Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad W700DS

Pred kratkim smo v Monitorju preizkusili velikanski, 17-palčni prenosnik podjetja Lenovo, ThinkPad W700. Tokrat smo se spoprijeli s še težjim primerkom, ki je na zunaj praktično enak prvemu. Poglavitna razlika med njima je dodaten zaslon, ki izskoči iz ohišja glavnega zaslona na desni strani. Od tod tudi dodatni črki v oznaki prenosnika - DS pomeni namreč Dual Screen. Manjši zaslon lahko nagibamo naprej ali nazaj.

Ker je večina lastnosti ThinkPada W700DS enaka tistim pri W700, jih le na hitro preletimo. Računalnik (pri masi več kot 5 kg bi mu težko rekli prenosnik) je zasnovan na naboru Intel PM45 ("Calistoga"). Da uporabniku procesorske moči zlepa ne bo zmanjkalo, poskrbi kar štirijedrni procesor Core 2 Extreme. Pri delu mu pomaga 4 GB pomnilnika - največ, kar lahko 32-bitni operacijski sistem še (skoraj v celoti) izkoristi. V ohišju sta skrita dva diska, a sta po zmogljivosti slabša od tistih v W700 (vsak po 160 GB namesto 200 GB). Tudi izmenljivi optični pogon zna zapisovati "le" plošče DVD, ne pa tudi BluRay.

Grafični podsistem je, tako kot pri W700, vrhunski. Kartica nVIDIA Quadro FX 3700M s kar gigabajtom namenskega pomnilnika krmili dva zaslona. Glavni zaslon se ponaša z ločljivostjo 1920 × 1080 pik, dodatni zaslon pa ima kljub manjšim meram (10,6 palca po diagonali) še zmeraj spodobnih 768 × 1280 pik. Pri preizkusu s programom 3DMark 2001 je W700DS dosegel nov najboljši rezultat, kar 37114 točk. Očitno je prenosnik vrhunska grafična delovna postaja (o tem pričata tudi vgrajena grafična tablica Wacom ter kalibrator barv zaslona). Ti uporabniki bodo znali dodatni zaslon tudi najbolj izkoristiti - bodisi za orodjarno v Photoshopu ali kakem drugem profesionalnem programu bodisi za odprto okno odjemalca trenutnega sporočanja ali kakega drugega vsakdanjega programa. Ob zelo visoki ceni in slabi prenosljivosti si upamo napovedati, da si bodo le redki "navadni" uporabniki privoščili nakup te zverine.

Nabor priključkov in vmesnikov je enak kot pri W700, torej pet vmesnikov USB, firewire, VGA, DVI in DisplayPort, ki igra vlogo vmesnika HDMI. Za povezavo z zunanjim svetom so namenjeni brezžična in ožičena omrežna kartica, bluetooth ter zastareli modem. Za posladek najdemo še bralnik prstnih odtisov, bralnik pomnilniških kartic in že omenjeni kalibrator barv zaslona. Tisti, ki mu vse to ne zadošča, si lahko sistem razširi s karticami PC Card ali Express Card, saj je na voljo po ena reža za vsako vrsto kartic.

Tipkovnica je odlična - opravka imamo s ThinkPadom. Prostora za tipke je več kot dovolj, zato je tipkovnici dodan številski del. Kazalček lahko krmilimo s krmilno paličico ali s sledilno ploščico. Poglavje zase je akumulator, ki je po nazivni zmogljivosti (7800 mAh) enak tistemu iz W700, pri preizkusu s programom MobileMark pa je (ob skritem drugem zaslonu) zagotavljal energijo za skoraj pol ure dlje (2 uri 34 minut). Ko smo uporabili še drugi zaslon, je akumulator obnemogel že po uri in pol. Temu smo težko verjeli, a je ponovljeni poskus dal enak rezultat. Očitno dodatni zaslon in večja obremenitev grafične kartice drastično vplivata na trajanje delovanja akumulatorja. Mimogrede, pretvornik za električno energijo je vsaj po občutku, če že ne v resnici, težji od kakega netbooka.

V prenosnik je nameščeno okolje Windows Vista Business. Poleg tega je na disku še prgišče bolj in manj koristnih programov za lažje delo s prenosnikom.

Lenovo ThinkPad W700DS

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity):

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation):

Trajanje delovanja: 2 uri 32 minut.

Zgradba in oprema: 9,5.

Velikost in teža: 6.

Mere: 41 × 31 × 5,3 cm, 5,14 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Extreme, 2,53 GHz, 4 GB RAM, 2 × 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-n.

Zaslon: 17,1-palčni glavni, 1920 × 1200 pik, 10,6-palčni pomožni, 768 × 1280 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 5473 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, Diss, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, vrhunska opremljenost, tipkovnica, dva zaslona.

Proti: Mere, teža in velikost pretvornika za električno napajanje, trajanje delovanja z delujočim drugim zaslonom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji