in količina pomnilnika se je z gigabajta podvojila na dva. Prostora je zdaj v najmanjšem modelu 16 GB, to je korak naprej od lanskoletnega osemgigabajtnega osnovnega modela.

Novi Nexus ima zdaj tudi zadnjo kamero, ki s petimi megatočkami ne dela čudežev, a je pač tam. Prednja kamera žal ostaja enaka in gre za 1,2-megatočkovno tipalo, ki bi v letu dni lahko kaj napredovalo. Z zadnjo kamero je zdaj mogoče snemati tudi video v polni ločljivosti, ki se nato predvaja na zelo dobrem zaslonu. Ta je od lanskega modela izredno napredoval, saj gre za zaslon IPS, ki sliko kaže pri 1920 x 1200 – to pri sedempalčnem zaslonu pomeni 323 pik na palec. To je več kot iPad 4 in 3 pike na palec manj kot iPhone 5. Resnično gre za zavidanja vreden zaslon, ki na tako poceni napravi nima kaj iskati.

Ohišje je narejeno iz mešanice plastike in gume in gre za všečen material, ki lepo sede v roko in preprečuje zdrs naprave. Na zadnji stranici je še gumb za vklop in izklop ter gumba za uravnavanje glasnosti. Poleg izhoda za slušalke in vhoda mikro USB ni na napravi ničesar drugega. Tako ni reže za kartico MicroSD ali pa možnosti za odpiranje in menjavo baterije.

Na zadnji stranici preseneti še napis Nexus, ki je napisan vodoravno in daje vedeti, da je Google poslušal uporabnike in kritike, ki so se pritoževali, da je bil stari Nexus preveč prilagojen pokončni drži. To je bilo po svoje razumljivo, saj je bil Android do različice 4.2 bolj prilagojen telefonom, v zadnjem letu pa so Googlovi programerji veliko truda vložili v vodoravno lego operacijskega sistema, ki zdaj v tem položaju deluje bolj povezano in ne moti odprtih programov. K temu cilju pripomoreta tudi široka robova na vrhu in dnu zaslona, ki v pokončni drži izpadeta potratno, a ob horizontalni rabi prideta na svoj račun. Takrat je tablico laže držati v roki in ta drža pride še kako prav, ko sedimo na avtobusu, oziroma ležimo v postelji.

Sedempalčni zasloni so resnično meja med tablico in telefonom in osempalčni iPad Mini ni tako priročen za nošenje naokoli kot Nexus 7, ki je v tem pogledu bolj podoben telefonu. Applova mala tablica je kljub temu bolj na strani tablic. To potegne za seboj malo bolj okorno prenašalsko izkušnjo, a večjo izbiro tablicam prilagojenih programov. Tu je na slabšem Nexus 7, ki se mu še vedno pozna podhranjenost aplikacij. Malce ga reši prej omenjen trud Googlovih programerjev s prilagajanjem Androida večjim zaslonom, a v trgovini Play pravih tabličnih programov še kar manjka.

Za konec pa še nekaj besed o ceni, ki je v Sloveniji 290 evrov, to je daleč od tiste, ki jo Google oglašuje čez lužo. Tam Nexus 7 velja 220 dolarjev. To je na grobo, brez carine in davka ob uvozu,   130 evrov razlike. Tako visoka cena je problematična tudi zato, ker iPad Mini stane 340 evrov, to pa je že zelo majhna razlika in smotrnost nakupa Nexusa 7 postavi pod vprašaj. Če imate možnost nakupa v ZDA in nekoga, ki vam bo tablico prinesel čez mejo, je Nexus 7 odličen nakup, za tiste, ki se za nakup prenosne tablice odločate v Sloveniji, pa velja razmisliti še o iPad Miniju, ki za svojo ceno sicer žrtvuje nekaj prenosnosti, a to več kot nadoknadi z množico tabličnim meram prilagojenih programov. Za privržence Androida je Nexus 7 trenutno vendarle najboljša tablica s tem operacijskim sistemom. To velja ne glede na to, kje jo kupimo, saj drugi znani in manj znani izdelovalci v tem ekosistemu Nexusu 7 ne pridejo niti blizu.

Google Nexus 7

Tablica.

Izdeluje: www.google.com.

Prodaja: www.avtera.si, www.asbis.si

Cena: 289 EUR (16 GB), 319 EUR (32 GB).

✓    Prenosljivost. Zaslon!

✗    Cena v Sloveniji. Ni veliko tabličnih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji