Objavljeno: 31.8.2007 18:28 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Mita FS-C8100DN

Kyocerin novi model, FS-C8100DN je velik barvni laserski tiskalnik, namenjen predvsem večjim pisarniškim okoljem. Tiska na papir do velikosti A3, zadnji dve črki v imenu pa nakazujeta na možnost tiskanja na obe strani in, kar je pri takih tiskalnikih že obvezno, na omrežni priključek.

Tiskalnik je visok oseminšestdeset centimetrov, tehta pa skoraj devetdeset kilogramov. Opremljen je z dvema predaloma, v vsakega gre po petsto listov. Na voljo je še večnamenski podajalnik, katerega zmogljivost je sto listov. Na zgornji strani je odlagališče, na katerem se lahko nabere do petsto natisnjenih listov. Njegovo zmogljivost lahko povečamo z dodatnimi predali, največji je za tri tisoč listov. Kartuše za črnilo so ločene od tiskalnih valjev, kar naj bi znižalo stroške servisiranja, saj lahko zamenjamo le eno ali drugo komponento.

Gonilniki se namestijo hitro in brez težav, tudi pozneje se izkažejo kot preprosti za uporabo. Tiskalnik nas je sprva presenetil z razmeroma nizko hitrostjo izpisa. Namesto navedene hitrosti 32 črno-belih strani na minuto smo izmerili približno polovično hitrost, konkretno 14,9 strani na minuto. Po pogovorom z uvoznikom se je izkazalo, da ob privzetih nastavitvah tiskalnik uporablja postscriptni gonilnik, ki je seveda počasnejši od navadnega gonilnika PCL, čeprav nam nikakor ni jasno, zakaj je počasnejši tudi pri tisku navadnega besedila iz Worda. Namestitveni program nam namesti tako enega kot drugega, vsekakor pa bi bila bolj smiselna privzeta uporaba gonilnika PCL. Po izbiri slednjega se je hitrost podvojila na 30,6 strani na minuto. Za navadno 15 strani dolgo besedilo je tako potreboval 34 sekund, za devet strani dolgo poslovno poročilo (z barvnimi grafikoni) pa 35 sekund. Ko je tiskalnik delno ogret, potrebuje za prvo stran devet sekund, kar je dober dosežek, a ob daljšem (torej večurnem) premoru si za ogrevanje vzame že skoraj celo minuto (54 sekund). Kot smo že omenili, postscriptni gonilniki negativno vplivajo na hitrost, čeprav jih v večini navadnih pisarn niti ne bomo potrebovali. Barvni tisk je spodobno hiter, za datoteko PDF velikosti A4 si je vzel 16 sekund, za datoteko formata PSD enake velikosti pa le deset sekund več.

Ločljivost tiskanja je samo ena, 600 × 600 dpi, kar spet nakazuje da je ciljno okolje pisarna, v kateri ne tiskamo fotografij in podobnih izdelkov. Kljub temu bi bila lahko kakovost tiska boljša. Besedilo je sicer zelo dobro, tako kakor se za laserski tiskalnik tudi spodobi, grafika pa je žal slabša. Barve so malce blede, rdeča je videti bolj oranžna, črna pa tudi ni tako črna, kot bi morala biti. Pri prehodu je videti malo rastra, a večji problem je nepotrebno dodajanje rumene barve v sive odtenke. To opazimo tako pri črno-belem prehodu kot tudi pri nekaterih podrobnostih. Na veliki fotografiji je opaziti tudi nekaj šuma.

A pri tem tiskalniku je vsekakor bolj v ospredju ekonomičnost kakor hitrost (čeprav ta še zdaleč ni slaba) ali kakovost barvnih izpisov. Prav tu se najbolje odnese. Natisnjena črno-bela stran velja 0,9 centa, kar je nedvomno med najcenejšimi na trgu. Podobno velja tudi za barvni tisk, kjer nas stane ena stran 6,2 centa. Tudi različnih dodatkov imamo na voljo kar nekaj, od finišerjev do dodatnih predalov in spenjačev. Je pa osnovna cena tiskalnika kljub vsemu kar visoka.

Kyocera Mita FS-C8100DN

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 5.

Opremljenost: 8.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A3+ (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 32 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 1000 listov (dva predala), 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, PLC5c/e, KPDL (združljiv s Post Script 3), KC-GL; 256 MB.

Cena: 5508,00 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 6,2 centa.

Prodaja: Xenon-Forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena odtisa, razširljivost.

Proti: Cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji