Objavljeno: 5.12.2007 10:41 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad X61s

Prenosniki Lenovo Thinkpad serije X so stari znanci naših preizkusov. Gre za ultra lahke prenosnike, ki kljub skromnim meram niso prav nič podhranjeni. Celo nasprotno - februarja letos preizkušeni model X60 (tablična različica) je brez napajanja zdržal skoraj 6 ur.

X61 se na videz ne razlikuje od svojih predhodnikov iz družine X60. Novosti so pravzaprav zgolj v notranjosti (platforma Santa Rosa, skupaj s posodobljenim brezžičnim vmesnikom), na zunaj pa se že preizkušeni (in dodobra uveljavljen) slog ni prav nič spremenil. Kljub temu je Lenovu (prej IBM) uspelo v ohišje majhnih mer "stlačiti" nekaj več magnezijeve zlitine, ki predvsem zaslon varuje pred morebitnimi poškodbami.

Sprememba je tudi na zadnji strani prenosnika. Medtem ko je pri predhodniku baterija nekoliko štrlela iz ohišja, tega pri preizkušenem modelu nismo zasledili. Priložena je namreč zgolj štiricelična baterija, to pa je precej manj kot pri predhodniku. Zaradi tega je tudi čas trajanja akumulatorja s 3 urami in še nekaj minutami zgolj povprečen, v primerjavi s predhodnikom celo slab. Seveda vam Lenovo večjo, osemcelično baterijo lahko proda kot dodatno opremo, pa vendarle. In ko smo že ravno pri dodatni opremi - na tem seznamu se je znašla tudi optična enota, vgrajena v doplačljivo priklopno postajo ("docking station"). Nekateri konkurenčni izdelovalci "subnotesov" optično enoto že priložijo ali vgradijo, nekateri (Toshiba) pri tem ostanejo še vedno enako tanki.

Gre za strojno zmogljiv prenosnik, zgrajen okrog varčnega procesorja Core 2 Duo iz družine L7xxx ("Low voltage"). 2 GB pomnilnika in razmeroma velik disk sta seveda samoumevna. Poslovni uporabniki zagotovo ne bodo pogrešali odbojnega premaza na zaslonu LCD; slednji tudi ne pretirava z visoko ločljivostjo. Nabor priključkov je običajen, prav tako bralnik prstnih odtisov za varno prijavo v računalnik. Tipkovnica in krmilna paličica ostajata vrhunski, je pa res, da je tipkovnica zaradi majhnih mer samega prenosnika tu in tam malce bolj "natlačena" s tipkami.

V računalnik je naložena poslovna različica Microsoftove Viste, in to celo 64-bitna različica. Temu ustrezno so prilagojeni gonilniki za vso zunanjo opremo računalnika, v spletu pa so na voljo tudi 32-bitni gonilniki za Visto in za starejši sistem Windows XP.

Hitrostno je, kljub razmeroma nizki nazivni hitrosti procesorja, računalnik zelo zmogljiv, saj je naše preizkuse (tako v XP kot tudi v Visti) pognal do nadvse zavidljivih rezultatov. Zagotovo tudi po zaslugi kar 2 GB delovnega pomnilnika, ki pa ga resda dodobra "zapolnijo" (pre)številni prednaloženi programi, ki jih na računalniku ugledamo že ob prvem zagonu in od uporabnika zahtevajo marsikateri (nadležen) klik za izklop te ali one (ne)uporabne zmožnosti.

Lenovo Thinkpad X61s

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 96.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 85.

Trajanje delovanja: 3 ure 6 minut.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 8.

Mere: 26,8 × 21,1 × 2,6 cm, 1,3 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo L7500, 1,6 GHz, 2 GB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/Draft-N.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business 64-bit.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si; Diss, www.diss.si; Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Zmogljivost, kakovost izdelave.

Proti: Visoka cena, optična enota ni priložena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji