Objavljeno: 25.4.2005 09:43 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Prestigio Visconte 120

Prestigio je s svojimi prenosniki pritegnil precej kupcev, ki si želijo zmogljiv prenosnik po ugodni ceni, a doslej je meril predvsem na spodnji in srednji cenovni razred. Visconte 120, novi model tega izdelovalca, pa se bo s konkurenco bojeval v razredu ultralahkih prenosnikov. Gre za simpatično oblikovan majhen računalnik, ki je tudi v svojem razredu posebnež. Ima sicer 12-palčni zaslon (kar je za ultralahke prenosnike običajno), a s stranicami v formatu 16 : 10 in ločljivostjo 1280 × 800 pik. Zaslon je prevlečen s posebno folijo, zaradi katere je slika svetlejša in bolj kontrastna, vendar je tudi odblesk svetlobe večji.

Po opremljenosti se lahko kljub meram kosa s precej večjimi modeli. Procesor Pentium M deluje s taktom 1,6 GHz, prenosnik pa ima 512 MB pomnilnika (ki ga deli z grafičnim delom sistemskega nabora) in 60 GB disk. V ohišje jim je uspelo stlačiti tudi kombinirano optično enoto.

Opremljenost z vmesniki je dokaj špartanska. Celotno zadnjo stran prenosnika namreč zaseda akumulator, tako da so vmesniki razporejeni ob straneh. Zaporednega in vzporednega vmesnika ni, zunanje naprave pa priključujemo na dva vmesnika USB 2.0 ali vmesnik firewire. Je pa prenosnik kljub temu primeren tudi za bolj večpredstavno usmerjene: poleg izhoda za zunanji monitor ima namreč tudi izhod za TV, ki ga pri ultralahkih prenosnikih pogosto ni. Zmožnosti prenosnika lahko razširimo z eno kartico PCMCIA vrste II. Lastniki digitalnih fotoaparatov se bodo razveselili čitalnika pomnilniških kartic, v katerega lahko namestimo kartice SD, MMC ali MemoryStick.

Za povezovanje v omrežja je poleg ožičenega omrežnega vmesnika na voljo tudi vmesnik wifi, ki podpira povezovanje v omrežja 802.11b in 802.11g. Posebnost prenosnika je tudi t. i. način Power Cinema: omogoča predvajanje oz. ogled glasbenih CDjev, filmskih DVDjev in fotografij z optičnih nosilcev ali pomnilniških kartic, ne da bi bilo treba za to zagnati celoten računalnik.

Pri meritvah se Visconte 120 po zaslugi zmogljive zasnove lahko meri z bolj ali manj vsemi konkurenti. Tako pri meritvi Business Winstone 2004 kot v Content Creation Winstone 2004 je dosegel nadpovprečen rezultat. Grafične zmogljivosti so slabe, vendar od prenosnika, ki ima grafični procesor kar v sistemskem naboru, več niti nismo pričakovali. Nas je pa nekoliko razočaral, kar zadeva čas delovanja brez napajanja iz električnega omrežja. S pomočjo vgrajenih akumulatorjev bo namreč deloval le slabi dve uri in pol, to pa je precej manj od nekaterih konkurentov.

Visconte 120 sodi med prijetnejša presenečenja med prenosniki, kupce pa bo pritegnil tudi z ugodno ceno: gre namreč za edini ultralahki prenosnik pri nas, ki stane manj kot 300 tisočakov.

Prestigio Visconte 120

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,2.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 23,4.

Trajanje delovanja: 2 h 26 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 3.

Mere: 29,2 × 23 × 3,1 cm, 1,9 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,6 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, WiFi 802.11g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 299.900 tolarjev.

Prodaja: Asbis, www.prestigio.si, (01) 530 32 20.

Za: Zmogljivost, svetel in kontrasten zaslon.

Proti: Kratek čas trajanja akumulatorja, nekoliko večji odblesk zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji