Objavljeno: 9.3.2005 14:28 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Prestigio Nobile 158w

Prenosniki z zaslonom širokega formata so se na trgu že pošteno uveljavili, tako da je večina izdelovalcev že predstavila vsaj en model s takim zaslonom. Temu je sledil tudi Prestigio; z modelom Nobile 158w so predstavili vrhunsko opremljen prenosnik z zaslonom širokega formata. Po zunanjosti se nekoliko razlikuje od drugih Prestigiov: osnovo zanj so namreč izdelali v podjetju Clevo, ne v AOpnu kot pri drugih modelih. Ohišje je tako nekoliko manj zaobljeno.

Procesor v prenosniku deluje s taktom 1,7 GHz, novi Nobile pa je opremljen tudi s 512 MB pomnilnika, 60-gigabajtnim diskom in DVD zapisovalnikom. Grafični procesor Radeon 9700 spada med najzmogljivejše, v Prestigiu pa so mu dodali kar 128 MB namenskega pomnilnika. Tako se lahko prenosnik tudi po grafični zmogljivosti meri z zmogljivejšimi namiznimi računalniki. Zaslon s 15,4-palčno diagonalo ima, kot smo že omenili, stranice v razmerju 16 : 10, ponaša pa se z zelo visoko ločljivostjo, saj je ta kar 1920 × 1200 pik.

158w se lahko pohvali tudi z dobro opremljenostjo z vmesniki. Omogoča povezovanje v gigabitna ožičena omrežja pri polni hitrosti, brezžični omrežni vmesnik pa podpira standard 802.11g in tako omogoča povezovanje s hitrostjo do 54 Mb/s. Za vse, ki prenosnik radi povezujejo z mobilnikom, je vgrajen vmesnik bluetooth. Prenosnik omogoča tudi delo s pomnilniškimi karticami, saj je že vgrajen bralnik kartic SD/MMC in MemoryStick. Nad zaslonom je vgrajena tudi spletna kamera, ki se sicer ne more primerjati z zunanjimi modeli, za delo z videokonferenčnimi programi pa povsem zadošča.

Pri meritvah se je prenosnik odrezal dobro, čeprav smo ob tako zmogljivi zasnovi pričakovali še malce boljši rezultat. Predvsem bi pograjali čas trajanja akumulatorja, saj ta brez polnjenja deluje le dobri dve uri. To lahko pripišemo predvsem visoki ločljivosti zaslona, saj je zaradi velikega števila elementov v zaslonu njegova poraba precej večja kot pri prenosnikih z nižjo ločljivostjo.

Prestigio 158w je eden bolje zasnovanih prenosnikov z zaslonom širokega formata, ki se lahko pohvali z odličnim grafičnim procesorjem in visoko ločljivostjo zaslona. Dober vtis skazi le nekoliko manj zmogljiv akumulator.

Prestigio Nobile 158w

Mere: 36 × 27,3 × 3,6 cm, teža 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,7 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1920 × 1200 pik.

Trajanje delovanja: 2 h 5 min.

Hitrost: 18,4.

Cena: 449.900 tolarjev.

Prodaja: Asbis, www.prestigio.si, (01) 530 32 20.

Za: Opremljenost, grafični procesor, visoka ločljivost zaslona.

Proti: Mere, čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji