Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera Mita FS-C5250DN in FS-C5150DN

Ta mesec sta v naš laboratorij prispeli dve Kyoceri, ki ju na videz praktično nismo mogli ločiti. Le pozorno oko je ugotovilo, da je ena malenkost višja od druge. Model FS-C5250DN ima namreč še enkrat večji podajalnik od cenejšega FS-C5150DN, drugih razlik pa (vsaj navzven) ni. Gre za povsem pisarniški laserski napravi, visoki dobrega pol metra in tako težki (obe tehtata slabih 30 kilogramov), da bosta za premikanje naokoli potrebna dva.

Kot je navada pri takih tiskalnikih, se pri obeh zadaj najde poleg navadnega vmesnika USB še klasični omrežni vmesnik (na to nakazuje tudi črka N v imenu). Potem sta obe opremljeni tudi z enoto za tiskanje na obe strani. To je spet nuja v pisarnah, kjer se tako tiskanje še kako obrestuje pri porabi papirja. Obe napravi pa tiskata tudi v barvah. Pri tem se razlikujeta po ceni izpisa, pri čemer seveda vodi dražji model, a sta oba še kar ugodna. Barvilo je seveda ločeno za vsako barvo, dostop do barvil in menjava pa sta zelo enostavna (tega bodo seveda veseli pisarniški upravitelji). Tudi sicer je delo z napravama in upravljanje zelo enostavno.

Kakovost izpisa je seveda povsem laserska. Povedano drugače, besedilo je odlično in mu res nimamo kaj očitati. Grafike so tudi še kar dobre, vsaj kar zadeva razne poslovne grafikone, logotipe in podobno. Fotografij pa ne bomo tu tiskali, vsaj za kako resnejšo rabo ne. Lahko jih sicer natisnemo za kak pregled in podobno, za okvir oziroma trajno hrambo pa so bistveno boljši namenski (brizgalni) tiskalniki.

Razlika med obema je v tiskalni enoti oziroma njeni hitrosti. Pri cenejšem modelu FS-C5150DN je hitrost po besedah izdelovalca 21 strani na minuto, to je po naših meritvah malenkost optimistično, a tudi izmerjenih 17 strani na minuto (pri črno-belem tisku, seveda) je povsem solidnih. Večji model FS-C5250DN pa obljublja 26 strani na minuto, pri naših preizkusih pa je dosegel dobrih 21 na minuto - spet povsem soliden rezultat. Druge hitrosti so pri obeh modelih še kar dobre, povsod pa so manjše razlike med dražjo in cenejšo napravo. Zgled je, denimo, izpis prve strani po krajšem premoru, kjer smo zmogljivejši model čakali 8 sekund, drugega pa 11. FS-C5150DN se tako odreže povprečno, FS-C5250DN pa je malo nad povprečjem.

Omenili smo, da je razlika v velikosti predala za papir. Cenejši model ima manjši predal, v katerega lahko spravimo do 250 listov, zraven pa je še večnamenski podajalnik (ki se ga večinoma uporablja za različne obrazce, recimo položnice in podobno), v katerega gre do 50 listov. Večji model ima enak večnamenski podajalnik, v glavni predal pa gre 500 listov. Pri obeh lahko seveda dokupimo dodatne predale, pri prvem (cenejšem) vse do 1300 listov, pri drugem pa kar do 2050 listov.

Po ceni sta obe napravi zelo konkurenčni, sploh cenejši FS-C5150DN se nam zdi zelo racionalna izbira. Seveda pa je glavno vprašanje, koliko tiskamo, tako da bi znal biti za nekatere uporabnike dražji model boljša izbira. Razlika je tudi v največji priporočeni zmogljivosti na mesec, kjer za cenejši model navajajo 50 tisoč strani, za dražjega pa 65 tisoč. Ta podatek dejansko velja upoštevati, saj bomo imeli z napravo, na kateri tiskamo preveč, nemalo težav (oziroma se lahko te prej pokažejo).

Kyocera Mita FS-C5250DN

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 26 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), 50 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, PLC5c/e, KPDL (Post Script 3 kompatibilen), KC-GL; 256 MB.

Cena: 683 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 1,7 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 9,8 centa.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Cena tiskalnika.

Kyocera Mita FS-C5150DN

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 21 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 50 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, PLC5c/e, KPDL (združljiv s Post Script 3), KC-GL; 256 MB.

Cena: 455 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 1,8 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 12,5 centa.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Za: Cena tiskalnika.

Proti: Povprečna hitrost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji