Objavljeno: 10.3.2005 12:42 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung Digimax V5 in V50

Samsung je kot izdelovalec digitalnih fotoaparatov znan predvsem v "potrošniškem" razredu. Ponuja namreč večinoma cenovno ugodne modele, ki pa so kljub temu spodobno zmogljivi. Podobno velja tudi za modela Digimax V5 in nekoliko močnejšo izvedbo V50. Razlika med obema modeloma je majhna, še najopaznejša je v ohišjih (sicer izdelana iz plastike in kovine); to je pri modelu V50 nekoliko bolj izdelano (tudi ergonomsko), poleg tega ima model V50 predvsem večji barvni zaslon LCD. Po diagonali namreč meri kar 51 milimetrov in je vrtljiv po obeh oseh. Zaslon modela V5 je nepremičen, njegova diagonala pa meri le 38 milimetrov. Zaradi velikosti zaslonov je drugače izdelana tudi upravljalna plošča. V5 ima namreč tudi kolesce za izbiranje načina delovanja na hrbtni strani, pri modelu V50 je nameščeno na vrhu, razlikuje pa se tudi namestitev tipk za ročno ostrenje, kompenzacijo osvetlitve in pregledovanje slik. V5 tudi nima stikala za zumiranje okoli sprožilca, medtem ko ga V50 ima (skupaj s tipkama na hrbtni strani, ki opravljata isto nalogo in ju je mogoče uporabljati s palcem). Večja razlika je še v podpori pomnilniškim karticam, saj oba podpirata standard SD/MMC (priložene so kartice zmogljivosti 32 MB), V50 pa podpira tudi še Sonyjev Memorystick Duo. Z V50 lahko uporabimo tudi nekoliko daljši čas osvetljevanja objektov (do 15 sekund), poleg tega ima ta model litijev akumulator, medtem ko model V5 uporablja dve bateriji velikosti AA (ti lahko s pretvornikom vstavimo tudi v V50).

Tipali modelov V5 in V50 sta nagnjeni k "cvetenju".

Po drugem pa sta si aparat skoraj enaka. Tipalo je "petmilijonsko", z diagonalo 2,8 cm palca, največja ločljivost fotografije je 2592 × 1944 pik in omogoča tudi razvijanje večjih formatov, na voljo pa so tudi manjše alternativne ločljivosti. Oba uporabljata objektiv s trikratno optično povečavo, ki ga izdelujejo v nemškem podjetju Schneider-Kreuznach. Goriščna razdalja objektiva je enaka razdalji od 38 do 113 mm v formatu leica, njegova svetlobna jakost pa je dokaj povprečna. Pri širokem kotu je namreč solidnih 2,8, medtem ko pri največji povečavi zdrsne na 4,9 pri modelu V50 oziroma 5 pri modelu V5 (kar je praktično isto). Z njim je mogoče samodejno ostriti objekte od razdalje 80 centimetrov naprej, v makro načinu pa od razdalje 5 centimetrov naprej. Ostriti je mogoče tudi ročno s pomočjo tipke na hrbtni strani ohišja in tipk za zumiranje. Menuji so narejeni nekoliko bolj "slikovito", a to ne prispeva k njihovi preglednosti. V njih sicer najdemo vrsto zanimivih nastavitev, večje število različnih nastavitev pa lahko tudi shranimo. Aparat na računalnik priključimo prek kabla USB (podprt je vmesnik različice 2.0), edino, kar pri tem zamerimo, je izvedba priključka, ki je nekoliko nerodna za priključevanje (priključek se namreč na digitalni fotoaparat teže priključi).

Kakovost posnetkov je dokaj dobra, če razmere za slikanje niso preveč zahtevne. Drugače pa je v zahtevnih razmerah. Ostrenje zna namreč takrat odpovedati, predvsem pa ob močni svetlobi nastane učinek "cvetenja" na robovih kontrastnih prehodov, ki se izrazi kot vijolično obarvane sence. A to bo seveda opazilo bolj kritično oko, medtem ko je kakovost za povprečnega uporabnika več kot zadovoljiva. Tudi barve so namreč dobro zajete, pa čeprav so nekoliko žive. A to je mnogim ljudem tudi všeč. Vsekakor zanimiva aparata za tiste, ki si želijo imeti visoko ločljivost, tudi možnost ročnega nadzora, možnost snemanja tudi videa (snemati je namreč mogoče filmčke z ločljivostjo 640 × 480 s 30 slikami na sekundo, čas pa je omejen le s količino pomnilnika), v zahtevnih razmerah pa so pripravljeni tudi nekoliko eksperimentirati.

Samsung Digimax V5

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, povprečna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-113 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5; ostrenje 80 cm-neskončno (5 cm-80 cm makro); čas od 1/2000 do 5 s; doseg bliskavice do 3 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 84.990 tolarjev.

Prodaja: Anni, (01) 580 08 00, www.anni.si.

Za: Ročni nadzor, preprosta raba, ločljivost.

Proti: Nekaj težav z ostrenjem, nagnjenost tipala k "cvetenju".

Samsung Digimax V50

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, povprečna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-113 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5; ostrenje 80 cm-neskončno (5 cm-80 cm makro); čas od 1/2000 do 15 s; doseg bliskavice do 3 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 94.900 tolarjev.

Prodaja: Anni, (01) 580 08 00, www.anni.si.

Za: Ročni nadzor, velik in kakovosten barvni zaslon LCD, ločljivost.

Proti: Nekaj težav z ostrenjem, nagnjenost tipala k "cvetenju".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji