Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Matej Huš | Monitor November 2014 | Teme: apple, oblak

Jabolka v oblaku

Apple je na veselico z oblaki za shranjevanje podatkov zamudil. Njegov iCloud je res na voljo že tri leta in je uporabnikom Applovih naprav odlično služil, a je imel svoje omejitve.

Kot mesto za odlaganje varnostnih kopij uporabniških podatkov z jabolčnih naprav (vsebine iTunes, slik, stikov, nastavitev ipd.) je deloval odlično, pogrešali pa smo prilagodljivost, kot jo imajo drugi oblaki. Šele s predstavitvijo iOS 8 je Apple predstavil iCloud Drive, ki ponuja podobno storitev kot Dropbox, Microsoftov OneDrive ali Googlov Drive.

Kljub temu Apple ne bi bil Apple, ko bi bil iCloud Drive na voljo kar vsem. Račun Apple ID si sicer lahko ustvari vsakdo, za uporabo iCloud Drive pa potrebujemo račun, ki ga lahko ustvarimo le na iPhonu, iPadu, iPodu ali Mac OS X. Parazitiranje uporabnikov Windows ali Linuxa torej odpade.

Ko pa imamo enkrat ustrezen račun, seveda lahko uporabljamo odjemalca za iCloud Drive tudi na Windows, o Linuxu pa sploh ni govora. Stanje je pravzaprav precej komično, ker je Apple podprl iCloud Drive na mobilnih napravah z iOS 8 in na Windows 7 (dinozavri z Windows XP ali Visto ostajajo omejeni na dostop prek spletnega vmesnika), odjemalca za Mac OS X pa septembra še ni bilo. Izšel je šele 17. oktobra, skupaj z OS X Yosemite. Razlog je bojda širša podpora, saj ima različica za Mac OS X nekoliko več funkcij, na primer sinhronizacijo gesel in podporo posebnim storitvam, kot je Find My Device.

To je pomembno zato, ker do izida in namestitve OS X Yosemite nadgradnja računa iCloud na iCloud Drive pomeni, da se na Macu (in napravah z iOS 7) datoteke ne sinhronizirajo, na iOS 8 in Windows pa se! Razlog je velika sprememba pod pokrovom, saj se iCloud Documents ne uporablja več za sinhronizacijo, čeprav je zavoljo združljivosti ta mapa ostala.

K uporabi: Applov iCloud Drive si deli istih 5 GB prostora, ki je tako ali tako namenjen iCloudu. Dodatna zmogljivost je na voljo za plačilo. Na mobilnih napravah z iOS popravlja pomanjkljivost, ki je Apple vrsto let ni hotel spremeniti – vidnost datotečnega sistema. To je oteževalo vsakršne mahinacije z datotekami, ki bi jih želeli odpreti in urediti v kakšnem drugem programu, kot si je zamislil Apple. Zdaj je to urejeno tako, da lahko vsaka aplikacija odpre vsako datoteko v iCloud Drivu, če jo razume. Hkrati nova storitev olajša deljenje datotek med Maci in PCji, saj enostavno na oboje naložimo iCloud Drive in že lahko datoteke prestavljamo po mili volji.

Priznati je treba, da iCloud Drive ni nikakršna revolucija ali presežek. Ima vse standardne funkcije, ki jih je prinesel Dropbox že pred šestimi leti. Tedaj mu je Steve Jobs zabrusil, da ne gre za izdelek, temveč funkcionalnost (feature), a se je izkazalo, da je oblačna hramba podatkov zelo zaželen izdelek.

Na Windows lokalni odjemalec iCloud Drive ustvari istoimensko mapo, ki se sinhronizira v oblak. Karkoli shranimo vanjo, se v hipu prenese v druge naprave, ki so sinhronizirane z računom. Obenem je dostop mogoč tudi prek spletnega vmesnika. Lokalni odjemalec je daleč najbolj oskubljen od vseh doslej preizkušenih, saj ne omogoča nobene nastavitve. Lahko le vključimo ali izključimo iCloud Drive. Pokaže nam še razrez porabe zmogljivosti, to pa je tudi vse. Pri testu hitrosti na optični povezavi 100/100 smo dosegli polno hitrost povezave, kar je seveda zelo dobro.

Tudi spletni vmesnik ne ponuja kaj dosti več. Poleg vseh drugih storitev iCloud nas zanima Drive, kjer najdemo datoteke v oblaku. Lahko jih preimenujemo, prenesemo na disk ali mednje naložimo kakšno drugo oziroma ustvarimo nove mape. Ter seveda izbrišemo, a to je nevarno početje, ker iCloud Drive ne podpira dostopa do starejših različic datotek in obnavljanja izbrisanih datotek.

Na mobilni napravi z iOS 8 se iCloud Drive prikaže kot nova ikona v iCloudu, v kateri so sinhronizirane datoteke, do katerih imajo po novem dostop vse aplikacije.

Uporabo iClouda Drive lahko priporočimo le uporabnikom Applovih naprav, ker se mu ti ne morejo izogniti. Pri nadgradnji na iOS 8 jih program sicer vpraša, ali želijo nadgradnjo na iCloud Drive, a do izida Mac OS X Yosemite je to nevarno početje, ker poruši sinhronizacijo z namiznim Macom in starejšimi mobilnimi napravami, ki nimajo iOS 8. Pomanjkanje funkcij, ki presega celo običajen Applov minimalizem, pa kaže, da se je z izdajo iCloud Driva res mudilo.

iCloud Drive

Shramba v oblaku.

Kje: www.icloud.com

Koliko: Brezplačnih 5 GB.

Cena: 20 GB – 1 EUR, 200 GB – 4 EUR, 500 GB – 10 EUR,

1 TB – 20 EUR.

Podpora: Mac OS X Yosemite, iOS 8, Windows 7 in novejši.

✓    Enostavnost uporabe in integracija, brezplačno vgrajen v nova iOS in Mac OS X.

✗    Za uporabo potrebujemo vsaj eno Applovo napravo, nezdružljivost z iOS 7 in Mac OS X 10.9 ali prejšnjimi, ne podpira različic datotek in odbrisanja, ne podpira Linuxa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji