Objavljeno: 8.3.2005 20:06 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec DSC38u

Eden najzmogljivejših (najhitrejši in hkrati zelo dobro razširljiv) barvnih laserskih tiskalnikov na trgu je že nekaj časa Nashuatecov (oz. Ricohov) model DSC38. Pravkar je doživel pomladitev z dodatno oznako U, zato smo ga še enkrat preizkusili. Razlika je pravzaprav le v tem, da je vgrajen hitrejši procesor, ki "se pozna" pri tiskanju kompleksnih dokumentov postscript. Dejansko našo preizkusno Monitorjevo naslovnico v formatu PDF natisne v vsega minuti in 35 sekundah, kar je najhitreje med postscriptnimi tiskalniki, ki smo jih preizkusili.

Tiskalnik sicer zmore tiskati s hitrostjo 38 črno-belih ali 28 barvnih strani A4 na minuto, in to pri ločljivosti 1200 pik na palec (tiskalnik je sicer formata A3+). Samo za primerjavo povejmo, da najzmogljivejši Hewlett-Packardov model zmore "le" 24 barvnih strani na minuto z ločljivostjo 600 pik na palec. Med tiskalniki, ki smo jih preizkusili doslej, ga prekaša le Okijev model C9500dn. S polno hitrostjo mehanizma deluje tudi vgrajeni obračalnik, s čimer je omogočeno hitro pisarniško tiskanje na obe strani. Za tiskanje prve strani zadostuje 14 sekund.

Ko smo že pri hitrosti, moramo pograjati gonilnike, ki jim moramo ročno označiti, da je naš dokument črno-bel in bi ga radi natisnili s polno hitrostjo 38 strani na minuto. Gonilnik bi moral črno-belost dokumenta ugotoviti sam. Postscriptni gonilnik ima tudi napako (vsaj ta, ki smo ga preizkusili mi), saj ob izboru ločljivosti 1200 pik na palec dejansko tiska v ločljivosti 600 pik na palec in nasprotno.

Sicer pa je poleg hitrosti poglavitna prednost tiskalnika količinska, saj so vanj vgrajene velike posode za barvilo, ki zmorejo natisniti 10.000 (barvno) oz. 20.000 strani (5 % pokritost). Tako dosegamo ceno odtisa 2,42 (črno-belo) ali 29 tolarjev na stran (barvno). Predvsem prva vrednost je zelo ugodna, kar pomeni, da bo tiskalnik lahko težaški delavec tudi v zahtevnih pisarnah (po številu natisnjenih, tudi črno-belih strani). Enako bo marsikdo vesel tiskalnikove razširljivosti, saj mu lahko dokupimo dodatne predale do skupne zmogljivosti 3100 listov (v osnovi ima prostora za 1100 listov), sortirnike, zlagalnike in sploh zaključevalnike. Pretvorimo ga lahko tudi v večnamensko napravo, kar je običajno za tako velike in zmogljive stroje.

Občutek ob delu s tiskalnikom kazi le precej pogosta potreba po kalibriranju, kakor sporoči sam tiskalnik, oz. po obnovitvi zaloge barvila, ki si ga tiskalnik "pripravi" za delo. Med preizkusom se nam je kalibriranje (ki traja nekaj minut, med čemer je tiskanje onemogočeno!) prvič zgodilo po 200 natisnjenih straneh (ta številka je lahko celo manjša, če tiskamo polne barvne strani), po daljšem počitku pa se je kalibracijski proces še enkrat začel. Če smo se ravno namenili do tiskalnika po svoj dokument, je lahko teh nekaj minut kar neprijetnih. Kalibriranje lahko sicer nastavimo na manj pogoste intervale, vendar s tem (po zagotovilih prodajalca) precej poslabšamo kakovost odtisa.

Kakovost tiska sicer sodi med povprečne. Nad besedilom nismo imeli pripomb, barvni postscriptni prelivi pa so nekoliko preveč sunkoviti in neenakomerni. Pri tiskanju fotografij tega ni opaziti, zato so izdelki nadpovprečno dobri. Še posebej, ker so barvila svetleča. Žal tudi pri tiskanju v črno-belem načinu, saj svetleče besedilo včasih moti.

Nashuatec DSC38u

Velikost (razred): A3 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 38 strani na minuto črno-belo, 24 barvno.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); dodatek za tiskanje na obe strani; PCL6, postscript 3; 64 MB/384 MB; vzporedni in omrežni vmesnik.

Cena: 1.281.331 tolarjev.

Cena natisnjene strani A4: 2,42 tolarja (čb), 28,97 tolarja (barvno).

Za: Hitrost, cena, cena čb izpisa.

Proti: Glasno delovanje, dolge prekinitve med tiskanjem večjega števila dokumentov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji