Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2013 | Teme: tablica

Samsung Galaxy Note 3

Leto je naokoli in Samsungova presenetljiva uspešnica, tablica/telefon Galaxy Note, se je rodila v tretje. Še vedno, ali morda bolj kot kdaj prej, velja, da gre za pametno napravo, ki je bodo veseli ljudje z globokimi žepi. Tretja različica je namreč najdražja in največja doslej.

Oblikovanje tretjega Samsungovega križanca med telefonom in tablico navdihuje videz knjige. Učinek posnemanja usnja na hrbtni strani je prijeten in olajša držanje naprave v rokah. Na žalost se Samsung še vedno ni ločil od plastike, zato (pre)drag telefon kazi pričakovanja vrhunskega izdelka. Galaxy Note 3 je z ravnejšimi linijami bolj podoben prvencu kot predhodniku. Na desnem zgornjem robu najdemo gumb za vklop in izklop, na levi je umeščeno uravnavanje glasnosti. Zgoraj je vhod za slušalke in odprtina, skozi katero po želji streljamo z infrardečim žarkom. Na spodnjem robu je zvočnik in vhod mikro USB 3. Slednji poskrbi za hitrejši prenos podatkov in polnjenje. Čeprav je priloženi kabel drugačen kot na večini drugih mobilnih naprav, se Note 3 lahko polni tudi z običajnimi kabli mikro USB 2. Če telefonu odstranimo usnjeno (v narekovajih) hrbtno stran, nam notranjost razkrije prostor za 3200 mAh veliko baterijo, NFC, kontakte za brezžično polnjenje in kartice mikro SD in mikro SIM. Vhod za pomnilniške in mobilne kartice je združen, zato se sprva zdi, kot da razširitev vgrajenega 32 (64) GB prostora ni mogoča. Telefon sicer sprejme kartice mikro SD do velikosti 64 GB.

Strojna opremljenost je na ravni. Gre za trenutno najbolje opremljen telefon na trgu. Čudovit 5,7 palca velik zaslon FHD sAMOLED (HD Super AMOLED po korejsko) je videti fantastično, barve so svetle in žive, črna dovolj temna. Ločljivost 1920 × 1080 in gostota 386 pik na palec pomenita velik napredek glede na predhodnika. Veličastnost zaslona najbolje prikažejo predvajani video posnetki, ki so na velikanu dobesedno osupljivi. Drobovje za zunanjostjo ne zaostaja. Napravo s hitrostjo 2,3 GHz poganja najnovejši procesor Snapdragon 800, ima 3 GB pomnilnika RAM in svež operacijski sistem Android 4.3. Poleg najrazličnejših brezžičnih povezljivosti in senzorjev za temperaturo, pritisk, vlago in svetlost velja izpostaviti še fotoaparat s tipalom 13 MP, ki tudi v skromnih svetlobnih razmerah daje zadovoljive rezultate, obenem pa je zmožen snemanja video posnetkov z ločljivostjo 4K.

Osrednja privlačnost Samsungovega velikana je pisalo S-Pen. Ko ga vzamemo s počivališča, se na zaslonu samodejno prikaže menu Air Command. Med ponujenimi zmožnostmi se premikamo, ne da bi se dotaknili zaslona. Med njimi najdemo novost Action Memo. Gre za napredno prepoznavo pisave, ki vneseno informacijo pretvori v digitalno obliko in ponudi razpoložljive izbire. Če na primer nakracamo telefonsko številko, so nam med drugim na voljo klicanje, pošiljanje sporočila in shranjevanje med stike. Scrap Book nam omogoča enostavno shranjevanje spletnih vsebin, Screen Write pisanje po zajetem zaslonu, S Finder iskanje po telefonu in Pen Windows naprednejšo večopravilnost. S peresom zarišemo meje novega zaslona (v zaslonu), kamor odvržemo izbrano aplikacijo, ki jo lahko nato v plavajočem oknu poljubno premikamo po zaslonu. Note 3 podpira napredne geste in sledenje očem (premikanje po strani, ugašanje zaslona, zaustavljanje video predvajalnika), pozna bralni način Reading Mode (prvič viden na tablici Galaxy Note 8.0) in v sodelovanju s Flipboardom predstavi osebni časopis My Magazine, do katerega pridemo s potegom prsta z dna zaslona navzgor. My Magazine je sestavljen iz novic po izbranih področjih, objav z družabnih omrežij (ni Facebooka) in osebnega kanala, kjer so fotografije, video posnetki, zapiski, koledarski vnosi in elektronska sporočila. Zanimiva zmožnost se skriva pod nastavitvami Settings/Controls/One-handed operation/Enable one-handed operation/Use for all screens. S hitrim gibom z leve ali desne strani katerikoli zaslon pomanjšamo in z njim upravljamo enoročno. Sprva se nam slika v sliki na velikanu zdi smešna, ko pa se privadimo, ugotovimo, da zamisel ni napačna. Pričakujemo, da bo z večanjem zaslonov nekaj podobnega prej ali slej na voljo na vseh telefonih.

Končni vtis, ki ga Galaxy Note 3 pusti po nekajtedenski rabi, je odličen. Gre za najboljši (velik) telefon na trgu. Samsung z njim sicer ni izumljal tople vode, temveč je predhodnika zgolj nadgradil na vseh ravneh. 38 milijonov dosedanjih kupcev bo Korejcem za potezo ploskalo, mi pa jim rade volje pritegnemo. Čeprav bi si ob visoki ceni telefona morda želeli malce več občutka pri izdelavi, tako kot ga pozna na primer HTC, tretji Beležnici praktično nimamo česa očitati.

Samsung Galaxy Note 3

Pametni telefon.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.janustrade.si.

Cena: 750 EUR.

✓    Velikost, zaslon, pisalo, baterija, 4K video.

✗    Velikost, plastika, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

zvone49 | 27.1.2014 | 19:07

Vse drži kaj ste napisali o galaxy note 3 le to , da ima temperaturno tipalo ne drži vsaj ta,ki ga imam jaz ga sigurno nima.pa lep pozdrav iz Maribora.

Boris Šavc | 27.1.2014 | 19:31

Na tržnici Google Play poiščite aplikacijo Galaxy S4 Sensors in boste videli, da ga ima :) Uporabljajo ga tudi nekatere druge aplikacije, na primer Weather Pro.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji