Objavljeno: 10.3.2005 11:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Dimage Z3

Fotoaparati, katerih objektivi imajo veliko optično povečavo, so v zadnjem času čedalje bolj priljubljeni. Konica Minolta si je med njimi s svojima modeloma Dimage Z1 in Z2 izborila kar precejšen tržni delež, vendar pa oba modela po nekaterih tehničnih značilnostih zaostajata za nekaterimi konkurenti. Model Dimage Z3 to popravlja in je tako že na papirju precej zmogljivejši od obeh predhodnikov. Fotoaparat se namreč ponaša z objektivom s kar dvanajstkratno optično povečavo, vgrajen pa ima tudi optični stabilizator, tako da so rezultati slikanja ob velikih povečavah ostri brez uporabe stativa.

Eden poglavitnih očitkov, usmerjenih v Z1 in Z2, je bilo plastično ohišje. Dimage Z3 na prvi pogled (in otip) deluje podobno: ohišje je še vedno povsem plastično in nekoliko manj trdno, vendar pa je v primerjavi s predhodnikom precej bolj čvrsto. To se še posebej opazi pri vratcih ležišča za kartico in prostora za akumulatorje: ta se končno trdno zapirajo. Fotoaparat ima priključek za zunanjo bliskavico, vgrajena bliskavica pa je postavljena nekoliko više kot pri predhodniku, tako da objektiv ali predleča na objektivu ne zakrivata več predmeta ali človeka, ki ga slikamo. Menuji so pregledni, preprosti za uporabo in na njih se bo hitro znašel tudi začetnik. Ponujajo kar precej naprednejših zmožnosti: poleg samodejnega delovanja je omogočen ročni nadzor nad zaslonko, osvetlitvenim časom ali obojim hkrati.

Objektiv je nekoliko spremenjen. Svetlobna jakost v skrajnem tele položaju je nekoliko nižja, 4,5. Dvanajstkratna optična povečava bi pri 35-milimetrskem formatu ustrezala goriščni razdalji med 35 in 420 mm. Fotoaparat se ponaša z zelo zmogljivim makro načinom slikanja. Predmetu, ki ga slikamo, se lahko približamo na centimeter. Tudi pri tako majhni razdalji fotoaparat nima težav z ostrenjem, le pri šibkejši svetlobi včasih ne izostri točno. Zajemanje videoposnetkov poteka pri ločljivosti največ 640 × 480 pik in s 30 slikami na sekundo, pri dolžini posnetka pa smo omejeni samo z zmogljivostjo pomnilniške kartice. Načina SVGA (ločljivost 800 × 600 pik), ki ga je omogočal Dimage Z2, pri najnovejši Konici Minolti ni.

Fotoaparat se tudi v praksi odlično obnese. Slike so ostre in kontrastne, zajem barv je dober. Nekaj težav mu povzročajo mračnejši prostori, kjer včasih ne izostri predmeta že prvič. Optični stabilizator svoje delo opravi dobro in kljub temu da pri največjih povečavah še vedno potrebujemo stativ za res ostro sliko, so rezultati slikanja "iz roke" precej manj megleni, tako da je fotoaparat primeren tudi za tiste s tresočimi rokami.

Dimage Z3 v primerjavi s predhodnikom prinaša boljše tehnične zmogljivosti, trdnejše ohišje in optični stabilizator. Obenem je njegova cena še vedno dokaj ugodna, tako da se bodo vsi, ki so kolebali med nakupom modela Z2 in čakanjem na naslednika, brez težkega srca verjetno odločili za novejši model.

Konica Minolta Dimage Z3

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,87 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-420 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,5; ostrenje 0,6 m-neskončno (1 cm-100 cm makro); čas od 1/1000 do 30 s; doseg bliskavice do 8 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 126.990 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Velika optična povečava, hitrost ostrenja, priključek za zunanjo bliskavico, optični stabilizator.

Proti: Nekoliko manj trdno ohišje, ostrenje v slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji