Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Maj 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera FS-1030D

Kyocera FS-1030D je v bistvu nadgradnja modela FS-1020. To pomeni, da gre za črno-beli tiskalnik nižjega cenovnega razreda. Na videz sta skoraj enaka, v notranjosti pa se skriva bistvena razlika. Izboljšana je seveda hitrost izpisa, za boljšo zmogljivost tiskalnika so poskrbeli s procesorjem, ki ga uporablja tudi močnejši model FS-1920, in za nameček dali velik poudarek ekonomičnosti izpisa.

Uporaba tiskalnika je sila preprosta. Barvilo in valj sta združena v eno, tako da je menjava enostavna, po drugi strani pa manj ekonomična, kar je sicer značilno za močnejše Kyocerine modele. Sama kaseta je sicer velikanska, vendar menjava ne povzroča težav. Gumba na zgornji strani pa sta namenjena le za prekinitev tiskanja in za nadaljevanje, kadar zmanjka papirja. Preprostost tiskalnika pa še ne pomeni, da tiskalnik ne ponuja veliko. Osnovni model ima že vgrajeno možnost tiskanja na obe strani, na voljo pa je tudi model z vgrajenim omrežnim vmesnikom. Opisani model ga nima, lahko pa ga dokupimo. To lahko storimo tudi z delovnim pomnilnikom in poleg vgrajenih 32 MB pomnilnika dodamo še 256 MB. Možno je dodati še pomnilniško kartico Compact Flash, na kateri lahko hranimo logotipe ali dodatne pisave.

V že tako kompakten tiskalnik, ki meri 22 × 37 × 37 centimetrov, so spravili še predalnik za 250 listov. Seveda je mogoče dokupiti še dodatni predalnik za 550 listov. Že zaradi samih mer in tihega delovanja je tiskalnik primeren za uporabo ob delovnem mestu.

Ob prenovi tiskalnika je ponavadi prva izboljšava hitrost izpisa in tudi tokrat je tako. Sicer razlika ni hudo velika, le štiri strani na minuto. V Kyoceri navajajo, da zmore natisniti 24 strani na minuto, s petdeset strani dolgim dokumentom smo izmerili malenkost manj. Petnajst strani dolg besedilni dokument zmore natisniti v štiriinpetdesetih sekundah, to pa je le za pet sekund počasneje od najhitrejšega konkurenta. Na izpis ene strani tudi ni treba dolgo čakati, saj jo postreže v manj kot desetih sekundah. Grafični elementi v besedilu mu ne povzročajo težav, saj devet strani dolgo poročilo natisne v minuti in enaindvajset sekundah, pri tiskanju na obe strani pa potrebuje še enkrat toliko. FS-1030D se tako uvršča med hitrejše tiskalnike. Hitrost tiskanja na obe strani je celo primerljiva z dražjimi konkurenti.

Že s hitrostjo tiskanja nam da vedeti, da je bolj namenjen pisarniški rabi kot rabi doma. Tudi kakovost besedilnega odtisa in grafikonov je odlična. Zatakne se mu le pri tiskanju slik. Res, da se črno-beli tiskalniki pretežno ne uporabljajo za tiskanje slik, kadar pa se, zna konkurenca to opraviti dosti bolje. Na slikah moti predvsem zelo viden raster. Ker so gonilniki dokaj okrnjeni in ponujajo dokaj malo možnosti, tako z raznimi nastavitvami ne bomo dosegli lepšega izpisa slik.

Pri pisarniških opravilih se tiskalnik odlično obnese in ni zahteven ne za upravljanje, ne za vzdrževanje. Poglavitno pa je, da je tudi cenovno ugoden. Pri Kyoceri so presenetili z najcenejšim izpisom, ki stane le 3,13 tolarja na izpisano stran. To je povprečno kar polovico manj, kot nas stanejo konkurenčni tiskalniki. Morda je malce odbijajoča le cena tiskalnika, a ob dovolj intenzivni rabi cena izpisa premaga ceno nakupa tiskalnika.

Kyocera FS-1030D

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: vzporedni, USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1800 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 22 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PCL5e, KPDL 3; 32 MB.

Cena: 95.880 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3,13 tolarja.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Obračalnik, cena izpisa.

Proti: Vidni rastri, ni možnosti tiskanja v 1200 dpi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji