Objavljeno: 8.3.2005 20:07 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI C3100

OKI je bil s svojo tehnologijo LED (strogo tehnično gledano, njegovi tiskalniki sploh niso laserski tiskalniki) eden prvih, ki so izdelali hiter barvni laserski tiskalnik, ki tiska v enem prehodu. Predvsem zato, ker je z vrstičnimi glavami LED tak tiskalnik laže narediti kakor z laserskim pogonom. Zato ne čudi, da ima v svojem programu kar dolgo serijo takih tiskalnikov. Razlikujejo se po hitrosti, kakovosti tiska, razširljivosti, povezljivosti in predvsem namembnosti.

Najmanj zahtevnim uporabnikom je bil doslej namenjen model C5100, ki smo ga že preizkusili, to mesto pa zdaj prevzema model C3100 (model C5100 pa je nadgrajen oz. pohitren, v C5200), ki se od njega le minimalno razlikuje. Še najbolj zbode oči cena - s 193.000 tolarji je to trenutno najcenejši enoprehodni barvni laserski tiskalnik (nekateri večprehodni, ki so zato počasnejši, so tudi še cenejši). Sicer gre za tiskalnik, ki tiska 20 črno-belih in 12 barvnih strani na minuto, in sicer v ločljivosti 600 × 1200 dpi. Osnovni model ima le vmesnik USB in za obdelavo uporablja sam računalnik (gre torej za tiskalnik GDI). Vgrajena je kaseta za 300 listov in dodatni večnamenski podajalnik za 100 listov. Tiskalnik je namenjen tiskanju do 35.000 strani na mesec (ob modelu C5100 je navedenih 50.000 strani), vgrajene kasete z barvilom pa niso najbolj polne. Navedena zmogljivost je 3500 strani (C5100 - 5000 strani). Ob nakupu so posode napolnjene za 1500 strani.

Ob vklopu in kakšno minuto po njem je tiskalnik precej glasen. Tudi po natisnjeni prvi strani se ne "utiša" kar takoj, temveč deluje hlajenje še nekaj časa. Med tiskanjem glasnost ni tako moteča. Izmerili smo, da tiskanje prve strani traja 16 sekund in to je za barvne laserske tiskalnike nižjega razreda zelo dobro. Vendar pa je dobro vedeti, da prebujanje iz "spalnega načina" vendarle traja minuto in 15 sekund. Tiskalnik se ponaša z avtomatsko barvno kalibracijo, kar je v praksi videti kot občasen minuto dolg "počitek" (tudi sredi tiskanja).

Navedene hitrosti tiskalnika smo potrdili, za razliko od modela 5100, pri katerem je dejanska hitrost tiskanja besedila precej nižja (čeprav so navedene vrednosti za oba tiskalnika enake). Ker gre za tiskalnik GDI (kjer vso obdelavo opravi večinoma hiter računalnik), je zelo hitro tudi tiskanje kompleksnih strani, kot je bitna slika A4 ali naslovnica PDF (pol minute).

S kakovostjo odtisa smo bili manj zadovoljni. Predvsem moti, da tiskalnik tiska svetleče, tudi navadno črno besedilo. Pri zmogljivejših OKIjevih tiskalnikih lahko to odpravimo, pri cenejših (C5100 in C3100) žal ne. OKIjevi predstavniki sicer pravijo, da je svetleče barvilo nekaj, kar so uvedli "na zahtevo uporabnikov", vendar je to standarden odgovor na taka vprašanja in vanj resnično dvomimo (le zakaj potem nimajo tega tudi pri črno-belih modelih?). Barvna poslovna poročila so dovolj dobre kakovosti (besedilo je tako ali tako odlično), slabše pa so bitne slike, kjer je raster kar predobro viden. Tudi če vklopimo najboljši način tiskanja, se raster ne zmanjša, nekoliko bolj pravilne pa so v tem primeru barve. Sivinski prelivi so precej sunkoviti in neenakomerni.

Ker tiskalnik tiska po ravni poti, zmore tisk tudi na debelejši papir - do 203-gramski. Tudi kuverte mu ne delajo težav, kar smo preizkusili z rjavo kuverto B5 in belo DL. Obe je lepo in enakomerno potiskal. Omenimo še, da gonilnik podpira tudi tisk na daljši papir, do 1,2 m.

Najcenejši barvni OKI ni slab tiskalnik, a tudi ne blesti. Za svojo ceno je izredno hiter in prilagodljiv (dolžina in gramatura papirja), vendar je kakovost tiska včasih (bitne slike) precej slaba, moti pa tudi svetleč odtis.

OKI C3100

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto črno-belo, 12 barvno.

Tehnične lastnosti: 300 listov (in 100 listov večnamenski podajalnik); GDI; 32 MB/288 MB; USB.

Cena: 193.080 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 4,63 tolarjev (čb), 33,32 tolarja (barvno).

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si, (01) 423 61 31.

Za: Cena, hitrost, kar ugodna cena črno-belega odtisa.

Proti: Precej drag barvni odtis, svetleč odtis, slabša kakovost odtisa bitnih slik in rastrov. Občasno daljše ustavljanje sredi dela.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji