Naš izbor na Androidu in iPhonu

Telefonske aplikacije, ki so našim preizkuševalcem ta mesec najbolj ostale v spominu.

Android

■ Ultimate custom widget (UCCW)

Predrugačenje sistema po lastnih željah je ena glavnih privlačnosti operacijskega sistema Android, zato ne moremo mimo nadvse priljubljenega in učinkovitega pripomočka UCCW.

■ Digg

Spletni veteran Digg se je nedavno kot feniks dvignil iz pepela in ponudil učinkovit način spremljanja spletnih zanimivosti. Ob odsotnosti Google Readerja mu morda (zopet) uspe.

■ Ansa

Ansa je razširjen Snapchat. Gre za neposredno sporočanje, ki za seboj ne pušča sledi. Kot se v Snapchatu fotografije uničijo same, Ansa po ogledu samodejno izbriše celoten pogovor.

■ mCOBISS

Slovenska virtualna knjižnica, ki mobilnim napravam z iOS in Androidom omogoča prilagojen dostop do bibliografskega sistema COBISS/OPAC. Več o njej v razširjenem članku.

■ Simplenote

Automattic, podjetje v ozadju priljubljenega WordPressa, je tudi na Androidu predstavilo svojo vizijo preprostih, z vsemi napravami, ki jih imamo v lasti,  sinhroniziranih zapiskov.

■ Dungelot

Raziskovanje naključno ustvarjenih temnic je z odličnim nadzorom igre Dungelot nadvse zabavno in globoko. Naj vas navidezna enostavnost ne zavede!

■ Simon The Sorcerer

Dvajset let stara avantura čarodeja Simona je s prilagojenim nadzorom in videzom danes enako sveža in zabavna, kot je bila v naši mladosti.

■ Disney Princess: Story Theater

Story Theater je digitalna igrača za ustvarjanje lastne zgodbe. V različici Princess so dežurne igralke Pepelka, morska deklica Ariela in zverinska nevesta Bella. Na tržnici Play najdemo tudi različico z junaki risanke Toy Story.

■ LEGO DUPLO Train

Nova zabavna stvaritev pod znamko LEGO DUPLO meri na strojevodje od dveh let naprej.

■ Prime Mover

Telovadna aplikacija Prime Mover se od tekmecev razlikuje po osredotočenosti na usmerjeno vadbo. Manj poudarka je sledenju posameznikove dejavnosti.

■ IQ Test – Ultimate!

Plačljivi test inteligence je dober tako za kratkočasenje kot za dejansko preverbo sogovornikovega (ali lastnega) uma.

■ Music Maker Jam

Starosta programskega glasbenega ustvarjanja Magix predstavlja novo glasbeno skrinjico, ki je začetnikom na voljo brezplačno.

■ SleepBot – Sleep Cycle Alarm

Popolnoma svež sledilec spalnih navad je preoblečen v elegantno obleko,  sestavljeno iz budilke, zaznavanja gibanja, snemalnika zvoka in privlačnih grafov, ki nam izdajo tudi najmanjšo nočno skrivnost.

■ CamCam – Selfies & fun photos!

Zamisel fotografskega pripomočka CamCam je preprosta, ob fotografiranju izbranega motiva s prednjo kamero zajame še izraz na fotografovem obrazu in ga združi s primarno sliko.

■ Quip (Preview)

Quip je testni program z novim pristopom urejanja besedil, ki se odlikuje z brezšivnim sodelovanjem naprav z Androidom, operacijskim sistemom iOS in drugimi računalniki.

■ Evomail – Modern Mobile Email

(Še en) inovativen pristop k elektronski pošti. Evomail se za sveti gral (beri: prazen nabiralnik) trudi z gestami za brisanje, arhiviranje, označevanje in spanje prejetih sporočil.

iPhone

■ Mailbox

Alternativni program za elektronsko pošto, ki olajša in pohitri delo. Trenutno podpira le Gmail, podpora drugim platformam naj bi bila na voljo kmalu.

■ On this day

Zanimiv koledar, s katerim si lahko ogledamo, kaj vse se je dogajalo na določen dan v zgodovini. Za več informacij zajema tudi bralnik za članke iz Wikipedije.

■ Google Earth

Digitalni globus sveta je na računalnikih dobro znan, je pa na voljo tudi za naprave iOS. V zadnji različici je dobil podporo tudi Street View, s katerim se lahko sprehajamo po različnih mestih.

■ Screen Lock Free

Aplikacija, ki ponuja dodatno stopnjo zaščite za izbrane datoteke (fotografije, video posnetke, beležke, stike), lahko prek kode ali prek vzorca.

■ Potrošnikov SOS

Program Zveze Potrošnikov Slovenije vsebuje informacije o pravicah potrošnikov pri nakupih in nasvete, kako ravnati pri uveljavljanju pravic.

■ Groove Racer

Prisrčna in preprosta dirkalna igra slovenskih avtorjev, kjer vozimo različna vozila po malemu morju različnih prog.

■ Reiner Knizia’s Medici

Predelava priljubljene namizne igre oblikovalca Reiner Knizia, kjer prevzamemo vlogo enega izmed članov srednjeveške družine Medici in si izbarantamo pot do zmage.

■ Rivals for Catan

Različica igre Settlers of Catan s kartami za dva igralca. Tako kot v izvirniku gradimo naselja, ceste in mesta, zraven pa kupujemo tudi trgovske ladje in heroje.

■ Stickman Downhill

Arkadna igra, v kateri vozimo gorsko kolo čez drn in strn. Igra se lahko pohvali s prikupno, na roke narisano grafiko, paziti pa moramo na natančno vožnjo, sploh ko pridemo do različnih skakalnic.

■ Thermometer

Preprosta aplikacija, ki nam glede na lokacijo GPS poda temperaturo in druge vremenske podatke, od relativne vlažnosti pa do hitrosti in smeri vetra, stopnje oblačnosti itd.

■ Movie Trailers Lite

Aplikacija, s katero smo vedno na tekočem o novih filmih, ki so šele na poti v kino. Poleg predogledov (trailerjev) imamo tudi povezave do drugih virov (Wikipedija, IMDB).

■ Pons slovar

Domača zbirka slovarjev, v kateri najdemo dvojezične slovarje za angleščino, nemščino, italijanščino in španščino.

■ Learn German – Wie Geht’s

Za vse, ki se učijo nemščino ali pa potrebujejo le hiter pregled koristnih fraz, je ta program zelo dobra in prijazna izbira.

■ A to B: Ljubljana

Navigacijska aplikacija, ki nas vodi po Ljubljani z javnimi prevoznimi sredstvi, torej poleg hoje še z avtobusom in sistemom BicikeLJ.

■ Photo Reflection

Preprost program, s katerim lahko na svoje fotografije dodamo zanimiv odsev, omogoča pa tudi nekaj različnih učinkov in popravkov končnih fotografij.

■ Vine

Na hitro Vine pogosto opisujejo kot Twitter za video – omogoča zajem, obdelavo in deljenje kratkega videa, kjer je omejitev šest sekund.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

podviz | 13.11.2013 | 15:30

Pozdravljeni, imam androidno tablico, malo sem zašel že v Google Play, ne poznam pa sistema. Tile predlagani programi naj bi se našli v GPlayu, kajne? Moti me, ker ni direktnega linka, potem pa ne vem, kateri program ste mislili. Pri več zadetkih potem postanem zmeden. Me pa zanima, če so kaki (izobraževalni, lahko pa tudi zabavni = igre) programi, ki bi bili primerni za otroka 5 let starosti. Ali lahko predlagate kaj oz. kako in kje se to lahko poišče? Ali se da na tablico namestiti tudi kak program za branje stripov? Hvala za kak nasvet že vnaprej. Lep pozdrav, Gregor

Matjaž Klančar | 13.11.2013 | 15:34

Pozdravljeni, če v tržnici Play (play.google.com ali pa na telefonu) v iskalniku vpišete naslov programa, vam bi ga moral najti. Katerega točno vam ni? Za bralnik stripov lahko poizkusite z: https://play.google.com/store/search?q=comics%20reader Za otroke pa kaj takega: https://play.google.com/store/search?q=children%20free

podviz | 14.11.2013 | 09:31

Pozdravljeni, hvala za hiter odgovor. Vse sem našel, pri nekaterih stvareh je bilo le zadetkov več. To ni problem, se pa ne da v Google Playu kaj posebnega iskati po kriterijih - rezultati padejo ven v takem vrstnem redu, kot pač, potem pa moraš za vsako aplikacijo posebej brati podrobnosti, če te zanima, kajne? Sedaj sem naložil kar nekaj aplikacij (na zalogo), da jih bom imel ko bom imel čas doma (brez interneta) malo pregledal. Sem pa sedaj trčil ob organizacijo Androidne tablice. Sedaj imam na 'namizju' vse polno aplikacij, pogrešam kak Explorer ali kaj podobnega. Vmes sem snel tudi eno brezplačno e-knjigo v pdf-ju, pa sedaj tudi ne vem več, kako naj jo poiščem.

Matjaž Klančar | 14.11.2013 | 11:11

Ja, organizacija ni ravno najboljša stran Androida. Če imate tablico z Androidom 4.0 ali več, potem lahko ikone na namizju "sestavljate" v folderje. Enostavno "primete" eno ikono in jo spustite na drugo; avtomatsko bo nastal folder, v katerega boste lahko metali še druge ikone. Glede PDFja pa - če vas (brskalnik?) ni eksplicitno vprašal kam jo bo shranil, potem je "nekje" v datotečnem sistemu, ki ga lahko preiščete s katerim izmed datotečnih brskalnikov ("explorer"). Najdete jih v Playu z recimo iskanjem po "file manager".

podviz | 14.11.2013 | 11:16

Najlepša hvala! Še se bom učil.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji