Objavljeno: 4.2.2007 13:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark E250dn in E352dn

Lexmarkova serija E se je okrepila - z modeloma E250dn in E352dn. Tiskalnika sta namenjena pisarniški rabi, opremljena sta z omrežnim vmesnikom in avtomatskim tiskom na obe strani papirja. Zaradi majhnosti se bo našel prostor zanju tudi na nekoliko bolj natrpani pisarniški mizi. Med delovanjem ne povzročata nadležnega hrupa, ker pa imata tudi omrežni vmesnik, ju tudi sicer ne bi bilo težko preseliti nekam na samo. Za upravljanje na daljavo skrbi vgrajen spletni strežnik, prek katerega lahko dostopamo s spletnim brskalnikom.

Tiskalnika sta si na pogled zelo podobna, le da močnejšega, E352dn, na čelni plošči krasi še majhen zaslon, prek katerega lahko spreminjamo nastavitve tiskalnika. Uporabniški vmesnik je razmeroma pregleden, vendar je dostop s spletnim brskalnikom vendarle boljši.

Opremljena sta s predalnikom za 250 listov in ročnim podajalnikom za papir, ob zahtevnejši rabi pa je mogoče dokupiti dodaten predalnik za papir in tako zmogljivost povečati na 550 listov.

Ključna razlika med tiskalnikoma je v zmogljivosti ali hitrosti pogona. E250dn ima navedeno hitrost 28 strani na minuto, izmerili smo celo za polovičko več. Tako nam s petnajst strani dolgim dokumentom postreže v osemintridesetih sekundah, močnejši z navedeno hitrostjo 33 strani na minuto pa to stori še pet sekund hitreje. Grafični elementi pri tiskanju ne povzročajo težav. Devet strani dolgo poročilo šibkejši natisne v petindvajsetih sekundah, E352dn pa dve sekundi hitreje. Zelo hitra sta pri tiskanju fotografij v ločljivosti 600 pik na palec, saj za bitno sliko porabita le deset sekund. To je med konkurenti trenutno najhitreje. Minutko dlje porabita za tiskanje fotografije s posnemanjem postscripta.

Lexmark E250dn zmore največjo ločljivost 600 x 600 pik na palec (2400 programsko). Natisnjeno besedilo je, kot se za laserske tiskalnike spodobi, odlično. Tiskanje fotografij pa mu gre celo nekoliko bolje kot v tem razredu najzmogljivejšemu modelu T640, saj na fotografijah raster ni tako zelo opazen. Fotografije so nekoliko presvetle, na temnih odtenkih pa se naredi moteč vzorec črne barve. E352dn se lahko pohvali že z največjo ločljivostjo 1200 x 1200 pik na palec. Tako kot pri šibkejšem modelu je tudi tu kakovost besedilnega odtisa odlična, pa tudi odtis fotografij. Zanimivo pa je, da se pri višji ločljivosti kakovost odtisa poslabša. Tako so tanke črte na vektorski sliki pri ločljivosti 1200 pik na palec skorajda nevidne.

Tiskalnika sta zaradi zmogljivosti namenjena predvsem pisarniški rabi. Zelo ugodna cena šibkejšega modela je njegova prednost, saj je vprašanje, koliko uporabnikov bi bilo za nekoliko hitrejši tisk in pogojno višjo ločljivost pripravljeno plačati toliko višjo ceno.

Nekoliko manj ugodna je le cena izpisa, saj šibkejši model za natisnjeno stran zahteva 7 tolarjev, močnejši pa 5,1 tolarja.

Lexmark E250dn

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljiv ČB).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 28 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predalnik); PCL6, PS3; 32 MB.

Cena: 75.720 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 7,01 tolarja.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Hitrost izpisa, cena tiskalnika, tisk na obe strani papirja.

Proti: Cena izpisa.

Lexmark E352dn

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljiv ČB).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 33 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predalnik); PCL6, PS3; 32 MB.

Cena: 124.680 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 5,10 tolarja.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si

Za: Hitrost izpisa, cena tiskalnika.

Proti: Cena izpisa, kakovost pri višji ločljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji