Objavljeno: 10.3.2005 11:53 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Junij 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus C-5060 Wide Zoom

Olympus C-5060 Zoom je zelo podoben že pred letom in pol predstavljenemu modelu C-5050 Zoom, vendar prinaša nekaj dobrodošlih izboljšav. Oblika ostaja zelo podobna in precej spominja na klasične analogne modele fotoaparatov. V oči pade klasično oblikovano ohišje črne barve, predvsem zaradi svoje višine, saj je glede na predhodnika C-5060 še za sedem milimetrov višje. S tem so v Olympusu dosegli, da je bliskavica vgrajena v samo ohišje in je kljub temu precej više nad objektivom. To je tudi eden izmed razlogov, da je osvetljevanje bliže ležečih objektov manj "agresivno" in bolj točno, manj pogost je "učinek rdečih oči". Velika površina hrbtne strani aparata ni preveč natlačena s tipkami, dve tipki (za uporabo bliskavice in kompenziranje osvetlitve) sta na prirezanem stranskem delu, na gornjem delu ohišja je nekaj manj pogosto rabljenih tipk (recimo tipki za uporabo samodejnega sprožilca, izbiranje načina in področja ostrenja), stikalo za uporabo zuma, tipka za vklop, podnožje za zunanjo bliskavico ter enobarvni zaslon LCD, ki kaže podatke o nastavitvah in lahko pride prav tudi ob uporabi optičnega kukala. Na vrhu je tudi značilni Olympusov obroč za izbiranje načina fotografiranja. Popolnega samodejnega načina delovanja Olympus ne pozna (to je nastavitev, ki se ponavadi imenuje "auto"), najbolj samodejen način je nastavitev "P", pri kateri fotoaparat sam določa čas in velikost zaslonke, lahko pa nastavljamo druge nastavitve. Na voljo so tudi polsamodejni načini delovanja, pri katerih nastavljamo bodisi čas ali zaslonko, popolnoma ročni način "M", osebni modus ("My mode"), pet scenskih nastavitev in način za snemanje filmčkov.

Objektiv je še ena od velikih sprememb modela C-5060 Wide Zoom. Kot pove že samo ime digitalnega fotoaparata, ima precej velik široki kot. Ta je enak goriščni razdalji 27,5 milimetra v formatu leica, s pomočjo predleče s faktorjem 0,7 (ki smo jo tudi preizkusili) je ekvivalent pri širokem kotu zelo ugodnih 19 milimetrov, se pa ob uporabi te leče odpovemo vgrajeni bliskavici, saj ta meče senco. Tele položaj je po pričakovanju nekoliko manj impresiven, ekvivalent leica je le 110 milimetrov (in ga je s predlečo mogoče povečati za 1,7- krat). Je pa novi objektiv s štirikratno optično povečavo nekoliko počasnejši, še posebej v primerjavi z modelom C-5050 Zoom (ki ima svetlobno jakost med 1,8 in 2,6). Svetlobna jakost je 2,8 pri širokem kotu in le 4,8 ob uporabi največje povečave. V slabši svetlobi moramo uporabiti daljše osvetlitvene čase ali povečati občutljivost delovanja tipala (vsaj, če ne uporabljamo vgrajene bliskavice, katere največji domet je sedem metrov). Najmanjša občutljivost je enaka ISO 80, največja ISO 400), a to seveda prinese več šuma.

Ostrenje je solidno hitro, pa vendar ni najhitrejše, saj aparat še vedno potrebuje nekje med pol sekunde in sekundo, da izostri objekte. Ob tem v slabših svetlobnih razmerah uporablja tudi dodaten snop svetlobe, ki čas izostritve nekoliko podaljša, mu izboljša natančnost, a je vsaj za žive objekte lahko zelo moteč. Natančnost ostrenja sicer kljub temu ni stoodstotna, saj včasih tudi odpove, še posebej pri bližinskih (makro) posnetkih. V makro načinu sicer lahko izostrimo objekte, ki so oddaljeni le tri centimetre, v normalnem načinu pa od razdalje 80 centimetrov naprej.

Kakovost posnetkov je zelo dobra, slike sicer niso povsem brez šuma, vendar je tega zelo malo. Barve so dokaj natančno zajete, a samodejno določanje temperature bele v težavnejših svetlobnih razmerah ni optimalno in je priporočljivo uporabiti katero od kar devetih vnaprejšnjih nastavitev. V "normalnih" razmerah pa deluje več kot solidno. Ostrina posnetkov je tudi dobra, učinki prelivanja in cvetenja nastanejo le v zares skrajnih razmerah (torej ob prehodu med zelo temnimi in zelo svetlimi deli slike). Tudi zajemanje podrobnosti je dobro, pet milijonov efektivnih svetlobnih elementov tipala CCD je torej dobro izrabljenih.

Olympus C-5060 Wide Zoom

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27,5-110 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,8 m-neskončno (3-80 cm makro); čas od 1/4000 do 16 s; doseg bliskavice do 7 m; ISO samodejno, 80, 100, 200, 400.

Cena: 178.800 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 10.

Za: Ohišje, razporeditev tipk, kakovost posnetkov, široki kot.

Proti: Počasnejši objektiv, težave z ostrenjem pri bližinskih posnetkih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji