Objavljeno: 5.4.2007 14:57 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2007

Pisma bralcev: marec 2007

Kako posneti svoje igranje

Pred kratkim sem v spletu prebral članek Televizija na kartici (07/2005). Zanimam se za nakup kartice Leadtek Winfast prv2000 in imam glede tega vprašanje. Zanima me, ali je možno igrati zahtevno računalniško PC igro (F.E.A.R.) in jo s to kartico, vgrajeno v isti računalnik, tudi posneti? V članku ste zapisali, da ste med snemanjem tv programa igrali Doom3 brez opaznega poslabšanja v igri, pa me zanima, ali je stvar izvedljiva tudi, če snemam lastno igro. Imam Athlon 3700/64, 2 GB RAM, GeForce 7800GT 512 MB, Creative Fatal1ty. Grafična kartica ima 2 DVI-D in 1 S-Video izhod. Zelo rad bi zadevo sam preizkusil, vendar bi najprej moral kupiti kartico... in če potem vsa stvar ne bi delovala ... bi šlo skoraj 200 evrov po vodi (za snemanje bi si kupil tudi dodatni disk).

Marjan

Hm, video izhod iz grafične kartice bi radi povezali z video vhodom na tv kartici? Načeloma naj bi delovalo, pravzaprav ne vidimo razloga, zakaj ne bi. Razen, da je FEAR zahtevnejši od Doom3. Najbolje bi bilo, ko bi si Leadteka pri prodajalcu izposodili za nekaj dni in se potem odločili. Načeloma trgovci (uvoznik) morebitnim kupcem naredijo tako uslugo.

Kako začeti programirati

Lepo pozdravljeni. Življenje teče tako, da je vedno bolj pomembno znanje računalništva. V zadnjem času redno prebiram vašo revijo in se seznanjam z novostmi v svetu računalništva. Če preidem na bistvo mojega vprašanja: nekaj osnovnega znanja o računalništvu sem si nabral in zdaj bi se rad še malce bolj poglobil v ta svet. Zanima me programiranje. Mi bi lahko svetovali, kje bi dobil kakšne članke "Kako začeti" oziroma kaj vse potrebujem, kje to najti in seveda s katerim programskim jezikom bi bilo najlaže začeti?

Boštjan

Priporočamo JavaScript, je "v trendu", razmeroma preprost in zanj je na voljo kup literature. Tudi v slovenščini. Poglejte v spletno knjigarno www.pasadena.si.

Bomo Visti lahko narekovali?

Zanima me, kdaj bo pripravljena slovenska različica programa Windows Vista. To me zanima predvsem zaradi slovenske različice programa Speech recognition, ki bi ga res želel imeti. Ali pa, če mi lahko svetujete kak drug program za prepoznavanje govora, če seveda je kaj takega že na voljo v slovenski različici.

Davorin

Vista bo na voljo aprila, vendar ne bo prepoznavala slovenskega govora (in pisave v modulu za Tablet Edition) ... Programov za prepoznavanje govora v slovenščini žal ni ...

Snemanje različnih programov na SiOLTV

S snemalnikom DVD bi si želel v odsotnosti zaporedoma posneti dve oddaji na dveh različnih kanalih (npr. SLO 1 in SLO 2) digitalnega kabelskega operaterja (npr. Siol TV). Pri analognem ponudniku (npr. Telemach) je to mogoče, ker ima praktično vsak snemalnik DVD analogni tuner in timer. Predpostavljam, da bi to bilo mogoče, če bi imel snemalnik DVD integriran set-top box ali pa npr. Animo set-top box integriran timer. Kot je meni znano, nič takega ni dostopno. Ali je kakšna rešitev?

Ivo

Tako je, kot ste zapisali. Rešitev bi bila edino snemanje na računalnik (npr. s programom Aditeya TV, o katerem smo že pisali), z njega pa potem na DVD. Ali pa, če bi računalnik snemal na disk in sliko hkrati prikazoval na monitorju računalnika (kar je pri Aditeyi privzeto), vsebino zaslona pa bi grafična kartica posredovala tudi na svoj tv izhod tv, kjer bi bil priklopljen snemalnik. Slednja rešitev je sicer že precej iz trte izvita, a bi teoretično moralo delovati.

Kateri objektiv bo pravi?

Pri preizkusu fotoaparata Canon EOS 400D, ki ga je testiral Peter Gedei, sem pri pomanjkljivostih zasledil, da osnovni objektiv, ki je priložen kitu (18-55 mm), ni dovolj dober za tako kvaliteten fotoaparat. Zato me zanima, kakšen objektiv priporočate za vsakdanjo rabo tega fotoaparata.

Miha

Kit objektiv pri 400D bo načeloma povsem zadostoval za vsakdanje fotografiranje, vendar je v primerjavi z drugimi širokokotnimi zoom objektivi slab. Izbor objektivov je na trgu zelo obširen, vse pa je odvisno od vaših potreb in želja ter seveda cenovnega dosega. Poleg originalnih Canonovih objektivov so na voljo tudi objektivi drugih podjetij, kot sta Sigma in Tamron. Morda bi pobrskali tudi po njuni ponudbi.

Le piratsko do glasbe?

Prosim, če objavite članek o nakupu glasbe prek spleta. Kupil sem si iPod 80 GB in bil skrajno vesel, da bom vstopil v svet legalne prodaje glasbe. Neverjetno, a resnično ... Priključim se na iTunes in, glej ga vraga, Slovenije ni na njihovem seznamu za nakup. To pomeni, da lahko na legalno glasbo kar pozabim. Pa sem raziskoval naprej. Poiskal sem vsaj še deset drugih prodajalcev glasbe: Napster, Urge, emusic, Audible.com, Mixplay, MusicGiants itd. ... Zgodba se ponavlja, glasbe ne morem kupiti nikjer. Naj tu omenim, da želim kupiti posamezne pesmi, ne albumov v obliki CDjev, ki jih lahko kupim, kjerkoli hočem. Prosil bi, da raziščete, kako lahko v Sloveniji prodajajo, v mojem primeru, iPod, če zanj ni podpore. Tudi sam sem že poskusil najti odgovor in sem poklical v trgovino z Applovimi izdelki iStyle na Gosposvetski. In kaj so mi rekli???? Naj grem na eMulo in si jih brezplačno vzamem iz spleta. HALOOOO!? MP3 lahko dobim od mnogih prijateljev, toda vseeno mi ostane grenak priokus, da so mi prodali nekaj, kar je neuporabno, še posebej, ker je format iPoda AAC, jaz pa imam MP3je. No vesel bi bil, če bi mi lahko odgovorili, ali sploh je kje dobro založena trgovina s spletno glasbo, prek katere lahko kupujem glasbo. Mimogrede, govoril sem o Applu in iPodu, toda za Microsoft velja enako. Kolikor sem razumel, ima trgovino Urge, ki je nam prav tako nedosegljiva, čeprav je Microsoft pri nas zelo udomačen. No, Microsoft me tokrat ne moti toliko, saj lahko na njegovem operacijskem sistemu MP3je vseeno poslušam, medtem ko jih na iPodu ne morem.

Matej

Res je, z vsem zapisanim se globoko strinjamo. Žal pa so rešitve za legalno glasbo pri nas le (napol)nelegalne in to je seveda paradoksalno. V pismih bralcev v februarski številki si lahko preberete tako "ovinkasto" rešitev za dostop do ameriškega iTunes.

Ste imeli pokvarjen usmerjevalnik?

V zadnji številki ste objavili test usmerjevalnikov. Ker si vedno najprej preberem teste, sem takoj tudi tega, še posebej zato, ker sem opazil, da ste preizkusili usmerjevalnik, ki ga imam tudi sam. Govorim o usmerjevalniku DrayTek Vigor 2200E-plus, ki pa ste ga na moje veliko presenečenje totalno zabili :D. V članku ste napisali, da usmerjevalnik ni zdržal več kot 15 sej, oziroma da se ob emulanju in torrentanju sesede. Jaz ga uporabljam že dobro leto in ga v tem času nisem še nikoli resetiral, torrentam in emulam pa čisto vsak dan.

Tako sem se lotil meritev in ugotovil, da mi usmerjevalnik deluje brez težav tudi ob več kot 2500 hkratno vzpostavljenih sejah. Poleg tega imam vzpostavljeno še eno VPN povezavo. Tudi internetne strani so se mi odpirale enako hitro. Edini problem, ki sem ga opazil, je bil, da se je uporabniški vmesnik zelo počasi nalagal, vendar pa se mi zdi, da je to čisto prav, da imajo torrent, http in druge storitve prednost pred nastavljanjem usmerjevalnika, ki se ga tako ali tako nastavi enkrat in praktično nikoli več. Nato sem opazil, da ste usmerjevalnik primerjali z usmerjevalniki, ki ne podpirajo VPN tunelov. Takoj mi je prišlo na misel, da ste morda poleg "brutalnega" števila sej odprli še vse možne VPN tunele? Mislim, da jih usmerjevalnik podpira 18, če se ne motim. S tem verjamem, da bi ga lahko "uničili", vendar potem usmerjevalnika ne bi smeli primerjati z drugimi, ki VPN tunelov ne podpirajo, oziroma jih ne bi smeli odpreti :). Morda pa ste le dobili defekten usmerjevalnik na preizkus. Mislim, da bi morali v tem primeru od izdelovalca zahtevati novega, ne pa objaviti rezultatov pokvarjenega. Upam, da takih napak ne bo več, saj sem z vašo revijo zelo zadovoljen in mi je olajšala že marsikateri nakup strojne opreme. Doslej sem bil z vsakim takim nakupom zadovoljen. Nadaljujte z dobrim delom :)

Tomaž

Glede na vaše ugotovitve pri delu z usmerjevalnikom bi res lahko sklepali, da je bil naš primerek nekoliko defekten (ne, VPN tunelov nismo odpirali). Vendar glede na to, da razen težav pri več vzpostavljenih povezavah hkrati pod polno obremenitvijo nismo imeli drugih težav z usmerjevalnikom, tega nismo jemali kot "okvaro". Ne nazadnje od zastopnikov pričakujemo, da je oprema, ki jo dobimo na preizkus, brezhibna.

No, ob priložnosti bomo morda ponovili preizkus drugega primerka istega usmerjevalnika in če se bodo rezultati razlikovali, bomo to seveda objavili.

Drakonska zaščita uporabnikov

Kaj menite o tem, da bi se uporabniki pred napadi iz interneta (črvi, virusi, in podobno, kar do njih pride prek odjemalcev P2P) ubranili tako, da bi uporabljali pakete za virtualizacijo? Se pravi, da bi imeli v računalniku npr. Vmware ali VirtualPC z navideznim operacijskim sistemom, ki bi ga vklapljali le za deskanje po internetu.

Stanje je namreč po tem, kar opažam sam, pri nas škandalozno, saj kraljujejo odjemalci P2P in posledično zelo veliko škodljive programske opreme.

dr. Onyx

Rešitev seveda deluje, vendar je po našem mnenju enostavno preveč zapletena, da bi jo uporabljali navadni smrtniki. Da o počasnosti, če računalnik nima dovolj pomnilnika, niti ne govorimo. Ali pa o tem, da v virtualnem računalniku večinoma ne bodo delovale igre, ki jih bodo sneli iz spleta. Ah, pa video/filmčki tudi ne bodo ravno tekoči itd. ...

Kje dobiti daljšo anteno?

Ker sem v februarski številki Monitorja bral o vplivu antene na kakovost (domet) brezžičnega usmerjevalnika, bi vas prosil za informacijo, kje bi se dalo tako 5db anteno kupiti. Iskal sem jo že pri nekaterih prodajalcih računalniške opreme, vendar, kot si lahko predstavljate, s slabim izkupičkom. Torej, ali je mogoče take antene kupiti in kje? Menim, da so priključki (iz že videnega) bolj ali manj standardni, tako da bi moralo delovati. Imam Edimaksov WG 6114 brezžični usmerjevalnik in mi dobro deluje, le v "tretji" sobi je signal zelo šibek in stalno "pada". Z majhno anteno, seveda.

Matjaž

Z nekaj brskanja nam je uspelo najti stran, na kateri imajo (med drugim) tudi anteno, ki jo iščete: www.wlan-antene.tk. Le cene se nam ne zdijo ravno ugodne.

Priključek na anteni, ki ga iščete, se imenuje RP-SMA in ga uporabljajo prav vsi izdelovalci brezžične omrežne opreme, razen podjetja Linksys, ki uporablja take z oznako RP-TNC.

Zakaj moja mula deluje počasi?

Sem nov uporabnik mule in ne morem in ne morem dobiti Visok ID. Nizek ID imam tudi, če izklopim okenski požarni zid in protivirusni program. Sicer imam Amisovo povezavo ADSL 2048/384 in modem Speedtouch. Težava je v tem, da mi takrat, ko pritisnem "Test ports", ne da zelenih kljukic, temveč mi napiše takole:

TCP test failed! UDP test will not be performed.

Kaj lahko naredim, da bom dobil visok ID, ker mi zdaj vleče le s hitrostjo 4-12 KB/s?

Marko

Težava je v tem, da ima ta modem privzeto zaprta vrata, ki jih mula uporablja za svojo komunikacijo. Zaženite brskalnik, vanj vtipkajte naslov http://192.168.1.254 in v uporabniškem vmesniku modema odprite omenjena vrata.

Pri požarnih zidovih ne pozabite

Opazil sem, da se nam v prihodnjih številkah obeta test protipožarnih zidov. Izbira mi je v preteklosti povzročila nemalo sivih las, zato bi vas prosil, da ste pozorni na neko zoprno in dokaj pogosto težavo, ki pa se jo zlahka spregleda. Pri hitrem preklapljanju med uporabniki (Fast User Switching) se pri nekaterih protipožarnih zidovih zgodi, da vprašanje o dovoljenju za dostop do interneta postavi uporabniku, ki trenutno ni aktiven. Seveda to trenutno aktivnemu uporabniku prav nič ne pomaga, zanj je videti, kot da v internet kratko malo ne more. Zato so taki protipožarni zidovi za tiste, ki uporabljajo hitro preklapljanje med uporabniki, neuporabni. Hvaležen bi vam bil, če bi za testirane protipožarne zidove zapisali, kako se obnesejo po tej plati.

Mitja

Na vašo željo se je avtor članka potrudil tudi v tej smeri, rezultate pa si lahko preberete v tokratnem preizkusu.

Nadzor nad tiskanjem v podjetjih

Želel bi si, da bi v bližnji prihodnosti zapisali tudi kaj o nadzoru nad tiskanjem v podjetjih, katere programe uporabiti za učinkovit nadzor z ustreznimi nastavitvami. Ali je na primer mogoče vsakemu delavcu nastaviti geslo, število kopij, ki jih lahko natisne v 30 dneh, ipd.?

Uroš

Zamisel sploh ni slaba, tako da se je bomo v prihodnosti gotovo lotili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji