Objavljeno: 8.3.2005 19:04 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Mita FS-6020N

V podjetju Kyocera Mita so se z modelom FS-6020N (N v tem primeru pomeni, da ima preizkušeni model tudi omrežno kartico) odločili tudi v srednjem cenovnem razredu laserskih tiskalnikov ponuditi sposoben tiskalnik velikosti A3 za srednje velike pisarne. Natisniti zmore do največ 20 strani na minuto. Tako kot večina modelov tega izdelovalca izstopa predvsem po nizki ceni izpisa - pri tem modelu znaša ob 5 % pokritosti strani A4 vsega 2,56 tolarja na stran, kar je zelo poceni. V tem razredu ima cenejši izpis le še eden od modelov Kyocera Mita (model FS-1800). Kartuša za črnilo ima zmogljivost 10.000 strani, menjamo pa jo zelo preprosto, prek vratc na sprednji strani tiskalnika. Tiskalnik je opremljen s predalom za 250 listov do velikosti A3, niso pa pozabili niti na večnamenski podajalnik, ki sprejme do sto listov. Če to ni dovolj, je mogoče zmogljivost preprosto povečati z največ štirimi dodatnimi predali za 250 listov, kar bi moralo zadostovati za veliko večino namenov. Tiskalnik lahko mimogrede razširimo tudi z enoto za tiskanje na obe strani, za omrežne skupine pa bo zanimiv nakup dodatnega diska. Pri izbiri tega je FS-6020N dokaj poseben model, saj uporablja mikrodiske IBM z zmogljivostjo od 340 megabajtov do enega gigabajta. Kot smo že omenili, je opremljen tudi z omrežnim vmesnikom, prav tako je na voljo vzporedni vmesnik in celo vmesnik USB 2.0, kar zagotavlja široko združljivost z vsemi vrstami računalnikov. Pomnilnika je v osnovi 16 megabajtov, razširiti pa ga je mogoče do največ 144 MB.

Namestitev tiskalnika je dokaj enostavna, gonilniki pa so taki, kakršne tudi sicer poznamo pri Kyocerinih tiskalnikih, kar pomeni, da so dokaj pregledni in uporabni. FS-6020 podpira številne opisne jezike, saj so poleg standardnega PCL 6 in nekoliko manj standardnega, a dobrodošlega posnetka postscripta 3 (KPDL-III) na voljo tudi manj razširjene podpore diablu 630, IBM proprinterju X24E, epsonu LQ 850, lineprinterju in KC-GL. Z združljivostjo tudi starejših programov tako ne bi smelo biti težav. Več preglavic nam je povzročalo delo s tiskalnikom. Papir se je zatikal, saj je mehanizem kar pogosto zatajil, ko je iz predala vlekel papir. Večinoma ga sploh ni potegnil v mehanizem, a je kljub temu na zaslonu upravljalnega dela vztrajno zahteval, naj odpremo vratca za dostop do mehanizma (ki so precej plastična in se tudi nekoliko zatikajo) in izvlečemo kartušo z barvilom in valjem (kar sploh ni tako enostavno), čeprav je bilo to večinoma popolnoma nepotrebno. Mimogrede, pri tem navodila na zaslonu vztrajno trdijo, da so ustrezni vzvodi zelene barve, a so bili na našem preizkusnem modelu nedvomno modri - majhna, a očitna površnost. Vsekakor bi bilo zaznavanje napak lahko nekoliko bolj dodelano. Pohvaliti pa je treba zelo tiho delovanje - tiskalnik je celo eden najtišjih, kar smo jih doslej preizkusili (vsaj velikosti A3), in to v pisarniškem okolju niti ni tako nepomembno. Vendar pa žal oddaja tudi precej moteč vonj, tako da ne priporočamo, da bi ga namestili blizu delovnega mesta, razen če uživate v vonju po zažganem črnilu.

Kar zadeva kakovost izpisov, tiskalnik povsem solidno opravlja svoje delo, čeprav ne dosega kakovosti izpisov tistih tiskalnikov, ki uporabljajo pravo ločljivost 1200 × 1200 pik na palec. FS-6020 namreč tako kakor še nekaj drugih modelov tiskalnikov Kyocera Mita uporablja posebno ločljivost 1800 × 600 pik na palec, ki omogoča hitrejše izpisovanje, ob tem pa je izdelava takega pogona enostavnejša, rezultati pa boljši kakor pri algoritemskih ločljivostih 1200 pik na palec ob strojni ločljivosti le 600 × 1200 pik na palec ali celo manj. Vendar je predvsem zveznost prelivov nekoliko slabša, prelivi pa so tudi vidno rastrirani. Napak na odtisih je nekaj (tudi na postscriptnih), a v okviru sprejemljivega. Črnilo dobro pokriva papir in je dokaj neobčutljivo za fizično odstranjevanje (česar za kar nekaj tiskalnikov ne moremo reči). Bitne slike so dokaj povprečne - predvsem zaradi omenjenih rastrov, pa tudi podrobnosti se kar izgubljajo zaradi manjšega števila odtenkov, ki jih uspe uspešno prikazati. Tudi črke besedil niso brez napak, saj je na desnih robovih vidnih kar nekaj senc. Odtis je torej dovolj dober za pisarniško rabo, a ne vrhunski, kot bi ga potrebovali, recimo, v kakšni domeni namiznega založništva.

Kyocera Mita FS-6020N

Velikost: A3.

Ločljivost: 1800 × 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov + 100 (večnamenski podajalnik); PCL6 + PJL, PostScript III (KPDL-3), Diablo 630, IBM Proprinter X24E, Epson LQ 850, Lineprinter, KC-GL; 16 MB/144 MB; vzporedni, USB 2.0 in omrežni vmesnik.

Cena: 395.880 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 2,56 tolarjev.

Za: Hitrost, kakovost, cena izpisa, velikost A3.

Proti: Občasni zatiki papirja, ob tiskanju oddaja precej neprijetnega vonja, slabo izdelana vrata za dostop do mehanizma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji