Objavljeno: 28.5.2012 11:18 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Maj 2012 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Ricoh Aficio SP4310N

Ob hitrem tempu razvoja računalništva se od izdelovalcev že skoraj pričakuje, da bodo vsako leto predstavili ne le nov izdelek, temveč kar posodobili celotno ponudbo. Tako se nemalokrat zgodi, da dobimo v roke izdelek, ki se od lanskoletnega modela, katerega zamenjuje, loči le po manjših lepotnih in tehničnih popravkih ter višji zaporedni številki. Med take spada tudi Aficio SP4310N.

Zunanje mere so enake kot pri predhodniku, SPC4210N, le teža je malenkost nižja in nadzorna plošča je dobila nekaj gumbov več. Gre še vedno za monokromatsko napravo, ki je namenjena predvsem tiskanju velikega števila tekstovnih dokumentov. Na to kaže mesečna zmogljivost 150.000 strani in zmogljivost tonerja, ki vsebuje dovolj barvila za 15.000 strani. Z osnovno napravo dobimo USB in omrežno povezavo, za doplačilo pa tudi gigabitno omrežno in možnost brezžične povezave. To še lahko opravičimo, drugače pa je z obračalno enoto, ki bi pri taki napravi morala biti vgrajena, ne pa na voljo le kot plačljiv dodatek. To nas je zmotilo tudi pri lanskem modelu. Na seznamu dodatne opreme najdemo še disk, dva dodatna predala, ki zvečata zmogljivost s 500 na 1500 oziroma 1600 strani, če štejemo še večnamenski podajalnik in razširitev pomnilnika z osnovnih 256 MB na 512 MB.

Nekoliko nizka se nam je gleda na cenovni razred zdela ločljivost tiskanja. Ta je 1200 × 600 pik na palec. Zato pa nas je toliko bolj navdušila hitrost. Nazivno hitrost 36 strani na minuto smo skoraj dosegli, a glavna je odzivnost. Prva stran je z ogreto napravo končana v vsega sedmih sekundah od oddaje ukaza, če tiskamo besedilo, in v največ enajstih za kakršenkoli drug dokument. Enako kot pri predhodniku smo bili najbolj navdušeni nad hitrostjo tiskanja dokumentov PDF, saj je za 20 strani Aficio SP43210N potreboval le 50 sekund. Po končanem preizkusu hitrosti in pogledu na našo tabelo smo ugotovili, da smo dosegli do sekunde enak rezultat kot s predhodnikom. Na žalost tudi kakovost tiska bitnih in vektorskih slik ni napredovala, moti pa tudi to, da so natisnjene strani močno upognjene. Zaradi tega zna biti zlaganje večjih količin listov malce bolj neprijetno.

Ricoh AficioSP43210N tako ne prinaša ničesar novega. Še vedno gre za zelo hitro in odzivno napravo, ki blesti pri tiskanju besedilnih dokumentov, a zanemarja vse drugo.

Ricoh Aficio SP4310N

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 36 strani na minuto (ČB).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), RPCS, PCL5e, PCL6, posnemanje PostScript3/PDF Direct, 256 MB.

Cena: 504 EUR (cena natisnjene ČB strani: 1,5 centa).

Prodaja: www.vibor.si.

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Za: Hitrost, zmogljiv toner, kakovost besedila.

Proti: Avtomatski obračalnik ni del osnovne opreme, kakovost tiska slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji