Objavljeno: 10.3.2005 18:12 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Dimage Z10

V poplavi fotoaparatov z veliko optično povečavo redko najdemo izdelek, ki stane občutno manj kot 100.000 tolarjev, tako da se tisti, ki za fotoaparat niso pripravljeni odšteti nekoliko več denarja, večinoma odločajo za nakup fotoaparata s trikratno optično povečavo. Konica Minolta pa je hkrati z modelom Dimage Z3 predstavila tudi njegovo okleščeno različico, Z10, s katero naj bi pritegnili prav te. Fotoaparat, ki je po zunanjosti skoraj enak zmogljivejšemu modelu, je namreč na voljo že za dobrih 70 tisočakov, za to pa ponuja tipalo s tremi milijoni pik in objektiv z malo več kot osemkratno optično povečavo. Prva razlika v primerjavi z zmogljivejšimi modeli je pri vgrajeni bliskavici. Ta je pri Z10 nameščena precej niže kot pri Z3, fotoaparat pa tudi nima priključka za zunanjo bliskavico, ki je bila sestavni del vseh Dimageov družine Z.

Objektiv pri Dimage Z10 ima razpon, ki v 35-milimetrskem formatu ustreza goriščni razdalji med 36 in 290 mm. Svetlobna jakost objektiva je pri najširšem kotu slikanja le 3,2, v skrajnem tele položaju pa 3,4. Fotoaparatu lahko kljub temu, da gre za cenejši model, ročno nastavimo kar precej lastnosti slikanja: poleg temperature bele barve in svetlobne občutljivosti tudi odprtost zaslonke in osvetlitveni čas. Podobno kot Z3 se tudi Z10 zelo dobro odreže pri bližnjih posnetkih, saj se lahko v makro načinu predmetu ali človeku, ki ga slikamo, približamo na en centimeter. Pri zajemanju videoposnetkov je najvišja ločljivost 640 × 480 pik, posnetek pa ima lahko do 30 slik na sekundo. Pri tem dolžino videa omejuje samo zmogljivost pomnilniške kartice.

V praksi se Z10 obnese nekoliko slabše od zmogljivejših modelov, vendar smo to tudi pričakovali. Ostrenje v slabših svetlobnih razmerah nekoliko šepa, predvsem v makro načinu. Tudi hitrost ostrenja in slikanja je nekoliko nižja. Pri višji občutljivost ISO so posnetki nekoliko preveč zrnati, sicer pa smo bili s posnetki zadovoljni. Videoposnetki bodo zadovoljili predvsem manj zahtevne.

Dimage Z10 je eden redkih fotoaparatov, ki zmogljivosti fotoaparatov srednjega cenovnega razreda prinaša tudi kupcem z nekoliko plitkejšimi žepi. V primerjavi z modelom Z3 je resda nekoliko okleščen, tako po tehničnih značilnostih kot tudi v praksi, kljub temu pa gre za aparat z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo.

Konica Minolta Dimage Z3

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-290 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-3,4; ostrenje 0,5 m-neskončno (1 cm-100 cm makro); čas od 1/1000 do 30 s; doseg bliskavice do 5,2 m; razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400.

Cena: 72.990 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Velika optična povečava, ugodna cena.

Proti: Nekoliko manj trdno ohišje, ostrenje v slabših svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji