Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Anže Tomić | Teme: zlati Monitor

Ipad Mini 2/3

Kako izjemna tablica je iPad Mini 2 oziroma iPad with Retina, pove to, da je že dve leti niso nadomestili. Lani, torej leto dni po izidu, so predstavili iPad Mini 3, ki se od dvojke razlikuje le po tem, da ima bralnik prstnih odtisov. Letos jo je nadomestila iPad Mini 4, ki ima končno dva gigabajta pomnilnika in hitrejši procesor. Štirice še nismo dobili na preizkus in je cenovno postavljena višje kot Mini 2. To pa Apple še kar prodaja in za 320 evrov dobimo zares odlično tablico.

Applov procesor A7 je že v tretjem letu starosti, a pogled na grafikone hitrosti pokaže, da se še vedno drži zelo dobro, če ne kar izjemno. Ozko grlo tako ostaja pregovorno skromno odmerjen pomnilnik, saj ga je le gigabajt. Kot smo omenili, je štirica dobila dodaten gigabajt in škoda je, da tega pri Applu niso storili že prej. Med delovanjem se to zaenkrat najbolj opazi, ko imamo v brskalniku odprtih več zavihkov. Pomnilnik tako hitro zapolnimo in Safari mora zavihke, ki jih znova odpremo, vnovič naložiti.

Mini 2 je že ob izidu nakazovala, da so v Applu resno mislili na nizkocenovne tablice, in zaenkrat jim uspeva. Za ta denar razen Nexusa 9 ni mogoče dobiti enako dobre naprave, tako da iPad Mini 2 ostaja prva izbira za vse, ki bi radi vstopili v jabolčni svet tablic oziroma v svet tablic nasploh.  

 Asus Fonepad 7. Količina naprav, ki slišijo na ime Asus Fonepad 7, je velika. Zadnja, ki smo jo preizkušali, je imela oznako FE375CXG in se ponaša z boljšim zaslonom kot predhodnice. Te so imele večinoma navadne zaslone LCD ločljivosti okoli 600 × 1024 in prav zaslon je bil dostikrat največja hiba. Predvsem se jih je vedno primerjalo z odličnim Nexusom 7, ki je imel že pred dvema letoma zaslon IPS z ločljivostjo 1200 × 1920. Tokratni Fonepad se lahko pohvali z zaslonom IPS, a se njegova ločljivost ustavi pri 800 × 1280.

V notranjosti se skriva štirijedrni Intelov procesor Atom, ki računa pri 1,3 GHz in ima na voljo gigabajt pomnilnika. Uporabniška izkušnja je solidna, a naveza Intel–Android še vedno ni takšna,  kot je Googlov operacijski sistem v kombinaciji s procesorji ARM. Občutek tekočega delovanja dodatno kazi Asusova androidna preobleka, ki je z vsako iteracijo nekoliko težja. To je potrdil tudi novejši Zenpad. Najsvetlejša točka strojne opreme je tako že omenjeni zaslon IPS, saj je vse drugo podrejeno ceni.

Asus se je od Googla veliko naučil pri izdelavi Nexusa 7, a je to znanje pri svojih tablicah doslej slabo izkoristil. Fonepadu je cena z začetnih 200 evrov zdrknila kar na 130 evrov, a glede na konkurenco tudi cena ne more opravičiti nakupa. Fonepad je na trgu zato, da bi ga morda kdo v trgovini izbral namesto Nexusa 7. Ta zvijača se Asusu morda kdaj celo obrestuje, a ko Fonepad postavimo ob bok Nexusu 7, je očitno, da gre za zelo slabo imitacijo.

Ipad Mini 2/3

Prodaja: epl.si.

Cena: 320 EUR.

Za    Še vedno odlična tablica.

Proti    Gigabajt pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji