Objavljeno: 29.4.2008 09:45 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Nashuatec SP C410dn

Barvni laserski tiskalnik SP C410dn je namenjen srednje velikim in velikim pisarnam, Nashuatec pa izpostavlja predvsem t. i. "total cost of ownership" oziroma celoten strošek lastništva. Tako je tiskalnik med najcenejšimi v svojem razredu, hkrati pa obljublja nizko ceno izpisa. Tudi po velikosti in opremljenosti hitro vidimo, da bo iskal mesto v pisarniških okoljih.

Tiskalnik je visok več kot pol metra, tudi teža petdeset kilogramov ni majhna. Opremljen je (poleg USB) z omrežnim vmesnikom, dokupimo pa lahko tudi brezžični vmesnik WLAN ali bluetooth, omrežnega pa nadgradimo na en gigabit. V predal lahko spravimo do 550 listov, dodatnih sto gre v večnamenski podajalnik. Seveda lahko to zmogljivost z enim ali dvema predaloma tudi povečamo. Na odlagalniku se lahko nabere do 500 listov, največja priporočena zmogljivost na mesec pa je 15.000 natisnjenih listov.

Kompromis pri tiskalniku je hitrost tiskanja, saj je nazivna hitrost petindvajset strani na minuto (tako pri črno-belem tisku kot pri barvnem). Izmerjena od tega skorajda ne odstopa, na našem preizkusu je bila 24,3 strani na minuto. Petnajst strani dolgo besedilo DOC natisne v šestinštiridesetih sekundah, za devet strani obsegajoče poslovno poročilo z grafikoni v istem formatu pa si vzame deset sekund več. Čas tiskanja prve strani ni nič posebnega, trinajst sekund je nekako v zlati sredini, enako pa velja za prvi natisnjeni list po daljšem (večurnem) premoru, ko potrebuje slabe pol minute, da se prebudi (na našem preizkusu 27 sekund). Tudi pri barvnem tiskanju je pod povprečjem, slabo se izkaže predvsem pri bitni sliki, ki jo natisne v osemindvajsetih sekundah. Malo bolje, a kljub temu le povprečno je pri vektorski sliki v Corelovem formatu, tu potrebuje štirinajst sekund. Uporaba gonilnika PostScript3 oba časa seveda podaljša, v prvem primeru za deset sekund, v drugem pa le za tri sekunde.

Kakovost natisnjenega ne izstopa bistveno od povprečja, tiskalnik je namenjen predvsem tiskanju besedilnih dokumentov, kar mu gre zelo dobro. Delo s tiskalnikom sicer ni težavno, enako velja za gonilnike, le ob menjavi barvila se bomo morali nekoliko potruditi. To je sicer združeno z valji, kar naj bi zagotovilo bolj zanesljivo delovanje, saj so valji vedno novi. Z enim barvilom naj bi po ocenah izdelovalca natisnili solidnih 15.000 strani. Cena izpisa je tako konkurenčnih 0,8 centa, kar je v skladu s težnjo po nizkih stroških tiskanja. Enako pa velja tudi za ceno samega tiskalnika, ki je 680 evrov.

Nashuatec SP C410dn

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 25 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 550 listov (predal) + 100 listov (podajalnik), PCL5c, PCL6, PostScript3, RPSC; 256 MB.

Cena: 680,54 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,8 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 6,8 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena tiskalnika, cena izpisa.

Proti: Hitrost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji