Objavljeno: 29.10.2013 | Monitor November 2013

Naš izbor na Androidu in iPhonu

Telefonske aplikacije, ki so našim preizkuševalcem ta mesec najbolj ostale v spominu.

Boris Šavc: Android

■ Edge: Quick Actions

Edge je aplikacija, ki bi morala biti del osnovnega Androida. Na rob zaslona nam prilepi izbrane aplikacije in gumbe, ki so poslej na voljo od vsepovsod.

■ Readmill – ebook reader

Readmill je zmogljivo branje elektronskih knjig po telefonu. Čtivo v program uvozimo z naprave, računalnika ali ga poiščemo med plejado brezplačnih naslovov.

■ Circa News

Z gestami podprt simpatičen bralnik novic Circa ne postreže le z viri z vseh koncev sveta, temveč tudi z lastnimi članki in olajšanim deljenjem najdenih zanimivosti.

■ Kick the Habit: Quit Smoking

Brezplačna aplikacija brez reklam in naknadnega plačevanja je najcenejši način odvajanja nepotrebne razvade. Prihaja ob pravem času. Uporabimo jo za ogrevanje pred dokončno odločitvijo na starega leta dan.

■ Prva pomoč

Odlična aplikacija ne ponuja le prve pomoči, temveč ob nastanku poškodb in najpogostejših nenadnih obolenjih uporabnika uči nujnih osnov s slikovnim gradivom, video posnetki in preverjanjem pridobljenega znanja.

■ Dream of Pixels

Slovenska različica igre tetris je z inovativnim pristopom in brezhibno izvedbo že pred časom navdušila uporabnike naprav z operacijskim sistemom iOS. Končno smo na vrsti še ljubitelji Androida.

■ Marvel Puzzle Quest Dark Reign

Priljubljeno igranje vlog, preoblečeno v preprosto igro tri v vrsto, se tokrat predstavlja v sodobnejši različici, polni superjunakov striparske hiše Marvel.

■ Pinball Rocks HD

Fliper Pinball Rocks bo z novimi in starimi uspešnicami prepričal rokerje po duši. Ker gre za res odlično igro, jo toplo priporočamo tudi drugim.

■ Clash of Clans

Strateška igra Clash of Clans predstavlja vrh ponudbe za domače vojskovodje. Brezplačna gradnja in urjenje vojske je sicer začinjeno z dodatnim plačevanjem, a se da povsem spodobno igrati tudi brez tega.

■ Malwarebytes Anti-Malware

Protivirusni programi za operacijski sistem Android so vroča tema, ki se je bomo lotili v prihodnji številki. Če sodite med tiste, ki mislijo, da so potrebni, vam tokrat predstavljamo izdelek podjetja Malwarebytes.

■ Moves

Moves je aplikacija za lastnike pametnih telefonov brez Samsungove oznake in programa S Health. Zapisuje si dnevno dejavnost in pešačenje, tekanje in kolesarjenje grafično prikaže za spodbudo v prihodnje.

■ miFi=Po AJPES

Aplikacija, ki kandidira za najbolj čudno ime na tržnici Google Play, omogoča brezplačne informacije o poslovnih subjektih v Sloveniji. Prikazani javni podatki ter finančni in grafični kazalniki se osvežujejo vsak dan.

■ Microsoft Remote Desktop

Microsoftov pripomoček nam omogoča povezovanje z namiznim računalnikom. V operacijski sistem Windows se z njim lahko povežemo iz katerekoli naprave z Androidom.

■ Frozen LED

Brezplačno spreminjanje barve opozorilne lučke navduši z lažjim odčitavanjem prejetih sporočil različnih stikov, aplikacij ali sistema. Aplikacija je strojno skromna in zato prijazna do baterije.

■ WiFi Opener

Zanimiva zamisel omogoča brezžično povezovanje z vročimi točkami, kjer se nenehno spreminjajo pristopna gesla. Ob pomoči aplikacije WiFi Opener jih za uspešno povezavo ni treba poznati.

■ Ark Mail

V primeru prejetega elektronskega sporočila neznanega pošiljatelja neznanca nemalokrat preverimo v spletu. Ark Mail vohlja namesto nas. Glede na ime in elektronski naslov prečeše družabna omrežja in sporočilu pripne najdene informacije.

Jure Forstnerič: Apple

■ Kaspersky Safe Browser

Rusko podjetje Kaspersky ponuja varen brskalnik za naprave iOS, ki nas varuje pred nevarnimi spletnimi stranmi – seveda lahko tudi sami dodamo blokirane strani in tematike.

■ Interaktivni vodnik za dolo-čanje lesnatih rastlin v TNP

Aplikacija, ki omogoča določanje dreves, grmov in lesnatih vzpenjavk v našem edinem narodnem parku – seveda so na voljo tudi fotografije.

■ Moon

Enostaven program, poln najrazličnejših podatkov o luni, recimo o njenem trenutnem položaju in kdaj se bo prikazala na nebu, seveda pa je tudi na voljo podatek o fazi.

■ RumeneStrani.si

Se še kdo spomni telefonskih imenikov oziroma rumene strani v njih? Zdaj so na voljo za naprave iOS, založene z goro podatkov, seveda je zraven tudi iskalnik.

■ IKEA Catalogue

Nova različica kataloga IKEA (torej za leto 2014) je že na voljo za iOS. Aplikacija omogoča prenos krajevnih različic, med drugim tudi za Avstrijo in Italijo (nam najbližji lokaciji).

■ Batman: Arkham Origins

Igra, v kateri prevzamemo vlogo enega in edinega Batmana v pretepanju številčnih sovražnikov na različnih krajih po mestu.

■ Dead Pixel

Enostavna igra, v kateri igramo vlogo ene slikovne pike, ki si želi, da bi obarvala svet in pri tem postala megapika.

■ Scotland Yard

Namizna igra, znana tudi pod imenom Mister X, v kateri se en igralec po zemljevidu premika na skrivaj, drugi pa ga morajo pri tem ujeti, da jim ne bi dokončno pobegnil.

■ CSR Classics

Dirkalna igra t. i. drag racinga, kjer se merimo na kratki progi in štejejo čim bolj natančne menjave prestav, tokrat s klasičnimi, predvsem ameriškimi avtomobili.

■ Duolingo

Odlična brezplačna aplikacija za učenje jezikov – trenutno so na voljo španščina, francoščina, nemščina, portugalščina, italijanščina in angleščina.

■ DaylightCal

Preprost in lično oblikovan program, ki nam vizualno prikaže trajanje, kot in kakovost sončne svetlobe glede na kraj, kjer smo.

■ Geometry-Calculator

Enostaven kalkulator, ki omogoča izračunavanje podatkov za različne oblike in objekte (kvadrate, trikotnike, tudi elipse, cilindre, itd.).

■ Metire

Namenjen vsem, ki jih včasih zmedejo količine pri receptih. Metire nam pomaga pretvarjati merske enote med seboj – točno velikost oziroma težo čajne žlice in podobno.

■ Prva pomoč

Program, razvit s strani našega Telekoma, v sodelovanju z Rdečim Križem Slovenije zajema kup podatkov in informacij za najrazličnejše primere, kjer je potrebna prva pomoč.

■ Time at work

Aplikacija, ki nam meri čas, ki ga preživimo v službi oziroma ob delu. Zapomni si tudi,  kje smo delali in koliko smo bili plačani – idealno za samostojne podjetnike.

■ PayPal

Mobilna aplikacija za spletno storitev PayPal. V njej urejamo svoj PayPal račun, tudi pošiljamo denar, v tujini pa so trgovine, v katerih lahko plačujemo neposredno s to aplikacijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji