Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2013 | Teme: garmin

Projicirna navigacija

Nekateri modeli sodobnih avtomobilov so začeli voznike razvajati s t. i. prikazovalniki informacij, ki svoje podatke projicirajo na vetrobransko steklo. V podjetju Garmin, ki je specialist za navigacijske naprave, pa so zamisel povzeli in uporabili na področju avtomobilske navigacije. V praksi nas je rešitev pustila mešanih občutkov.

Garmin HUD (kratica skriva v sebi angleško oznako head-up display) je zanimiva rešitev, kako voznikom približati področje navigacije, ne da bi odvrnili njihovo pozornost z dogajanja na cestišču. V podjetju Garmin so se zato domislili inovativne naprave, ki zna informacije o navigiranju prikazati na lastnem prosojnem zaslonu ali pa jih poslati na vetrobransko steklo. Izbira je sicer odvisna od uporabnika, a po praktične preizkusu menimo, da je uporaba lastnega zaslončka naprave kljub temu boljša možnost, saj sleherna umazanija na vetrobranskem steklu zmanjša kakovost prikaza vsebine.

Škatlica Garmin HUD se tako napaja iz 12 V priključka, ki ga vtaknemo v ustrezno režo v avtomobilu, zato estetsko ne gre za najbolj privlačno niti najbolj praktično rešitev, ali pa si mora uporabnik vzeti precej časa, da napajalni kabel skrije v armaturno ploščo vozila. S tem tudi žrtvuje prenosljivost naprave in jo naredi morebiti še privlačnejšo za priložnostne tatove. Projicirna naprava po tlorisu namreč spominja na pametni telefon, a je znatno debelejša in težja, zato se na armaturno ploščo prilepi ali privije z dvema vijakoma (to sicer odsvetujemo, saj utegne napravo ob morebitnem trku na mestu obdržati že napajalni kabel). Pohvalno je na napajalnem vtiču tudi dodatna reža USB, v katero lahko vklopimo napajanje pametnega telefona (ali tablice), ki je za delovanje Garmin HUD nujno potreben/a, saj mora imeti uporabnik na svoji mobilni napravi nameščeno aplikacijo za navigiranje. Garmin HUD je žal združljiv le s »hišnima« aplikacijama Garmin StreetPilot in Navigon, ki delujeta v operacijskih sistemih Android, iOS ali Windows Phone. To je po svoje razumljivo, a se zdi, da bi nemara lahko izdelovalec na račun (p)odprtosti večjemu naboru navigacijskih rešitev računal na še znatno več potencialnih kupcev naprave. Projicirna škatlica namreč z mobilno napravo – ta je še vedno tista, ki v praksi opravlja samo navigacijo (tudi govor!) – komunicira prek brezžične povezave Bluetooth, zato je treba pred uporabo obe napravi tudi ustrezno spariti in v navigacijski aplikaciji vključiti ustrezen prikaz.

Uporabnik se nato odloči, ali želi za prikaz uporabljati Garmin HUD in zaslon mobilnika/tablice ali pa le Garmin HUD. Seveda je treba najprej v mobilni napravi nastaviti ciljno destinacijo, nato ta prenaša vse potrebne podatke v projicirno škatlico. Od tam pa se na zaslonu ali steklu v zelenomodri barvni kombinaciji, ki je v praksi zelo pregledna, izpisujejo t. i. navigacijski napotki tipa zavoj za zavojem (z ustrezno razdaljo), razporeditev na ustrezen vozni pas, čas predvidenega prihoda v cilj ter trenutna hitrost in veljavna omejitev hitrosti. Tako imamo pred seboj vedno puščico v smeri naslednjega zavoja in razdaljo do križišča ali razcepa cest, manjša puščica pa nam je v pomoč pri pravilni razvrstitvi na ustrezen vozni pas v primeru kompleksnejših križišč. Če imamo v pametnem telefonu nameščeno aplikacijo s podporo prometnim informacijam ter prikazu opozoril merilnikov hitrosti, nas bo projicirna naprava s prikazom ustrezne ikone na to tudi opozorila.

Omejitev prikaza informacij se torej ne more primerjati s prikazom na zaslonu na namenski navigacijski napravi ali pametni mobilni napravi. Garmin HUD zato meri predvsem na voznike, ki so radi skoncentrirani na cesto, in jim preprosti ukazi o zavojih zadostujejo. Če bi radi videli še druge bližnje ulice ali celo 3D zemljevid okolja, po katerem se vozimo, bomo morali še vedno pogledati na zaslon mobilne naprave. Te namreč ne moremo preprosto pospraviti v predal, saj navigacija poteka prek sprejemnika GPS.

Na poldrugi stotak ocenjena naprava Garmin HUD le stežka prepriča v praksi, saj bo večina uporabnikov še vedno raje kupila namenski ali univerzalni nosilec za mobilno napravo in polnilec za 12 V vtičnico in tako uživala v barvni pametni navigaciji, po Garmin HUD pa bodo posegli le zanesenjaki, ki bi se radi počutili kot v vojaškem letalu ob prebiranju na zaslon ali vetrobransko steklo projiciranih ukazov/informacij.

Garmin HUD

Izdeluje: Garmin, www.garmin.com.

Prodaja: www.garmin.si.

Cena: 149 EUR.

✓ Dobra preglednost zaslona tudi na neposredni sončni svetlobi.

✗ Ni pogleda na zemljevid, povezava z eno samo napravo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji