Objavljeno: 4.2.2007 13:19 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Samsung CLP-300

Samsung je v razredu malih barvnih laserskih tiskalnikov predstavil pravega posebneža, malčka CLP-300. Gre za trenutno najmanjši barvni laserski tiskalnik, za katerega je Samsung dobil tudi oblikovalsko nagrado "Red dot design award" (kljub temu da je videti kot, hm, vsak drug tiskalnik, čeravno ne barvni).

Dejansko je velik le kot povprečen črno-beli laserski tiskalnik - 39 x 34 x 26 centimetrov. Povsem preprosto ga je uporabljati. Barvilo je otročje lahko in zabavno menjati, saj so kasete z barvilom velike kot manjši jogurtovi lončki, ki jih preprosto vstavimo v tiskalnik na prednji strani. Opremljen je tudi s predalnikom, ki premore 150 listov; to je za domačo rabo več kot dovolj. Na voljo je tudi omrežna različica tiskalnika z oznako CLP-300n; mi smo preizkusili običajno različico s priključkom USB.

Med delovanjem ne povzroča preveč motečega hrupa ali tresljajev, tako da je tiskalnik za pisarniško mizo povsem primeren. No, če le ne bi ob delovanju oddajal tako neprijetnega vonja. Kriv je pravzaprav ozon, ki ga sprošča med tiskanjem, zaznati pa je tudi vonj po zažganem, ki je očitno rezultat končnega "pečenja" barvila v papir.

Namestitev gonilnikov poteka brez težav, enako velja tudi za samo rabo, ki je sila preprosta. Največja ločljivost je 2400 x 600 pik na palec, ker pa gre za večprehodni tiskalnik, je barvni izpis praviloma štirikrat počasnejši kot črno-beli. Večprehodni tiskalniki so ponavadi zelo glasni, ker med vsakim prehodom papirja glasno obrnejo glavo z nameščenimi kasetami z barvilom, vendar za CLP-300 to ne velja. Je namreč enako tih kot vsak običajen črno-beli tiskalnik, saj so kasete z barvilom nepremične. Navedena hitrost je 16 črno-belih izpisov na minuto in štiri barvni. Mi smo izmerili nekoliko manj, toda to je običajno. Za petnajst strani dolg dokument tiskalnik porabi minuto in pet sekund, za tiskanje devet strani dolgega barvnega poročila pa dve minuti in deset sekund. Za tiskanje fotografij pri najboljši kakovosti se zamoti petdeset sekund, kar sicer ni ravno najhitreje.

Kakovost odtisa je presenetljivo dobra, čeprav za laserski tiskalnik celo nekoliko nenavadna. Natisnjeno besedilo je precej odebeljeno, tako da črke zelo izstopajo, pa vendar so podrobnosti, velike dve piki, povsem normalno vidne. Barvni izpis je zelo kakovosten, saj so barve lepo žive, raster pa zelo neopazen. Barve kljub temu nekoliko vlečejo na rumeno. Zanimivo, da so barvni prehodi pri tiskanju v nizki ločljivosti mehkejši kakor pri visoki ločljivosti. Barve se med seboj lepo pokrivajo in prazni beli žepki niso opazni.

Samsung CLP-300 ponuja odlično kakovost barvnega izpisa in je na sploh primeren za rabo doma, pa tudi za delo v manjših pisarnah. Sama cena tiskalnika je zelo ugodna.

Samsung CLP-300

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 2400 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto črno-belo, 4 barvno.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predalnik); GDI; 32 MB.

Cena: 59.880 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 6,05 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 37,63 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Mere tiskalnika, nizka cena tiskalnika, kakovost izpisa.

Proti: Kapaciteta kartuš.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji