Objavljeno: 31.10.2005 15:11 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Ricoh Caplio R2

Ricohov aparat Caplio R2 po tehničnih značilnostih nekako odstopa od povprečnih aparatov spodnjega cenovnega razreda. Poglavitna posebnost je objektiv, ki ponuja 4,8-kratno optično povečavo, njegova goriščna razdalja pa bi v svetu 35-milimetrskega filma ustrezala razponu od 28 do 135 mm. Aparat tako ponuja slikanje s precej širšim kotom kakor večina kompaktnih aparatov, katerih objektivi v skrajno širokem položaju navadno ponujajo goriščnico 35 mm.

Kovinsko ohišje daje vtis trdnosti, dokaj dobro pa se odreže tudi res velik, 2,5-palčni LCD zaslon. Nekoliko moti, da aparat nima optičnega kukala, saj to malce oteži zajemanje motiva v temnejšem okolju. Tako na zaslonu v skoraj popolni temi težko razločimo, kaj pravzaprav sploh bo na sliki. Nastavitveni menuji so pregledni. Aparat omogoča povsem samodejno slikanje, na voljo imamo šest vnaprej nastavljenih programov, omogoča pa tudi precejšen ročni nadzor nad lastnostmi slikanja. Poleg nastavljanja temperature bele barve (5 predhodno nastavljenih vrednosti in zajem) in občutljivosti ISO (aparat ponuja celo vrednosti ISO 800) lahko z aparatom tudi ročno ostrimo. Ne omogoča pa nastavljanja odprtosti zaslonke in osvetlitvenega časa.

Aparat omogoča več načinov hitrih zaporednih posnetkov. Poleg zaporednega slikanja brez omejitve omogoča tudi zajem 16 posnetkov v 2,2 sekunde. Shrani jih v eno skupno datoteko. Zajem videa je možen le pri dokaj nizki ločljivosti 320 × 240 s 15 ali 30 slikami na sekundo, dolžino posnetka pa omejuje samo zmogljivost pomnilniške kartice.

Aparat se v praksi odreže dokaj povprečno. V običajnih svetlobnih razmerah nas je motil predvsem dokaj opazen šum že pri nižji občutljivosti ISO, tako da so višje vrednosti precej neuporabne. Še slabše se odreže pri nekoliko manj optimalni osvetlitvi. Ima namreč kar nekaj težav z ostrenjem pri slabši svetlobi, tudi temperaturo bele barve je kar nekajkrat zgrešil (temu se izognemo z zajemom beline ali s katero izmed predhodno nastavljenih vrednosti). V temačnejših okoljih bi mu tako prišla prav pomožna lučka, s katero bi bilo ostrenje hitrejše in natančnejše.

Caplio R2 je zanimivo zasnovan aparat, ki ga odlikuje predvsem širokokotni objektiv. Upamo lahko, da bodo tudi konkurenti čedalje pogosteje posegli po aparatih z bolj širokokotnimi objektivi, Ricoh pa bo moral pri nasledniku, R3, ki ga je že napovedal, odpraviti kar nekaj napak predhodnika, da bo s kakovostjo fotografij pritegnil tudi nekoliko zahtevnejše uporabnike.

Ricoh Caplio R2

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-135 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-4,8; ostrenje 0,3 m-neskončno (makro 1-30 cm); čas od 1/2000 do 8 s; doseg bliskavice 3,7 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800.

Cena: 69.900 tolarjev.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30.

Za: Kovinsko ohišje, velik zaslon, širokokotni objektiv.

Proti: Nenatančna belina, ostrenje v slabših svetlobnih razmerah, občutljivost za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji