Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera FS-1100 in FS-1300D

Po daljšem predahu so se v Kyoceri odločili, da malce razširijo in posodobijo ponudbo namiznih črno-belih laserskih tiskalnikov. Tako bosta nekaj let stara FS-920 in FS-1030D končno dobila povsem novo in svežo družbo. Modela FS-1100 in FS-1300D, ki smo ju v opisu kar združili, imata silno veliko podobnosti. Pri FS-1300D je razlika zgolj v serijsko vgrajenem obračalniku listov, malenkost večji zmogljivosti barvila (čeprav je fizično enakih mer) in dodanemu pladnju pri podajalniku posameznih listov. Poglavitni elementi, kot sta hitrost in kakovost, pa so skorajda povsem enaki. Ne pozabimo omeniti, da sta si tudi na pogled zelo podobna.

Če ne štejemo obračalnika listov pri "močnejšem" modelu, se tiskalnika ne moreta ravno pohvaliti z bogato opremo. Predalnik ima zmogljivost 250 listov, za večje zmogljivosti je žal treba pogledati na seznam dodatne opreme. Na zadnji strani nas pričaka prazna plošča zgolj z vmesnikom USB, za omrežni vmesnik pa si moramo izbrati različico"N", a je žal še za tretjino dražja od osnovne različice. 32 MB vgrajenega pomnilnika, ki za normalno tiskanje povsem zadostuje, lahko nadgradimo do velikosti 544 MB. Upravljanje tiskalnika je povsem preprosto, na čelni plošči sta zgolj dva gumba in indikatorji o stanju tiskalnika. Tudi menjava barvila ali odstranjevanje zmečkanega papirja ni težko opravilo, saj lahko tiskalnik razstavimo na kose zgolj v nekaj potezah.

FS-1100 in FS-1300D se lahko pohvalita s precej visoko navedeno hitrostjo tiskanja. Kar 28 strani na minuto, to pa je za ta cenovni razred precej napredno. Po preizkušanju se izkaže, da navedena hitrost večinoma drži, je le ena izjema. Pri tiskanju besedila, dolgega petnajst strani, FS-1100 porabi le osemintrideset sekund, FS-1300D pa kar štiriinštirideset sekund. Pri tiskanju petdeset strani besedila se razlika še poveča. FS-1100 porabi dve minuti, FS-1300D pa kar dve minuti in oseminštirideset sekund. Že pri samem opazovanju vidimo, da pri FS-1300D tiskanje dokumenta ne poteka gladko in pred tiskanjem nove strani naredi krajši postanek. Poskus smo večkrat ponovili in vedno smo dobili enake rezultate. Verjetno je za postanke kriv mehanizem za tisk na obe strani (čeprav ga pri tem testu nismo uporabljali). Pri tiskanju manjših količin pa ni razlik v času tiska. Sedemindvajset strani poslovnega poročila natisne v dobri minuti in to nam jasno pove, da grafični elementi ne upočasnijo tiska. Pri tiskanju na obe strani porabi tiskalnik minuto več za isto poslovno poročilo. Pri hujših nalogah, kot je tiskanje bitne slike v posnemanju PostScript 3 pri polni ločljivosti, pa si vzame minuto in enaindvajset sekund.

Poleg posnemanja PostScript 3 se lahko pohvalita še z možnostjo tiskanja v ločljivosti 1200 x 1200 pik na palec. Kakovost tiska besedila je kot pri večini laserskih tiskalnikov odlična, malenkost manj pa smo bili zadovoljni s tiskanjem bitne slike. Temnejši odtenki so preveč poudarjeni, zato fotografije izpadejo precej temne in zato nerazločne. S prelivi sicer nima težav, tudi raster je zelo malo viden, manj pa smo bili zadovoljni z vidnimi podrobnostmi (črke, velike dve piki), ki so tudi pri najvišji ločljivosti slabše razločne.

FS-1100 ponuja zelo dobro razmerje med ceno in hitrostjo tiskanja. Cena izpisa je odvisna od vrste uporabljenega barvila. Pri skromnejšem z oznako TK-130 (deklarirano 4000 izpisov) je 2 centa na izpisano stran, preizkušeni FS-1300D, ki je bil opremljen z zmogljivejšim TK-140 (7200 izpisov), pa ceno zniža na le 1,3 centa na stran in je najcenejši med konkurenti.

Kyocera FS-1100

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 28 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3; 32MB.

Cena: 263,4 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2 centa.

Prodaja: Xenon Forte, www.xenon-forte.si.

Za: Hitrost tiska, jezik postscript.

Proti: Kakovost izpisa bitnih slik.

Kyocera FS-1300D

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 28 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3; 32MB.

Cena: 329,88    EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,3 centa.

Prodaja: Xenon Forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa, obračalnik, jezik postscript.

Proti: Kakovost izpisa bitnih slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji