Objavljeno: 3.1.2008 14:04 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2007

Pisma bralcev: december 2007

Zanimam se za nakup novega pekača. Mi, prosim, lahko svetujete, kaj naj nabavim?

Prelistal sem nekaj zadnjih številk Monitorja, pa nisem zasledil ničesar.

Drago

V resnici smo o prav posebnem pekaču pisali ravno nekaj številk nazaj. Gre za enoto izdelovalca Pioneer, ki podpira tudi pisanje na blu-ray (25 GB) plošče, seveda pa podpira pisanje tudi na starejše nosilce DVD in CD. Le cena - okrog 400 evrov - ni ravno za vsak žep.

Kar se tiče običajnih pekačev DVD, pa danes med njimi praktično ni razlik. Tako po hitrosti pečenja kot tudi po cenah so si nadvse podobni. Tako da je nakup določenega pekača ponavadi odvisen zgolj od trenutne cene.

No, sami imamo dobre izkušnje s pekači Optiarc. To podjetje je nastalo z združitvijo moči podjetij NEC in Sony pri izdelovanju enot DVD. Tak pekač je v priljubljeni spletni trgovini na voljo že od dobrih 30 evrov naprej.

Kako naj odstranim Office 2007

V PC sem naložil Office 07 slo, pa mi ni všeč, ker je preveč razvlečen, zdaj pa ga ne morem zbrisati. Sporoča mi, da je neka datoteka poškodovana, in mi sploh ne pusti odnamestitve. Je kaka možnost?

Rudi

Lahko poizkusite z brisanjem imenika \program files\Microsoft office in brisanjem ustreznih zapisov v registru, vendar bi se utegnilo to zelo zakomplicirati ...

Računalnik za igre

Za otroka kupujem igričarski PC (pravzaprav ga kupuje sam) in se ne more odločiti med dvema možnostma za grafično kartico in osnovno ploščo.

Grafična:

GF8800GTX = 600 EUR ali ATI 2900xt = 400 EUR

Plošča:

Gigabyte P35c-DS3R ali ASSUS P5kc, ki ima možnost tudi DDR3 (je to smiselno?)

Ali je "uparjevanje" grafičnih kartic (SLI, Crossfire) učinkovito ali pa je s tem le več težav?

Dušan

GF8800 je nekaj hitrejša kot ATIjeva 2900 (preizkus smo imeli v septembrski številki), a manj, kot je razlika v ceni med njima.

Kar se tiče plošče - P5kc je novejša, ker bo podpirala tudi prihajajočo generacijo procesorjev in DDR3, ne enega ne drugega pa danes praktično še ni dobiti (procesorjev praktično ni, DDR3 RAM je pa izredno drag).

Glede SL/CrossfireI - stvar se načeloma obnese; to, da bo podprta prav vsaka igra, pa vam ne more jamčiti nihče. Toda "od viška ne boli glava" ... ;-)

Datoteke, ki jih ni mogoče zbrisati

Zadnje čase je vse več datotek na diskih (winXP), ki jih ni mogoče zbrisati.

Če namreč PC dvignem v osnovnem OS (c:\) in želim zbrisati kramo na (d:\), kjer je sekundarni OS, ne gre. Format sicer deluje, pa vendarle, firbec mi ne da miru.

Npr.: D:\Windows\system32\Macromed\Flash\.

Denis

Skoraj zagotovo je težava v pravicah do dostopa do datotek oziroma imenikov.

Imenik ima nastavljeno, da imajo lahko do njega dostop le določeni uporabniki "onega drugega" operacijskega sistema, medtem ko uporabniki trenutno aktivnega operacijskega sistema ne morejo vanj. Pomaga, če pri nastavljanju pravic takega imenika dostopa izberete "take ownership" in potem nastavite še, da ima do imenika dostop "vaš" uporabnik.

"Preizkušanje" v neskončnost ...

Na vašem DVD sem videl, da ste za Total Commander zapisali, da je "preizkusen za 30 dni", vendar to ni res. Total Commander ne bo nehal delovati po 30 dneh, le vsakič, ko se zažene, se pokaže okno, v katerem je treba klikniti gumb 1, 2 ali 3.

Bojan

To je sicer res, vendar avtor pričakuje, da ga ne boste "preizkušali" več kot 30 dni, kljub temu da vam tega ne bo preprečil:

Total Commander is a Shareware program. This means that you can test it for a period of 30 days. After testing the program, you must either order the full version, or delete the program from your harddisk.

Če tega ne spoštujete, ste uradno v prekršku. Poznamo podjetja pri nas, ki jih je obiskala inšpekcija in jim ravno zaradi neregistriranega Total Commanderja naložila plačilo kazni ...

Hitro snemanje s kamero

Zanima me, ali se je kaj premaknilo na področju amaterskega ali polprofesionalnega videa v zvezi s časovno lupo. Profesionalne kamere so mi predrage in nerodne.

V muzeju smo pred leti uporabljali video kamero JVC GR-DVL9800, ki je imela možnost skromnega snemanja z visoko hitrostjo. Ali se je ob prehodu na druge medije (HD, RAM,...) s tem v zvezi kaj odprlo? V časih super 8 mm kinokamer je imelo to možnost kar nekaj proizvodov za široko potrošnjo.

Matija

To možnost imata v omejenem obsegu Sonyjeva FX7 in V1, ki znata šest sekund videa posneti z 240 sličicami na sekundo (snemata pač v pomnilnik). Poleg nekaj zaslonk se sicer izgublja tudi na vertikalni ločljivosti, a je še vedno solidno in uporabno - a je le šest sekund. Nekaj podobnega pozna nova "breztračna" kamera Sony PMW-EX1, a ne s takšno hitrostjo, pač pa pozna variabilno hitrost snemanja (kot kakšen Panasonicov Varicam), ki jo je mogoče nastavljati med 1 in 60 polnih sličic na sekundo (in tudi hitrejše ali počasnejše gibanje). JVC-HD200, 201 in 251 imajo 50 polnih sličic na sekundo (v NTSC celo 60), kar dovoljuje spodoben slow motion, a ne za kakšne kaplje ali kaj podobnega (torej super slow) - pač spodoben "slow" za upočasnitve do nekje 25 % hitrosti, kot so ga zmogle kakšne osmice, ki si jim število sličic na sekundo ponavadi lahko povečal na 48 sličic na sekundo ... Podoben način ima tudi Panasonicova HVX200 ... Pri JVC in Panasonicu je to seveda treba pričarati v postprodukciji ...

Vse drugo so profesionalne rešitve, ki pa so izjemno drage ...

Mobitel = Simobil

Prebral sem uvodnik, v katerem omenjate nakup dodatne opreme za Blackberry. Moja izkušnja z Mobitelom in uvoznikom je zelo podobna vaši. Ker pa ste korak pred mano, me zanima, prek katere spletne trgovine ste naročili dodatke.

Vasja

Žalostno, res ...

Kupil sem na www.gpsforless.co.uk.

Matjaž Klančar

Na DVDju Linux zapostavljen

Sem razmeroma reden bralec vaše revije, ki se mi zdi zelo dobra, pripombe pa imam glede priloženega DVDja. Ta je namreč do uporabnikov Linuxa zelo neprijazen. Glede na to, da ste računalniška revija, bi pričakoval, da boste tudi za sicer ne preštevilne uporabnike tega operacijskega sistema našli kakšno rešitev, ki bi omogočala bolj civilen pregled vsebine. To, da moram npr. do mape s PDFji prejšnjih Monitorjev prek številnih drugih map (od katerih se ena celo imenuje WIN :)), se mi res ne zdi primerno.

Lepo bi bilo, če bi lahko uporabnik Linuxa ugledal podobno okno kot uporabniki Oken, pa čeprav bi za to moral klikniti ikono ali dve.

Gorazd

Res je, da je večina vsebine na DVDju namenjene okenskim uporabnikom, zato je temu prirejen tudi uporabniški vmesnik ...

Delno si lahko pomagate tako, da v brskalniku odprete datoteko win/astrum/media/index.html .

Kako naj se znajdem med prenosniki?

Ker se vsak dan srečujete z računalništvom in ste tudi seznanjeni z novostmi ter imate izkušnje, bi vas vljudno prosil za kratek nasvet. Kupujem namreč prenosni računalnik, pa, odkrito povedano, nimam veliko pojma. Katera blagovna znamka bi bila zanesljiva, na kaj je treba biti pozoren, kakšna naj bo specifikacija, pač kaj je treba vedeti za preudaren nakup? Edino glede denarja bi vas "uokviril" - okrog 1200 evrov. Torej, kaj se najbolj izplača za ta denar.

Jernej

Najbolje bo, če si ogledate našo interaktivno spletno stran www.monitor.si/testi.php, na kateri lahko (tudi) prenosnike pregledujete in iščete po vseh mogočih merilih (tudi ceni) in naših ocenah.

Je Lumix FZ18 dober?

Zanima me, ali ste že testirali fotoaparat Panasonic Lumix FZ18.

Če ste ga, me zanimajo rezultati.

Andrej

Omenjeni aparat smo ravnokar dobili v preizkus, zato o kakšnih konkretnejših rezultatih testiranja še ne moremo govoriti. Vsekakor pa je prvi vtis pozitiven, gre namreč za solidno izdelan aparat z odličnim objektivom, ki se lahko brez težav kosa s konkurenčnimi izdelki v svojem razredu (npr. Olympus SP-560UZ, ki smo ga preizkusili v tej številki).

Applov monitor LCD

Kupujem Apple Mac Book Pro. Ker sem se zaradi mobilnosti odločil za 15,4-palčni zaslon, si bom za delo doma kupil dodaten 20-palčni monitor. Apple Cinema Display 20" DVI mi ponujajo za 489,01 evra (cena brez DDV). Zanima pa me vaše mnenje glede tega monitorja, njegove cene in ali mi priporočate kak drug monitor (po nižji ceni in z istimi oz. boljšimi specifikacijami)?

Nejc

Applovi monitorji so eni najboljših, a so zares dragi. Ravno pred leti, ko je eden naših sodelavcev kupoval tak monitor, so se k sreči pojavili članki, da sta Dellov in Applov 20-palčnik tako rekoč enaka (imata popolnoma enak zaslon LCD), Apple pa je takrat stal ravno še enkrat več.

Poleg tega Apple monitorjev že nekaj časa ni posodobil. Konkurenca danes ponuja enako ali več po (občutno) nižji ceni. Npr. boljši modeli monitorjev Dell, Samsung, Philips, NEC se vsi po vrsti (kakovostno) zlahka merijo z omenjenim monitorjem Apple.

Nazadnje smo obsežnejši preizkus širokih monitorjev LCD opravili v junijski številki naše revije. Priporočamo vam, da si ga pred nakupom preberete.

Popravek:

V zadnjih pismih bralcev smo izpostavili prek Googla pridobljeno spletno povezavo do prejemnikov evropskih proračunskih sredstev in zapisali, da informacija zagotovo ne bi smela biti javna. Iz Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so nas opozorili, da temu ni tako, saj javnost zagotavlja Zakon o dostopu do informacij javnega značaja, objavo prejemnikov pa še posebej zahteva tudi Evropska unija. Za napačno trditev se opravičujemo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji