Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: ssd

Približevanje omejitvam

To, da so pogoni SSD iz meseca v mesec in iz modela v model hitrejši, nas sploh ne preseneča več. Niti to, da se njihove največje zmogljivosti hrambe podatkov vsako leto zvečajo za še nekaj sto gigabajtov. Izdelovalci so sposobni na vedno manjše tiskovine stlačiti vse gostejše čipe. In kaj manjka v tej enačbi? Le drastično znižanje cen, saj tehnologija bliskovnega pomnilnika resnično ne bi smela biti rezervirana le za »premožnejše«.

Ta mesec so Monitorjev laboratorij obiskali kar štirje pogoni SSD, trije iz Crucialovega in eden iz OCZjevega gnezda. Vsem izdelkom je skupno to, da izdelovalci in uporabniki od njih pričakujejo zelo veliko, saj merijo v sam vrh svojih segmentov. Naš preizkus ugotavlja, da se podobno odrežejo tudi v praksi, saj se počasi, a zanesljivo približujejo hitrostnim mejam, ki so postavljene z vodilom SATA3, prek katerega komunicirajo z osnovno ploščo računalnika ali prenosnika. Da, bliskovni pomnilnik danes skrbi, da računalniki in njihovi operacijski sistemi ter aplikacije resnično »streljajo«, veseli pa nas predvsem to, da se skupaj s hitrostmi večajo tudi zmogljivosti pogonov.

Crucial M500

Nova Crucialova družina pogonov SSD sliši na ime M500, prinaša pa vrsto novosti, predvsem pomnilniške čipe, katerih celice so izdelane v 20 nm tehnološkem postopku. To v praksi pomeni, da so lahko še za odtenek hitrejše in varčnejše. Za izdelovalca pa tudi cenejše. Crucial se je pogumno odločil, da bo v nove modele vgradil le rezine z zmogljivostjo 128 Gb. To je z vidika gostote dvakrat več od povprečja modelov na trgu. Tako izdelovalec doseže višjo hitrost (pogojno) in nižjo ceno pogona, z vidika vzdržljivosti pa manj čipov pomeni tudi manj možnosti okvar. Žal takšna zasnova pomeni tudi, da bodo 8-kanalni pomnilniški krmilnik izkoristili le najzmogljivejši modeli, pri družini M500 sta to modela z zmogljivostjo 480 in 960 GB. Preizkušeni 120 GB model pa se bo obnesel najslabše. In kako je to videti v praksi? Precej solidno, moramo priznati. Trpi le hitrost zapisovanja, ki s 130 MB/s ne bo osvojila zahtevnejših uporabnikov, vsi drugi pa bodo z delovanjem omenjenega pogona zadovoljni. Crucial je z novimi modeli med prvimi izdelovalci podprl tudi funkcijo, imenovano Device Sleep (DEVSLP), ki bo pripomogla k še naprednejšemu upravljanju porabe naprav in njihovi komunikaciji v stanju spanja/mirovanja, ki jo prinašajo novi sistemski nabori za Intelove procesorje četrte generacije.

Prijetno nas je presenetila tudi različica mSATA pogona Crucial M500, namenjena vgradnji v tanke prenosnike in tablice. Ne le, da je vsega nekaj centimetrov velika tiskovina gostila vrsto čipov, ti so se na preizkusu hitrosti odrezali povsem enako kot model, zapakiran v 2,5-palčnem ohišju, debelem 7 mm.

Cena 125 evrov je v tem modelno okrnjenem segmentu, kjer prav zmogljivih pogonov ni naprodaj, zelo primerna, model z vmesnikom SATA pa bi utegnil imeti precej težav pri premagovanju podobno cenjenih, a v nekaterih primerih precej zmogljivejših konkurentov.

Poglavje zase je tudi zastavonoša družine Crucial M500, ki se ponaša z zmogljivostjo hrambe podatkov, saj na njegovo tiskovino nameščenim čipom uspeva shraniti kar za 960 GB podatkov. Vse skupaj pa je še vedno zapakirano v 2,5-palčno ohišje standardnih mer, kar je svojevrsten dosežek, saj smo pretekle »velikane« navadno preizkušali v obliki kartic PCIexpress. Z omenjenim izdelkom je Crucial tudi prvi med izdelovalci, ki je pogon SSD velikih zmogljivosti ponudil tudi navadnim smrtnikom, saj je njegova cena na gigabajt zmogljivosti primerljiva z drugimi pogoni, pogoni Intel S3700 in OCZ RevoDrive (ki smo jih preizkusili v preteklosti) pa so skoraj izključno namenjeni rabi v poslovnih okoljih in so občutno dražji.

Od Cruciala, ki je pravzaprav blagovna znamka pomnilnika Micron, smo se že navadili, da pri svojih izdelkih s tehničnimi podatki ne zavaja. Tako za svojega velikana navaja hitrost branja podatkov 500 GB/s in zapisovanja 400 GB/s, pogon ju dosega tudi v praksi. 960 GB različica je posebna tudi v tem, da kot prva v industriji uporablja 20nm NAND pomnilniške čipe (Micronove, kakopak) z gostoto 128 Gb na sredico. Ti zmorejo po zagotovilih izdelovalca opraviti 3000 ciklov brisanja posamezne celice oziroma okoli 72 terabajtov zapisov v življenjski dobi pogona. Povedano bolj praktično – da bi pomnilniške celice izrabili, bi morali na pogon pet let vsak dan zapisati okoli 40 GB podatkov. Zato se zdi triletna garancija, ki jo ponuja izdelovalec, več kot upravičena.

Osem pomnilniških sredic tako sicer ponuja zmogljivost 1024 GB, a jo Crucial uradno ponuja le 960 GB, saj so druge pomnilniške zmogljivosti namenjene prepisovanju okvarjenih celic v življenjski dobi pogona. S pomnilnikom upravlja preizkušeni krmilnik Marvell 88SS9187 tretje generacije, katerega strojno programsko opremo so dodatno obdelali Crucialovi inženirji. Tako pogon omogoča kopico varnostnih elementov, saj uporabnikom poleg standardne 256-bitne AES enkripcije podatkov omogoča tudi rabo drugih enkripcij, podprtih s standardoma Opal 2.0 in IEEE 1667. Povedano po domače – gre za prvi pogon, ki podpira enkripcijo BitLocker, vgrajeno v operacijski sistem Windows 8.

Podrobnejši ogled notranjosti tiskovine razkrije še dvoje zanimivih lastnosti. Nabor kondenzatorjev, nameščen nad krmilnikom, namreč poskrbi, da pogon SSD opravi (uspešno konča) vse operacije zapisovanja ob izpadu električne energije. Takšno zasnovo smo doslej lahko občudovali le v redkih pogonih SSD, namenjenih strežniški rabi. Druga zanimivost pa je vgrajen sistem zaznavanja temperature, ki v primeru, ko temperatura krmilnika preseže 70° C, zmanjša zmogljivosti pogona in to sporoči računalniku.

S ceno 620 evrov vsekakor sodi med dražje pogone SSD, a večino prekaša tudi po zmogljivosti. To ga pravzaprav naredi za dober nakup (razmerje cena/GB). Še posebej, če upoštevamo, da s tem pogonom dobimo vrsto rešitev, ki so drugače pridržane za strežniške modele.

Crucial M500 120 GB

Zmogljivost: 120 GB.

Izdeluje: Crucial, www.crucial.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 120 EUR.

✓    Hitro branje podatkov.

✗    Počasno zapisovanje podatkov.

Crucial M500 120 GB mSATA

Zmogljivost: 120 GB.

Izdeluje: Crucial, www.crucial.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 125 EUR.

✓    Enake lastnosti kot klasični model SATA , a v bistveno manjšem »pakiranju«.

✗    Počasno zapisovanje podatkov.

Crucial M500 960 GB

Zmogljivost: 960 GB.

Izdeluje: Crucial, www.crucial.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 620 EUR.

✓    Zelo dobre zmogljivosti, kapaciteta.

✗    Nič.

OCZ Vertex 450

Pogon Vertex 4, predhodnika modela Vertex 450, smo v Monitorju zelo dobro ocenili, nič manj torej nismo pričakovali od novica. Tudi ta ni razočaral, nasprotno, hitrostne meje je potisnil še za odtenek više. OCZ Vertex 450 je prvi pogon s čistokrvnim krmilnikom Barefoot 3 M10, za katerega je poskrbelo prevzeto podjetje Indilinx. Obljublja ne le visoke hitrosti, temveč tudi izjemno zanesljivost delovanja ob zmanjšani porabi energije (pri že tako precejšnji varčnosti pogonov SSD).

Vertex 450, opremljen z Micronovimi pomnilniškimi čipi zadnje generacije (20nm tehnološki postopek izdelave), obljublja visoke zmogljivosti. In jih tudi dosega. Izmerjeni hitrosti branja in zapisovanja pomenita novi rekordni vrednosti za cenovno dostopnejše 256 GB pogone (za odtenek hitrejša sta le brat po imenu Vector in Samsungov model 840 Pro). Ob tem velja dodati, da je Vertex 450 debel vsega 7 mm, s čimer zadosti tudi pogojem za vgradnjo v vse tanjše modele prenosnih računalnikov, priložene pa so tudi »prilagojevalne sani«, ki omogočajo enostavno vgradnjo pogona v 3,5-palčno režo, namenjeno klasičnim diskom. Izdelovalec pogonu, pohvalno, prilaga tudi programsko opremo Acronis, s katero uporabniki enostavno preslikajo vsebino morebitnega trenutno rabljenega diska na pogon SSD in tako enostavno nadaljujejo z rabo računalnika.

OCZ za pogon Vertex 450 ponuja 3-letno garancijo, o vzdržljivosti pa navaja tipično obremenitev 20 GB zapisov na dan. To bi moralo zadoščati večini uporabnikov. Izdelovalec je z vgradnjo zmogljivega krmilnika poskrbel, da je pogon primeren tudi za lažjo strežniško rabo, saj je sposoben opraviti okoli 85000 IOPS, pri čemer pa se velja z vidika dolgoživosti pogona zavedati njegovih pisalnih zmogljivosti.

Sveže predstavljeni Vertex 450 ima še nekoliko navito ceno, a jo s svojimi zmogljivostmi tudi upraviči. Vsekakor gre za enega primernejših modelov za zahtevnejše uporabnike.

OCZ Vertex 450 256 GB

Zmogljivost: 256 GB.

Izdeluje: OCZ Technology, www.ocz.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 230 EUR.

✓    Zelo dobre zmogljivosti.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji