Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2012 | Teme: android, brskalnik, iPhone

Mobilno okno v svet

Pametni telefoni so bojda najhitreje rastoča tehnološka igračka vseh časov. Njihovi zasloni so vedno večji in sposobni prikazati več podrobnosti. Zdi se, da večino spletnega brskanja opravimo s telefonom. Daleč so časi, ko smo se neradi mučili s prilagojenimi spletišči WAP. Danes še mobilnih različic, ki jih imajo nekatera priljubljena spletišča, ne povohamo več, saj so mobilni brskalniki povsem dorasli namizni vlogi. S hitrimi koraki dohajajo večje bratrance, spotoma posvojijo vsako njihovo dobroto in dodajo ščepec lastne magije.

Številni uporabniki na telefon nikoli ne naložijo alternativnega spletnega brskalnika, ker so jim operacijskemu sistemu priloženi spletni pohajkovalci več kot zadostni. Nadgradnje izdelovalcev, kot je kožica Sense 4, ki jo napravam prilaga tajvanski HTC, jim dodajo še zmožnost ali dve, zato je našim potrebam po sposobnem brskanju hitro zadoščeno. Priloženi programi za spletno udejstvovanje poznajo Flash, pametno povečujejo prikazano besedilo glede na bralčevo pozornost in znajo z zavihki. Naštete so le tri izmed številnih dobrot, ki se kar same znajdejo na kupljenih napravah. Kljub temu vsakemu spletnemu brskalniku, ki je v operacijski sistem privzeto umeščen, nekaj manjka. Prej ali slej začnemo nekaj pogrešati. Ko ugotovimo, kaj je to, se ozremo po alternativah. Teh je res veliko. Od znancev z namiznih sistemov do novih imen, zvezd, ki so se rodile na Googlovem mobilnem sistemu. Zaradi razpršenosti naprav z Androidom nekateri razvijalci uporabijo zvijačo in na tržnici Google Play objavijo dve aplikaciji. Lažje različice namenijo slabšim napravam, polne aplikacije, do roba naphane z zmožnostmi, pa prihranijo za telefone s kipečimi strojnimi mišicami.

Chrome Beta

Približevanje pogleda na strani, polni povezav, je dobrodošlo. Z njim lažje izberemo pravo pot naprej. Žal na nekaterih straneh deluje bolje kot na drugih. Po daljšem preizkušanju smo ugotovili, da je skupni imenovalec gostota povezanih strani. Čim več je povezav, tem bolj je verjetno, da Chrome ob dotiku približa pogled.

Priljubljenost Googlovega brskalnika se hitro veča. Nedavno je presegel številko, ki ga je ustoličila za največkrat uporabljenega na svetu. Na valovih uspeha je spletni velikan izdal mobilno različico brskalnika Chrome. Kot je pri Googlu že v navadi, je aplikacija spočetka na voljo v različici beta, čeprav je morda bolj dodelana kot marsikateri tekmečev izdelek. Chrome Beta lahko namestimo le v naprave z zadnjo različico operacijskega sistema Android, Ice Cream Sandwich. Če je bila to pred kratkim še ovira, je danes, ko je večina priljubljenih modelov že dobila svojo dozo Sladoleda, le še težavica.

Brskalnik ima minimalističen uporabniški vmesnik, ki se izkaže za izredno hitrega. Gladkost delovanja pa ni stvar, na katero bi letelo največ pohval, ko beseda nanese na brskalnik iz Googlovega hleva. Najbolj preseneti povezljivost z drugimi iteracijami brskalnika. Stran odpremo na računalniku in z ogledom nadaljujemo na telefonu. Razvijalci so sožitje dosegli z uporabo Googlovega uporabniškega računa. Če smo prijavljeni tako na računalniku kot na telefonu, nam bo izbira možnosti Druge naprave pokazala vse odprte zavihke na drugih brskalnikih, povezanih z našim računom. V osnovnem pogledu imamo na spodnjem delu zaslona tri gumbe. Prvi nam prikaže najpogosteje obiskane strani, drugi seznam priljubljenih spletišč, tretji pa odprte zavihke v drugih napravah. Zavihki se skrivajo pod gumbom desno od naslovne vrstice. Tako imenovani Omnibox prikaže zavihke v obliki animiranih kartic, ki so dosegljive s preprostim dotikom. S prsti jih premikamo, izbiramo in brišemo. Slednje s potegom prsta vstran. Brskalnik omogoča skrito delovanje v načinu Incognito, ki ne beleži nobene zgodovine. Zavihki v skritem načinu so dosegljivi po isti poti kot običajni. Aplikacijo lepo dopolnjujejo sladkorčki, kot sta približanje pogleda na strani, polni povezav, in premikanje po spletni strani z nagibanjem telefona. Oboje je zanimivo, o uporabnosti pa naj presodi vsak uporabnik sam.

Že telefonska različica je po načinu dela zelo podobna namizni, tablična pa se od nje skoraj ne razlikuje. Zaradi večje površine zaslona je brskanje udobnejše in privlačnejše. Izumi s telefonske različice na tablici ne pridejo do izraza. Načeloma deluje vse kot na telefonu, tudi slabosti. Predvsem imamo v mislih podporo Flashu, za katerega se je Google javno izrazil, da ga ne podpira več. Flash ne deluje tudi, ko ga imamo nameščenega v sistem ločeno. Treba je vedeti, da je Chrome še vedno v različici beta. Z vsako posodobitvijo bo napredoval in tako je bilo tudi z mankom gumba ali nastavitve za ignoriranje mobilnih spletišč, ki so mu ga vsi očitali. Z mobilnimi napravami, ki imajo dandanes zelo pregledne zaslone, res ne želimo doživeti okrnjene spletne izkušnje. V ta namen razvijalci mobilnih brskalnikov v programe vgradijo možnost spreminjanja UA niza (angl. User Agent String), ki se spletišču z mobilno različico vsebine lažno predstavi kot namizni računalnik. Chrome je to možnost v zadnji nadgradnji dobil, kar dokazuje, da imajo razvijalci le posluh za uporabniške tegobe, zato si lahko v prihodnosti od njega nadejamo še veliko več.

Chrome Beta 0.18

ZA: Hitrost, preprost in učinkovit uporabniški vmesnik, odlično izvedeno delo z zavihki.

PROTI: Ne podpira Flasha, samo za Android 4.

Firefox

Uporaba dodatkov in sinhronizacija z namizno različico Ognjene lisice sta razloga za preizkus mobilnega Firefoxa kljub nekaterim siceršnjim pomanjkljivostim.

Spletni brskalnik z razvojem svetlobne hitrosti je navzoč tudi na Googlovem operacijskem sistemu Android. Po gostoti izdajanja novih različic skoraj ne zaostaja za velikim bratom, saj so pri Mozilli v zadnjem letu izdelali kar šest različic mobilnega brskalnika. Med pisanjem tega članka je bila Ognjena lisica pri številki 10. Vmesnik brskalnika je minimalističen. Ves zaslon nameni prikazani vsebini. Uporabniški vmesnik se skrije za robove zaslona. Če hočemo do njega, ga prikličemo s potegom prsta v ustrezno smer. Poteg z desne na levo razkrije navigacijska gumba, nastavitve in zaznamovanje spletnih strani z uporabo enega klika (Single Click Bookmarks). Pod nastavitvami upravljamo prenose, nameščamo dodatke in izbiramo dodatne zmožnosti, kot je anonimno brskanje (Tell sites not to track me). Poteg z leve na desno razkrije odprte zavihke in podokno z zaznamki, zgodovino ter enostavnim povezovanjem z namizno različico programa. Za sinhronizacijo nastavitev, prijavnih podatkov, zaznamkov in zgodovine moramo najprej nastaviti namizni del, se prijaviti v brezplačni uporabniški račun in na telefonu omogočiti sinhronizacijo, s čimer dobimo generično geslo, ki ga uporabimo za parjenje.

Kljub temu da je Firefox na papirju videti hiter kot Usain Bolt, je v resničnem življenju bolj podoben motociklistu Rossiju v tekoči sezoni Velike nagrade. Za tiste, ki jim športna primerjava ne pove veliko, naj poudarimo, da se Ognjena lisica rada zatika. Gladkost brskalnika Chrome in drugih konkurenčnih izdelkov je zanjo (za zdaj) nedosegljiva. Poleg tega najedajo črni kvadrati znotraj spletišč, ki ponujajo vgrajene video posnetke. Firefox se spletiščem predstavi kot namizni program, zato je toliko bolj moteče, da vgrajenih filmčkov ne zna predvajati.

Firefox 10.0.4

ZA: Izkoriščanje zaslona, povezljivost z namizno različico.

PROTI: Občasno zatikanje, maloštevilni dodatki, ne predvaja vgrajenih video posnetkov.

Opera Mobile in Opera Mini

Zaradi obilja prostora je na tablici vmesnik Opere videti privlačnejši. Na sliki zmožnost Speed Dial, ki jo je še vedno treba polniti ročno.

Norveško podjetje Opera Software je eno tistih, ki spletno brskanje jemlje skrajno resno. Zaradi pisanosti strojne opreme, ki poganja operacijski sistem Android, in za zagotavljanje čim boljše uporabniške izkušnje vsem so se odločili, da bodo razvijali dva izdelka hkrati. Opera Mobile je namenjen zmogljivejšim napravam, različica Mini pa je primernejša za šibkejše posameznike androidne vojske, ki običajno ne zmorejo poganjati zadnje različice operacijskega sistema. Oba mobilna člana družine Opera sta pripravljena na HTML5 celo bolj kot namizna različica istega brskalnika in oba imata skoraj do potankosti enak uporabniški vmesnik. Kljub temu da nima tako čistega vmesnika kot na primer Firefox in pokaže na zaslonu precej manj, poteka upravljanje programa tekoče. Za prijetno rabo je zaslužen spodnji akcijski trak, ki ponuja navigacijo, delo z zavihki in pod znano črko O med drugim še iskanje po vsebini, zgodovino, zaznamke in bogate nastavitve, v katerih najdemo priročno možnost objemanja besedila. Ko vsebino na strani povečamo, nam ga Text wrapping poravna na zaslon tako, da je branje tekoče in brez izgub ali odvečnega premikanja. Zaslon je razdeljen precej klasično, še posebej je to očitno v naslovni vrstici, ki ima ločeno polje z iskalniki. Čeprav tako tratenje prostora telefonu ne pristaja, je z njim lažje zamenjati vir znanja. Osnovna stran v brskalniku je Speed Dial, ki prikaže najpogosteje obiskana spletišča. Tako pravi teorija, medtem ko v praksi seznam na začetku napolni Opera, nato pa ga moramo spreminjati ročno. Med prvimi vnosi najdemo Opera Mobile Store, ki je namenjen tistim, ki nimajo dostopa do tržnice Google Play, oziroma je ponudba za njihovo državo siromašnejša. Iskanje in nameščanje aplikacij je enostavno, ob izbiri programa nas sistem vpraša po modelu mobilne naprave in ciljni lokaciji, kamor bomo shranili namestitveni paket. Posebnost, ki jo velja omeniti, je Opera Link, ki poskrbi za sinhronizacijo zaznamkov in seznama Speed Dial med različnimi napravami z istim uporabniškim računom. Pogrešali smo prenos zgodovine, uporabniških imen in gesel.

Opera Mini je navidez enaka, kar je dobro, saj ponuja enakovredno uporabniško izkušnjo. Enak je tudi sistem, ki skrbi za prikaz spletnih strani. Presto Engine je to pot nameščen na strežniku, od koder po prejeti zahtevi na lokalni brskalnik pošlje zgolj stisnjeno spletno stran. Na ta način je delovanje izredno hitro in varčno. Brskanje s programom Opera Mini porabi komaj desetino običajne pasovne širine. Oboje zahteva svoj davek. Pomanjšana Opera ne prebavi Flasha ali elementov HTML5.

Opera Mobile 12.0.2

ZA: Podpora Flashu, HTML5, sinhronizacija z drugimi napravami.

PROTI: Ni dodatkov, slabša izkoriščenost prostora.

Opera Mini 7.0.2

ZA: Hitrost, enak uporabniški vmesnik kot pri polni različici, sinhronizacija z drugimi napravami.

PROTI: Ni Flasha ali HTML5, slabša izkoriščenost prostora.

Dolphin Browser HD in Dolphin Browser Mini

Dodatki so maloštevilni, a kakovostni. Poiščemo jih lahko znotraj samega brskalnika ali na tržnici Google Play. Eden izmed bolj uporabnih je Dolphin Webzine, ki je prikazan na sliki. Z njim brskalnik spremenimo v bralnik priljubljenih novičarskih virov.

Ubijalska funkcija obeh Delfinov je upravljanje gest.

Razvijalci priljubljenega Delfina so pobrali najboljše od tekmecev, dodali ščepec lastne ustvarjalne magije in naredili odličen spletni brskalnik, ki sicer ni najhitrejši, a je nadvse premišljen in dodelan. Uporabniški vmesnik se tudi tu skriva za robovi zaslona. Daljši poteg s prsti z leve razkrije zaznamke, na desni strani pa so umeščeni dodatki in različne grafične podobe. Dodatkov ni veliko, vendar z njimi precej razširimo zmožnosti programa. Med njimi najdemo na primer Dolphin Read Later, s katerim shranimo vsebino obiskane spletne strani za kasnejše branje, in Dolphin Webzine, ki brskalnik spremeni v digitalni časnik. Delo z brskalnikom je intuitivno, za kar poskrbijo z zeleno osvetljene ikone. Zmožnost Dolphin Connect si z drugimi napravami na Androidu (kmalu tudi s tistimi z operacijskega sistema iOS) izmenja zaznamke in ustvarjene geste s prsti. Prav slednje so zvezda brskalnika Dolphin. Delujejo tako dobro, da se človek vpraša, zakaj jih nimajo že vsi mobilni brskalniki. Ob pritisku podobe delfina izberemo ikono roke in narišemo poljuben znak. Črka O pomeni, da želimo stran spet naložiti, N odpre nov zavihek, G obišče iskalnik Google in tako naprej. Poleg že vnesenih gest s pomočjo sposobnega urejevalnika zlahka ustvarimo svoje. Poleg gest se pod ikono delfina skriva novost, glasovni ukazi. Z njimi brskalniku z glasom zapovedujemo, kaj naj naredi. Privlačno za pokušino, vendar jim za resnejše delo manjka slovenščina, česar smo pri teh pripomočkih že vajeni. Od novosti bodo tako največ odnesli tisti, ki so podkovani v angleščini. Z vsakim novim zavihkom, ki ga na primer odpremo z glasnim New Tab, se prikaže seznam Speed Dial, ki vsebuje priljubljene spletne destinacije, ki jih vnesemo sami.

Oskubljena različica ima predrugačen uporabniški vmesnik, kar zna biti težava, če se selimo iz ene v drugo, je hitrejša in kljub kompromisom podpira JavaScript in Flash, pri katerem ima, resnici na ljubo, precej težav. Pod Toolbox so glavne zmožnosti, ki so ostale malčku. Na prvem mestu so geste, ki igrajo enako vlogo kot v različici HD. Med orodji najdemo še spreminjanje niza, s katerim nas spletišča identificirajo. Predstavimo se jim lahko kot Android, iPhone, iPad ali kot običajni namizni računalnik. Private Browsing uporabimo, kadar ne želimo, da se dogajanje v brskalniku beleži, Screen Cut pa, kadar potrebujemo zajem celotne spletne strani v sliki. Do vseh naštetih zmožnosti in še več, tudi do zgodovine in zaznamkov, pridemo s pritiskom na glavni izbirni gumb telefona.

Dolphin Browser HD 8.0.1

ZA: Flash, uporabni dodatki, prilagodljive geste.

PROTI: Ni med najhitrejšimi.

Dolphin Browser Mini 2.3

ZA: Hitrost, prilagodljive geste, zajem celotne strani v sliko.

PROTI: Flash ne deluje najbolje, drugačen uporabniški vmesnik kot različica HD.

OverSkreen (1,99 EUR)

OverSkreen po zmožnostih ne zaostaja za tekmeci. Kljub temu so daleč najboljša izmed njih lebdeča okna, ki opravičijo zahtevani izdatek. Priporočamo vsem lastnikom tablic.

OverSkreen je edini od predstavljenih brskalnikov plačljiv. Cena resda ni visoka, a jo je ob tako močni brezplačni konkurenci težko prebaviti. Kljub temu je OverSkreen vreden denarja, ki ga zahteva. Predvsem ga priporočamo lastnikom tablic. Njegova posebnost so namreč lebdeča okna, ki so nadvse pripravna, ko na primer nekdo na družabnem omrežju Facebook objavi povezavo na filmček. OverSkreen ga odpre in začne predvajati, ne da bi zaprl osnovno aplikacijo. Med predvajanjem zato prebiramo objave prijateljev nemoteno naprej. Odpremo lahko več teh oken, jih po želji premikamo, večamo in manjšamo. Hitro se z njimi počutimo kot doma, na namizju običajnega računalnika. Podpora Flashu je brezhibna. Med drugimi zmožnostmi inovativnega mobilnega brskalnika moramo izpostaviti še preprečevanje neželenih oken, igranje vloge namiznega brskalnika in zasebno brskanje po spletu.

OverSkreen 1.6.1

ZA: Lebdeča okna, podpora Flashu, blokada prikaznih oken.

PROTI: Občasno zatikanje.

Najboljši brskalnik

Najboljšega brskalnika ni mogoče razglasiti, saj ima slehernik sebi lastne potrebe. Nekomu bo všeč hitrost Googlovega programa Chrome, drugemu domačnost Firefoxa, spet tretjemu celovitost rešitev v aplikaciji Dolphin Browser HD. Da sploh ne omenjamo priročnih lebdečih oken brskalnika OverSkreen ali posebnosti drugih brskalnikov, kot so zabavni Skyfire, prilagodljivi Maxthon ali kitajski, bojda najbolj razširjeni pripomoček za deskanje po spletu na svetu, UC Browser. Ker je večina povsem brezplačnih, ni razloga, zakaj jih ne bi preizkusili več in med njimi našli svojega najljubšega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji