Objavljeno: 8.3.2005 20:06 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark E320

Enega predstavnika Lexmarkove nove serije cenejših laserskih tiskalnikov (E232) smo preizkusili že v prejšnji številki, tokrat pa smo na mizo dali nekoliko močnejši model E320.

Osnovna razlika je v tem, da ima vgrajen nekoliko hitrejši pogon (zmogel naj bi 26 strani na minuto), ki podpira večjo ločljivost (polnih 1200 dpi) predvsem pa, da podpira tudi opisni jezik postscript. Na voljo je tudi različica N z omrežno podporo in TN, ki ima poleg tega še dodatno kaseto za 550 listov. Oboje lahko osnovnemu modelu tudi dokupimo.

Po zunanjosti so vsi modeli serije E enaki, vendar se njihova notranjost precej razlikuje. Pogon modela E320, ki omogoča ločljivost 1200 dpi (2400 programsko) tudi v praksi omogoča precej bolj kakovostno tiskanje kot tisti pri modelu E232. Bitne slike, ki smo jih natisnili (v jeziku postscript) so zelo enakomerne, čeravno je raster kar dobro viden. Algoritem za navidezno ločljivost 2400 dpi raster vendarle malenkost zabriše (vendar tiskanje tudi občutno upočasni). Po drugi strani je zanimivo, da sicer velika ločljivost nič ne pomaga pri tisku podrobnosti velikosti dveh (in ene) pik. Te so namreč zabrisane in slabše vidne kot pri nekaterih dražjih modelih z ločljivostjo 600 dpi. Gonilnik ima velike težave z bolj kompleksnimi izdelki, kot je npr. naslovnica Monitorja, saj le te v postscriptu nikakor nismo mogli natisniti (tiskalnik je po osmih minutah izpisal napako). No, najpomembnejše je, da je kakovost besedila in morebitnih vstavljenih grafikonov zelo dobra, kot pri večini laserskih tiskalnikov.

Tiskalnik sodi med najhitrejše tiskalnike v spodnjem cenovnem razredu, pri tisku besedila pa je sploh najhitrejši (namerili smo mu le 24 strani na minuto, deklariranih je 26). Za 9 strani poslovnega poročila z grafikoni potrebuje le 27 sekund. Tudi odtis prve strani je zelo hiter, le 8 sekund (pri tiskanju iz popolnega spanja se ta čas podaljša na 30 sekund). Je pa zanimivo, da take hitrosti veljajo le pri tisku pri ločljivosti 600 pik na palec, pri polni ločljivosti pa se hitrost prepolovi (namerili smo natanko 12,5 strani na minuto), saj se pogon dejansko počasneje vrti.

Tiskalnik ima poleg kasete za 250 listov tudi podajalnik za posamične liste. S slednjim smo preizkusili tiskanje na kuverte B5, ki jih je tiskalnik potiskal nekoliko neenakomerno.

Ker tiskalniku lahko vstavimo kasete z barvilom za 6000 strani (in ne le za 2500, kot to velja za cenejši model E232), je cena odtisa bolj ugodna - 7,41 tolarja. Kar v primerjavi s konkurenco še vedno ni ravno poceni, vendar tudi ne zelo drago. Opozoriti velja, da so ob nakupu vgrajene "polprazne" posode z barvilom, kar pa moramo pričakovati skoraj pri vseh tiskalnikih.

Lexmark E320 je eden redkih tiskalnikov spodnjega razreda, ki podpira postscript. Žal ga podpira slabo in nezanesljivo, poleg tega pa se manj zahtevni oblikovalci postscriptu lahko izognejo tudi s programskimi orodji.

Lexmark E320

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 26 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (in večnamenski podajalnik); PCL, postscript 3; 32 MB/160 MB; USB, vzporedni.

Cena: 115.900 tolarjev, model E332N 144.719 tolarjev, model E332N 181.941 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 7,41 tolarja.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 585 58 00.

Za: Enakomeren odtis, ugodna cena za tiskalnik s postscriptom. Zelo hitro tiskanje.

Proti: Slabše vidne podrobnosti, nezanesljiv postscript.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji