Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2016

Majhne tablice, velike igre

Operacijski sistem Android je ena pomembnejših igričarskih platform, o čemer priča bogata bera naslovov na tržnici Google Play. Večina se odlično igra tako na telefonih kot tablicah. Velike tablice so za igranje okorne, zato se raje igramo z manjšimi. Naslednjih nekaj zabavnih izdelkov sodi k obvezni opremi novega lastnika androidne tablice.

Akcija

Začnimo pregled pri najbolj priljubljeni zvrsti. Akcijskih iger je na Googlovi tržnici Play kot listja in trave, zato je izbor vrednejših primerkov najtežji. Med klasičnimi prvoosebnimi strelskimi igrami težko zgrešimo naslov Unkilled (brezplačno). Gre za plod razvijalcev Madfinger, ki so se proslavili s serijo Dead Trigger. Izkušnje se izkristalizirajo v prelestni grafični podobi in odlični nadzorni shemi, prilagojeni zaslonu, občutljivemu za dotik. Levi prst rabi za premikanje, desni za merjenje. Ko križec najde tarčo, je streljanje samodejno. Več kot tristo nalog je na voljo brezplačno. Dodatno plačilo zahtevajo boljša orožja in polnjenje energije. Premeteni igralci lahko naslov preigrajo zastonj.

Bolj umirjena je akcija v igri Hitman: Sniper (2 EUR). Agent 47 iz priljubljene igričarske serije je v njej ostrostrelec. Pristna, zloščena izkušnja navduši. Odstranjevanje osrednjih zlikovcev zahteva od igralca nemalo taktike in načrtovanja, dejanskega streljanja pa je manj, a je precej bolj pomembno. Igra je vredna obeh evrov, ki ju razvijalci trenutno zahtevajo zanjo. Podobno taktična je Walking Dead: Road To Survival (brezplačno), ki nadaljuje bogato bero stripovskega izročila tudi na področju iger. Čeprav je širšemu (igričarskemu) občinstvu saga o Živih mrtvecih znana iz odlične pustolovščine podjetja Telltale, bo potezno igranje vlog iz Road To Survival zagotovo pustilo svojevrsten pečat. Znani liki (iz stripa) nas vodijo skozi zgodbo, na katero odločno vplivajo naše odločitve. Igro kazijo mikroplačila, ki so za gradnjo baze (beri: redno igranje) skorajda nujna.

Pretepaška igra Mortal Kombat X (brezplačno) je videti slastno, po podobi ne zaostaja za sorodnicami z večjih sistemov. Toplejšega priporočila jo stanejo preprost boj, posledica mobilnega okolja ter cilj, da iz igralca izvabi čim več denarja. Mikroplačila temeljijo na zbiranju kart, ki skupni izkušnji žal ne prinesejo dodatne vrednosti. Drugačen adrenalin nam pričara Need for Speed: No Limits (brezplačno), dirkaška igra čudovite podobe, učinkovitega nadzora in žlahtnega imena. Pohvalimo lahko širino naslova, ki za tekoče preigravanje bogate vsebine ne zahteva pravega denarja. Mikroplačila so nujna zgolj v primeru, ko si zaželimo najboljše opreme oziroma avtomobilov. Če ne sodimo med privržence (digitalnega) nasilja, nam utegne ugajati tudi športna simulacija First Touch Soccer 2015 (brezplačno), s katero postanemo predsednik kluba, trener in igralec poljubnega nogometnega moštva. Umetna pamet je dobra, nadzor užiten, načinov igranja mnogo. V celoti gre za najboljši tak izdelek na mobilnem področju, ki mu do popolnosti manjka zgolj večigralstvo. Akcije na manjka niti v igri Badland (brezplačno). Gre za dovršeno arkado, v kateri čudnega, a simpatičnega ptiča vodimo mimo ovir in najrazličnejših pasti. Če se sprijaznimo z občasnim predvajanjem oglasa, je izkušnja na voljo zastonj.

Unkilled odlikuje odličen nadzor, prilagojen zaslonom, občutljivim za dotik.

Unkilled odlikuje odličen nadzor, prilagojen zaslonom, občutljivim za dotik.

Hitman: Sniper nas postavi v vlogo ostrostrelca.

Hitman: Sniper nas postavi v vlogo ostrostrelca.

Potezno igranje vlog Walking Dead: Road To Survival je privlačna igra, ki jo kazijo mikroplačila.

Potezno igranje vlog Walking Dead: Road To Survival je privlačna igra, ki jo kazijo mikroplačila.

Mortal Kombat X kazita bojevanje brez globine in zapletena mikroplačila.

Mortal Kombat X kazita bojevanje brez globine in zapletena mikroplačila.

Zen

Hiter srčni utrip umirimo z igrami, ki nam bolj kot prstne mišice zaposlijo možgane. Fallout Shelter (brezplačno) nas postavi v svet po jedrski apokalipsi. Zadolženi smo za upravljanje enega izmed zaklonišč, ki dajejo zavetje preživelemu človeštvu. Prišleke razporejamo po posameznih sobah, jim dodeljujemo poklice ter skrbimo za potrebne dobrine. Obenem jih urimo, saj bunker redno napadajo zlikovci in mutirana živalska zalega. Igra je v osnovi brezplačna, po želji kupujemo zgolj lične paketke z najrazličnejšimi nagradami.

Med igrami za mirnejše živce so številne mojstrovine. Z umetnostjo se spogleduje igra Prune (4 EUR), ki podobno kot Monument Valley pred njo stavi na minimalistično, a čudovito podobo, opremljeno z vrhunsko zvočno podlago. Gojenje dreves še nikoli ni bilo tako sproščujoče. V mobilni svet je zašla tudi znamenita pustolovka Lara Croft. Igra Lara Croft GO (5 EUR) je miselna avantura, ki začetne nivoje uporabi za učenje mehanike, težavnost pa se sčasoma stopnjuje. Kljub drugačnemu načinu igranja mobilna različica prsate pustolovke odlično ujame duha celotne serije, zato so štirje evri poštena cena, ki igralcu položi na srce 40 izpiljenih stopenj čistokrvnega užitka.

Večjim zaslonom so namenjene predvsem strategije. Slednje se odlično prilegajo tudi manjšim tablicam. Zvrst branjenja stolpičev zastopa izvrstna Plants vs. Zombies 2 (brezplačno), ki ji lahko očitamo le lakomnost. Igra nas hitro posrka vase, nato se stvari brez dodatnih nakupov odvijajo prepočasi. Povsem drugačna je zgodba s kvartopirščino Hearthstone (brezplačno). Do onemoglosti in z užitkom jo preigravamo, ne da bi zapravili za dodatne karte en sam cent. Razširitve in pakete kart po želji kupimo z virtualnim denarjem, ki ga služimo z igranjem. Slednje je bolestno nalezljivo. Če želimo urjenje preskočiti ali se v kartah udejstvovati profesionalno, so nam dodatki na voljo za pravi denar. Razvijalci Blizzard se ga vsekakor ne branijo.

Mobilni izlet priljubljene igričarske serije Fallout je narejen z ljubeznijo.

Mobilni izlet priljubljene igričarske serije Fallout je narejen z ljubeznijo.

V mobilni svet je zašla tudi pustolovka Lara Croft.

V mobilni svet je zašla tudi pustolovka Lara Croft.

Hearthstone je bolestno nalezljiva igra s kartami.

Hearthstone je bolestno nalezljiva igra s kartami.

Igranje detektiva v igri Criminal Case temelji na odkrivanju skritih stvari na zaslonu.

Igranje detektiva v igri Criminal Case temelji na odkrivanju skritih stvari na zaslonu.

Fenomen in posebnice

Med igrami na najrazličnejših platformah po svetu še vedno vodi nepremagljivi Minecraft. Fenomen je na voljo v ustvarjalni (Minecraft Pocket Edition – 7 EUR) ali avanturistični (Minecraft: Story Mode - 5 in pol evra). Ker priljubljenih iger, ki so nadvse užitne tudi na manjših tablicah, ni treba posebej predstavljati, se pomudimo raje pri naslovu Criminal Case (brezplačno). Zopet gre za pustolovščino, ki z odkrivanjem skritih stvari na zaslonu podaja zgodbo o raziskovanju zanimivih primerov iz sveta kriminala. V osnovi je brezplačna, a za hitro napredovanje zahteva zajeten kupček denarja. Zato so boljše posebnice, kakršna je You Must Build A Boat (3 EUR). Naslednica kultne mobilne igre 10000000 obdrži igralno mehaniko igre vlog, križano z zlaganjem simbolov v vrsto, in jo nadgradi z globino in naprednejšim razvojem lika. Med zadnjimi omenimo še sodobno različico Froggerja, Crossy Road (brezplačno), kjer piščancu pomagamo čez cesto, in Dumb Ways To Die 2 (brezplačno), ki bo navdušila predvsem otroke in tiste s hitrimi prsti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji