Objavljeno: 29.10.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2019

Samsung Galaxy A30s

Samsung je s svojimi telefoni ubral podobno strategijo kot nekoč Nokia – preplaviti tržišče z množico najrazličnejših modelov. Verjetno v upanju, da bo na ta način dosegel res popolnoma vsakega morebitnega kupca. Stranski efekt je bil (in je še danes) zmedenost uporabnikov, cilj pa vsekakor dosežen – Nokia je bila pri prodaji telefonov zelo uspešna. Tako kot je danes Samsung.

Kakorkoli že, v množici »galaksij za smrtnike«, kot lahko rečemo telefonom serije Galaxy A, smo pri Monitorju videli že vse, od najcenejših modelov s ceno okoli 100 evrov do najdražjih, ki stanejo prek tisoč evrov. Tokrat je na vrsti model Galaxy A30s s ceno nekaj manj od 300 evrov. Kaj pomeni tisti »s« na koncu imena? Oznaka, da je namenjen evropskemu tržišču, so nam pojasnili.

A30s je telefon s 6,4-palčnim zaslonom AMOLED (!), ki ima nenavadno nizko ločljivost 720 × 1.560 pik. Povejmo kar takoj – zaradi te delo s telefonom ni prav nič moteno. Priznamo, da je ločljivost nizka, smo prebrali šele v specifikacijah telefona, ob delu tega nismo zaznali. Opazili pa smo, da je zaslon v resnici temno siv in ne črn, kot smo tega vajeni pri zaslonih AMOLED. Kljub temu je kakovost prikazane slike veliko boljša kot pri modelih z LCD, zelo dobro pa je zaslon viden tudi na soncu. Zaslon seveda ni zaobljen kot pri dražjih modelih Galaxy S, sega pa čez večji del sprednje strani, le spodaj ima telefon okoli 4 mm roba.

Na zgornji strani zaslona je zareza, v njej pa objektiv za kamero selfi. Ta izdeluje dovolj dobre fotografije ločljivosti 16 megapik, če izberemo možnost približanja, pa isti objektiv naredi malce izrezano fotografijo, ločljivosti okoli 11 megapik. Na zadnji strani so trije objektivi, s katerimi lahko izdelujemo »običajne« fotografije (s preračunano goriščnico 27 mm) in široke z goriščnico 13 mm. Enako goriščnico imajo tudi vrhunski modeli Galaxy S10, vendar goriščnica seveda ni vse. Običajne fotografije imajo ločljivost 12 megapik, široke pa le 8, pri čemer ločljivost sploh ni ključna, ključno je, da je ostrina širokih fotografij na meji sprejemljivosti. Za fotografiranje panoramskih fotografij bo zadostovala, ne smemo pa pričakovati, da bo ob robovih fotografije še moč razbrati podrobnosti.

Sicer je ohišje izdelano iz plastike (kar je za ta cenovni razred običajno), strojno pa bi si želeli malce več. Procesor Exynos 7904 na papirju sicer obeta, vendar v praksi telefon občasno malce »cuka«, ko preklapljamo med aplikacijami ali ko začnemo uporabljati kompleksne aplikacije, kot je Facebook. Pomnilnika je sicer 4 GB, shrambe pa 64 GB, kar bo dovolj, če telefona ne bomo uporabljali kot shrambo za video datoteke.

Pohvaliti moramo še veliko baterijo 4.000 mAh, ki brez težav zvozi ves dan, in še vedno vgrajeno vtičnico za običajne slušalke, nato pa zaključiti – dober telefon, vendar lahko za borih trideset evrov več (kar je 10 odstotkov) dobimo precej boljši telefon iz istega tabora – Samsung Galaxy A50.

Samsung Galaxy A30s

Hitrost delovanja: 7,5

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 290 EUR

Za: Ugodna cena, zaslon AMOLED, zmogljiva baterija, širokokotni objektiv.

Proti: Malce prepočasen procesor, širokokotne fotografije so precej slabše od običajnih, zaslon ima nizko ločljivost (česar pa ne boste opazili).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji