Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: nenehni testi

Samsung Galaxy Tab A

Samsung je svoje naprave z oznako A nastavil dobro in nekaj iteracij je zamisel lepo peljalo naprej. Zdaj ima to oznako tudi tablica, ki naj bi skušala za malo denarja dostaviti nadpovprečno izkušnjo. Telefonom z oznako A je to namreč uspevalo.

Oznaka A v imenu tokratne tablice Galaxy tab nakazuje cenejšo napravo in spada v družino izdelkov, ki jih je začel telefon Galaxy Alpha. Ta je bil narejen predvsem kot odgovor na prihod močnejših kitajskih izdelovalcev. Ti so na trgu ponudili cenejše naprave, kot so jih bili zmožni Samsungi, Sonyji in HTCji. Poplava poceni kitajskih naprav je v preteklosti pomenila predvsem anonimne tablice s slabimi zasloni, ceneno izdelavo in naravnost obupnimi androidnimi preoblekami. Nato so na prizorišče stopila podjetja, ki so kljub ceni dostavila zmogljive telefone in tablice, ki so se predvsem na vzhodu dobro prodajali. Samsung je tako potreboval naprave, ki bodo kos Xaomiju, Huaweiju in drugim. Ta podjetja so za nižjo ceno ponudila enako ali pa celo malo bolje izdelane naprave kot Samsung, tako da se je ta moral odzvati in rezultat so bile naprave A.

Serija naprav A je doslej uspešno lovila ravnotežje med zmogljivostjo in ceno. Predvsem je navdušilo to, da je šlo za Samsungove naprave, ki niso bile narejene iz njihove poceni plastike. Tudi Tab A sledi tej tradiciji, saj je ohišje iz zelo všečnega materiala. Kljub temu ne gre za konkretno kovinsko izdelavo, ki smo ji bili priča pri telefonu Alpha. Nihanje izdelovalcev med plastiko in kovino je že nekajkrat rodilo materiale, ki so na otip prijetnejši kot Applov aluminij. Predvsem pri tablicah je namreč pomembno, kako bo naprava sedla v roke in ali je narejena iz prijaznejšega materiala.

Nekaj več težav je pri strojni zmogljivosti, saj je varčevanje opazno pri skorajda vseh postavkah. Vse skupaj žene skromni 1,2 GHz štirijedrni procesor, ki ima na voljo 32 GB shrambe in dva gigabajta pomnilnika (16 GB različica ima 1,5 GB). Slednja postavka je prijetno presenečenje, saj se varčevanje nadaljuje z zaslonom. Prav ta je na Tab A porazen, saj sliko riše v ločljivosti 768 x 1024 in v diagonalo meri 9,7 palca. Tako spranih barv in tako očitnih pik že nekaj časa nismo videli na tako veliki tablici. Tu omenimo le, da imata iPad mini 3, ki stane slabih sto evrov več, ali pa 200 evrov vredni Nexus 7 toliko boljša zaslona, da Samsungov ploski izpade kot zelo slaba šala.

Uporabniška izkušnja je povprečna, saj androidna preobleka TouchWiz terja svoj davek, a hujše krize ni. Tab A bi bil z boljšim zaslonom lahko zanimiv nakup, a bi višja ločljivost zahtevala boljšo strojno opremo, ta pa bi za seboj potegnila še ceno. Slednja je za iPad Mini že tako astronomsko visoka. Predvsem bode v oči, da je Samsung naredil medvedjo uslugo svojim napravam, ki nosijo oznako A. Te so resnično začele veljati za poceni izbiro, ki kljub vsemu dostavi zadovoljivo izkušnjo in nadpovprečno izdelavo. Galaxy Tab A to pokvari, saj za ne tako malo denarja ponudi povprečno izdelavo in podpovprečno izkušnjo.  

Samsung Galaxy Tab A

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: spletne trgovine.

Cena ob izidu: 310 EUR.

✓    Ohišje, pomnilnik.

✗    Zaslon.

4996486

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji