Objavljeno: 10.3.2005 11:53 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus C-765 Ultra Zoom

Olympus je pred približno štirimi leti na trgu za domače uporabnike prvi ponudil digitalni fotoaparat, ki je imel širok razpon objektiva, hkrati pa po velikosti ni presegal primerljivih aparatov z dosti manj zmogljivim objektivom. Bliskovit razvoj pa narekuje stalno osveževanje ponudbe in tako je danes po nekaj vmesnih serijah že na voljo najnovejši fotoaparat iz te družine, Olympus C-765 Ultra Zoom.

Glede na predhodnike je pri C-765 opazno manjše ohišje. To zdaj aparat uvršča med najmanjše na trgu z objektivom, ki omogočajo velik optični zoom. Dosegli so ga z uporabo majhne, a spodobno zmogljive li-ionske baterije, ki je nadomestila standardne Ni-Mh baterije v predhodnikih. Mere aparata sicer še nikakor niso žepne (predvsem moti debelina), je pa zato pohvalna dokaj dobra izdelava. Dober vtis nekoliko skazi pokrovček objektiva, ki ga moramo z objektiva odstraniti ročno, poleg tega ga lahko hitro izgubimo. Sicer pa je aparat naravnost nabit s funkcijami, ki so smiselno urejene v nekoliko natrpanih izbirnikih. Ročno lahko nastavljamo tako osvetlitveni čas kot vrednost zaslonke (od 2,8 do 8). Na voljo nam je tudi več načinov merjenja svetlobe (točkovno, večtočkovno, ESP merjenje) in nastavitev temperature bele barve, ki poleg zajemanja z bele predloge omogoča tudi povsem ročno nastavitev. Vgrajena bliskavica ima dokaj soliden domet ter več možnih režimov delovanja, vklopimo pa jo s pritiskom na gumb mehanskega vzvoda, ki sprosti bliskavico iz ohišja. Pogrešamo pa možnost priklopa zunanje bliskavice, ki so jo sicer že imeli nekateri predhodniki C-765 UZ. Posnetke aparat shranjuje na pomnilniške kartice tipa xD, priložena 16 MB pa je premajhna za resno rabo in nakup dodatne bo neizogiben strošek. Namesto klasičnega je vgrajeno elektronsko kukalo, miniaturen zaslon LCD v njem pa ima dovolj veliko ločljivost in hitrost osveževanja za nemoteno delo. Aparat podpira tudi zajemanje videoposnetkov z ločljivostjo 640 × 480, časovno omejenih le z velikostjo kartice.

Svetlobno tipalo, ki premore 4 milijone svetlobnih elementov, nam je sicer že znano iz C-750. Po zaslugi dodatnega procesorja TruePic Turbo je pri obdelavi posnetkov spodobno hitro. Kakovost teh posnetkov vsekakor navdušuje, saj zna vgrajena elektronika dobro oceniti svetlobo tudi v težavnih razmerah. Problematični niso niti posnetki, posneti z uporabo bliskavice v notranjosti prostorov, saj so barve nadvse pravilne. Novost je tudi tehnologija ED, ki naj bi zmanjševala kromatska popačenja, a so ta vendarle dokaj opazna, predvsem pri večjih razdaljah goriščnice. Ob sistemu ostrenja pa so nas prevevali dokaj mešani občutki. V dobrih svetlobnih razmerah je ostrenje resda hitro in natančno, prav tako so naravnost odlični makro posnetki, s slabšanjem svetlobnih razmer in daljšanjem goriščne razdalje pa zanesljivost in trajanje ostrenja hitro upadata. V skrajnih primerih tako lahko ostrenje traja tudi več kot 5s! To pripisujemo predvsem temu, da v aparat ni vgrajena dodatna pomoč v obliki infrardeče ali laserske lučke.

Olympus C-765 Ultra Zoom je dostojen naslednik družine aparatov, s katero si je podjetje izborilo tržni delež na prenatrpanem trgu fotoaparatov. Primeren je za vse, ki želijo imeti poleg velike optične povečave bogat nabor funkcij, hkrati pa jim je velikost aparata pomembno vodilo pri nakupu.

Olympus C-765 Ultra Zoom

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 6,3-63 mm (ekvivalent 38-380 mm); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (3-60 cm makro); čas od 1/1000 do 16 s; ISO samodejno, 64, 100, 200, 400.

Cena: 103.200 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 10.

Za: Razmeroma majhne mere, čas trajanja baterij, izdelava, objektiv.

Proti: Ostrenje v slabši svetlobi, ni stabilizatorja slike, ni možnosti zunanje bliskavice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji