Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2016

Izumirajoča vrsta

Tablice se ne prodajajo dobro. To zdaj lahko že brez težav rečemo, a kaj, ko tako preprosta razlaga redkokdaj zaobjame vsa dejstva na trgu zabavne elektronike ...

Ob predstavitvi prvega iPada, ki je prišel na krilih revolucije s pametnimi telefoni, so tablice vlivale  velike upe. Morda se bodo prodajale tako dobro kot telefoni, morda se bodo prodajale bolje, morda bo to tista naprava, ki bo nadomestila vse računalnike pred njo. Pet let kasneje je stvarnost veliko bolj skromna, saj se iPad resda prodaja, a številke niso blizu tistim, ki jih žanje Apple z iPhonom. Drugi izdelovalci androidnih telefonov so sicer skušali slediti iPadu, a so večinoma naleteli na ravnodušnost kupcev in so se začeli celo počasi umikati s tega trga. Pravzaprav je Apple edino podjetje, ki je iz tablic naredilo posel, in, kot kaže, bo tako še nekaj časa.

V teh petih letih je imela androidna stran nekaj dobrih poizkusov (Nexus 7, Xperia) razbijanja Applove prevlade, a se noben ni zares izšel. Predvsem pa se je zgodilo tisto, kar smo omenili na začetku. Tablice se ne prodajajo prav dobro in če Apple, podjetje, ki jih proda največ, poroča o usihanju prodaje, si ni težko predstavljati, kaj se dogaja pri drugih izdelovalcih. Potiho in počasi so se skoraj vsi večji androidni izdelovalci odločili, da bodo zmanjšali proizvodnjo. Nekega resna razvoja ni bilo videti in vsi so se raje posvetili večjim tablicam ali povsem obupali. Tako bo, recimo, Sony letos izdal le desetpalčno napravo, HTC pa od Nexusa 9 ni naredil še nič resnega. LG se še trudi z več modeli, Asus in Samsung pa še vedno vztrajata, a se vidi, da v strojno moč ne vlagata prav dosti.

Pod desetimi palci

Večje tablice ostajajo v domeni iPada Air 2 in zdaj modela Pro, ki ima ob sebi Microsoftov Surface. Od androidnih izdelovalcev sicer najdemo kakšno spodobno večjo tablico, a resnega truda v tej smeri ni in iPad Air ostaja trdno zasidran na vrhu.

Android je vedno iskal srečo med manjšimi napravami in drugi Nexus 7 je nakazal pravo pot, ki so ji sledili drugi izdelovalci, a so prav tako kmalu zatem obupali. Nobena manjša tablica ni bila konkreten presežek in ko je Apple izdal iPad Mini, je tudi ta kategorija dobila napravo, ki ji je bilo težko konkurirati.

Android se je tako umaknil v poceni naprave, ki so pravzaprav le tablice za ogled YouTube filmov in igranja iger. Nekaj časa je kazalo, da bo tako tudi ostalo, a smo bili letos priča bornemu naboru novih tablic, tiste, ki so prišle, pa kategorije niso gnale naprej. Skoraj vsi izdelovalci so se namreč trudili izdelati poceni tablico in tako varčevali na vsakem koraku. Rezultat so bile povprečne naprave, ki iPad Miniju niso segle do kolen. Samsung je bil edini (s kakšno redko izjemo), ki je še skušal dostaviti strojno podprto tablico.

Katero poceni tablico naj kupim?

To je vprašanje, na katero poskušamo odgovoriti s tokratnim preizkusom. Ko kupujemo večjo (beri: dražjo) tablico, je odgovor pač iPad Air 2. Če bi radi zapravili manj, je iPad Mini razmeroma drag, ko ga v trgovini primerjamo s kakšno anonimno kitajsko tablico ali androidnim konkurentom večjih izdelovalcev. Tako smo se odločili ob bok postaviti vse tablice, ki po diagonali zaslona merijo devet palcev ali manj.

Odgovor na zastavljeno vprašanje je bil včasih sila preprost, saj smo imeli Nexus 7, ki je bil takrat nov, poceni in je za 200 evrov dostavil izkušnjo, ki je bila tudi glede na iPad Mini super. Predvsem pa je navduševala nizka cenovna postavka. A od prihoda Nexusa 7 je že dve leti in to, da je še vedno del preizkusa, ter to, da ga je še vedno mogoče kupiti, je pomenljivo. Na preizkusih najboljših telefonov se še nikoli ni znašel model, narejen pred dvema letoma.

Telefoni niso majhni

Ko se pogovarjamo o manjših tablicah, ne moremo mimo vedno večjih zaslonov pametnih telefonov. Pet- in šestpalčni telefoni postavljajo pod vprašaj obstoj manjših tablic, saj je razlika med šestimi in osmimi palci tako majhna, da je vprašanje, če potrebujemo novo napravo. Če imate velik telefon, se je morda bolje ozreti po večjih tablicah. Manjšim tablicam tako ostane le še igranje iger in YouTube, ki sta ponavadi v domeni otrok. Da smo ob preizkus malih tablic umestili še pregled dobrih mobilnih iger, ni naključje.

V FOKUSU

 Izumirajoča vrsta

Preizkušeni modeli

Grafikoni

Majhne tablice, velike igre

Pogled v laboratorij

Zlati Monitor

Tabela

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

acines | 31.1.2016 | 15:35

Zelo dobra alternativa za Nexus 7 je Nvidia Shield K1, 8 inčna tablica za 200€. Sicer se je potrebno malo potrudi pri naročanju, ker v pri nas ni na voljo, ampak se jo da dobiti. :)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji